térd alatti fájdalom

Térd alatti fájdalom – okok és gyógytorna módszerek

A térd alatti fájdalom sok embert érint, ugyanis a nagy terhelésnek kitett végtagunkban könnyen létrejöhetnek apróbb sérülések, izomhúzódások és kötőszöveti problémák. Azonban vannak olyan komolyabb ízületi okok is, amelyek szintén kiválthatják a térd alatti panaszokat.

Lássuk, mik lehetnek a térd alatti fájdalom okai, hogyan segít a gyógytorna, illetve kezelés hiányában mi várható!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A térd alatti fájdalom okai

Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb okokat, amelyek térd alatti fájdalmat okozhatnak.

Bursitis – nyáktömlő gyulladás

Nyáktömlő gyulladás (bursitis) esetén az azt alkotó ízületi hártya gyulladásáról beszélünk. A folyamat kezdetén az ízületi hártya megvastagodik és több ízületi folyadékot termel, aminek hatására a tömlő megduzzad, esetleg be is vérezhet. Leggyakoribb a prepatelláris (térd előtt elhelyezkedő) bursa gyulladása.

Izomhúzódás

Egy egyszerű izomhúzódás a combhajlító vagy a vádli környékén is napokig, vagy akár hetekig elhúzódó térd alatti fájdalmat okozhatnak. Ha nem melegített be megfelelően vagy egyáltalán nem, az azt jelenti, hogy nem készítette fel ízületeit sem a nagyobb terhelésre. Emiatt a hirtelen fellépő erőbehatások akár súlyos sérülések kialakulásához is vezethetnek. A térd körüli izomzat egyensúlyának felbomlása vagy a nem megfelelő mozgáskoordináció is növeli a térdpanaszok kialakulásának esélyét.

Ízületi gyulladás

A térdízület gyulladása is járhat térd alatti fájdalommal. A folyamat során az ízületi tok belsején lévő hártya gyullad be, amely az ízületi folyadék felszaporodásához vezet, ettől duzzad be és fájdul meg a panaszos terület és a környező szövetek. A térd alatti fájdalom mögött tehát könnyen lehet, hogy ízületi panasz húzódik meg.

Baker-ciszta

A Baker-ciszta egy olyan, folyadékkal teli hólyag a térdhajlatban, amely a térd problémái miatt (pl.: porckopás miatti instabilitás) keletkezik. Térdhajlati cisztának is szokás nevezni.

A folyadék felhalmozódását az alábbi, térdet érintő betegségek okozhatják:

Meniscus sérülés

A térdízület erőteljes csavarása, túlhajlítása esetén a meniscusok, azaz a gyűrűporcok sérülhetnek, akár el is szakadhatnak. Ez jellemzően sportoláskor vagy erőteljesebb fizikai munka esetén jöhet létre. Az aszimmetrikus testtartásból fakadó helytelen terhelés is rizikófaktora a meniscus szakadásnak, valamint a kor előrehaladtával elhasználódhat a túlzott igénybevétel miatt.

Keresztszalag szakadás

A térdszalagok sérülését és szakadását kiválthatja egy hirtelen irányváltoztatással járó mozdulat vagy egy ugrásból való rossz földet érés, esetleg hirtelen csavaró mozdulat főleg nagy intenzitású mozgásnál/sportnál. A térd alatti fájdalom hátterében legtöbbször az elülső és a hátulsó keresztszalag szakadás állhat.

Ugrótérd

Az ugrótérd elnevezésű elváltozás, illetve panaszos állapot valójában több, a térdízületet érintő panasz összefoglaló neve. A fájdalmas térdprobléma sportolás vagy fizikai munkavégzés közben jelentkezik. A fájdalom pihentetésre enyhül, de súlyosabb esetekben tartósan jelen lehet. Gyakori jelenség ugrással járó sportoknál, kerékpárosoknál, síelőknél vagy focistáknál.

Így segít a gyógytorna térd alatti fájdalom esetén

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb módszer a térd alatti fájdalom kezelésében, ugyanis a mozgást veszi alapul, ezáltal serkenti a test öngyógyító folyamatait. A fizioterápia a térd alatti fájdalom kiváltó okát célozza meg és ennek megoldására törekszik.

A gyógytorna lényege ebben az esetben, hogy nyújtó gyakorlatokkal lazítsuk a megfeszült comb- és lábszárizmokat, amelynek köszönhetően jelentős mértékben csökkenhet a fájdalom. Minél lazábbak az izmok, annál hatékonyabban működik az ízület, sőt a keringés is a szövetekben, ezáltal a tüneteket is mérséklődhetnek, néhány kezelési alkalom után meg is szűnhetnek.

A térd gyógytornájánál elengedhetetlenek az erősítő feladatok, amelyek az izomerő növelését célozzák meg, ezáltal feszesebbé válhatnak az ízületet stabilizáló inak is. Itt azonban fontos szempont, hogy a comb és a lábszár megfelelő izomcsoportjai legyenek kezelve, ehhez pedig csak egy szakképzett gyógytornász tudja eldönteni, hogy melyik feladat lesz Önnek a legmegfelelőbb.

A gyógytornászok komplex módon szüntetik meg a panaszt kiváltó okot. Ehhez különböző technikákat alkalmaznak az Ön gyógyulása érdekében. Ilyen hatékony módszer például a fascia/FDM terápia, amelynek során kézzel kivitelezett speciális fogásokkal hat a fascia kötőszövetre, amely a szerteágazó hálózata miatt távolabbi területekre is hatással van. A módszernek köszönhetően a comb és a vádli feszessége tovább oldódhat, és hosszútávon biztosítható a megfelelő izomtónus. 

A trigger pont terápia alapja, hogy a feszes izmok görcsössége miatt kialakult csomókat oldja a gyógytornász, amelyek kisugárzó tüneteket is adhatnak. Ez szintén hatékony a térd alatti fájdalom hátterében álló probléma kezelésében.

Az oki terápia mellett a gyógytorna további pozitív hatása a közérzet javítása, valamint nincs nagyobb öröm annál, mint mozgással tenni az egészségünkért. 

Tapasztalt magán gyógytornászra van szüksége, aki néhány napon belül tudja Önt fogadni? Jelentkezzen be néhány kattintással!

A térd alatti fájdalom gyógytorna nélkül

Gyógytorna nélkül a térd alatti fájdalom krónikussá válhat, azaz hosszantartó, a mindennapokat megkeserítő panaszt okozhat. Az ízület és a lágyrészek kezelése nélkül csökkenhet a térdízület mozgástartománya, ezáltal bizonyos mozdulatok kivitelezése nehézkessé válik. 

De akár távolabbi területeken is jelentkezhetnek panaszok abban az esetben, ha egy mozgásszervi probléma nincs kikezelve. Például megfájdulhat a bokája, csípője, dereka, háta, ugyanis a vázizomzatunk egy összefüggő rendszert alkot, ahol minden mindennel összefüggésben áll. A több és különböző panaszok miatt a gyógyulási idő meghosszabbodhat.

Gyógytorna nélkül a gyógyulási fázis így sokkal több időt vehet igénybe, valamint minél később kezdi meg egy szakember által a tornát, annál több probléma alakulhat ki, így pedig nehezebb lesz a kiváltó ok kikezelése.

A térd alatti fájdalom gyógytornája egy professzionális budapesti magánrendelőben

A Gyógytornászom.hu Vitéz utcai (Buda) és Bajcsy-Zsilinszky úti (Pest) rendelőjébe megérkezve egy professzionális rendelő fogadja, ahol külön fürdőszobát is biztosítunk az átöltözésre. Nálunk lehetősége van, hogy Ön válassza ki a számára szimpatikus gyógytornászt. Szakembereink bemutatkozóját ide kattintva olvashatja el

Első alkalommal egy részletes, 1 órás állapotfelméréssel fogunk kezdeni. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amit még soha nem tapasztalt! A terapeuta részletesen kikérdezi Önt panaszairól, amelyet egy vizsgálati lapra le is jegyzetel.

Ezt követi egy fizikális vizsgálat. A tapintás során a terapeuta felméri a comb és a lábszár izmainak állapotát, feszességét és közben folyamatosan kérdezi Önt, hogy mit érzékel. Gyógytornásza kulcstünetként tekint a fájdalomra, annak helyére, típusára és intenzitására, hiszen ez viszi tovább a térd alatti fájdalom gyökeréig. Speciális tesztekkel megvizsgálja a térdízület állapotát, mozgathatóságát. A vizsgálatok alapján egy diagnózist és egy egyéni kezelési tervet állít fel az Ön számára. 

A kezelések fő célja a fájdalom csillapítása és nem annak kiprovokálása. Ezért is adagolja fokozatosan a gyakorlatokat a gyógytornásza és betanítja azokat. Házi feladatot és életmód tanácsokat is ad, amelyek nem csak növelik a mielőbbi gyógyulás esélyét, de tartósan fenntartja a közös munka által kialakult pozitív állapotot is. 

Pácienseink közül 10-ből 8 már az első alkalmak után jelentős mértékű fájdalom csökkenésről számolt be, ezáltal pedig a hétköznapjaik gyógyszer és panasz nélkül teltek el. A lépcsőzés és séta is könnyedebbé vált, és az életmód tanácsoknak köszönhetően magabiztosan távoztak a kezelésekről.

Tudta, hogy rendelőnkben az FDM és a trigger pont terápia megegyezik a gyógytorna kezelés árával? Tekintse meg árlistánkat! 

Térd alatti fájdalommal küzd? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az térdpanaszok kezelésében!