ugrótérd

Ugrótérd – minden, amit tudni érdemes

Az ugrótérd elnevezésű elváltozás, illetve panaszos állapot valójában több, a térdízületet érintő panasz összefoglaló neve. A fájdalmas térdprobléma sportolás vagy fizikai munkavégzés közben jelentkezik. A fájdalom pihentetésre enyhül, de súlyosabb esetekben tartósan jelen lehet. Bárki szenvedhet az ugrótérd tüneteitől, aki a térdét fokozott igénybevételnek teszi ki. Ugrással járó sportoknál, kerékpárosoknál, síelőknél vagy focistáknál gyakori jelenség.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ugrótérd az iskoláskorú gyerekeknél

Térdfájdalma nem csak időseknek lehet!
A gyermekek nagyon sokat mozognak, ez nagyon fontos a fejlődésük szempontjából. Oda kell figyelni a növekedési időszakokban hirtelen megnyúló fiatalokra, mert az izmaik sokszor nem tudják követni a csontok hirtelen változását/hossznövekedését.

A sportoló fiatalok, akik gyakori elrugaszkodással, futással, fordulással járó sportot űznek, sok esetben megtapasztalják az ugrótérd tüneteit. A combizom ina, ami a térdkalács fölött áthaladva tapad az elülső lábszáron, feszessé válik és a térdkalács nyomásával zavarja a térdízület mozgását.

Ilyen esetben rendkívül fontos a fájdalomcsillapítás mellett a combizom nyújtása, erősítése. A gyógytorna rendkívül hatékony kezelési módja az ugrótérd szindrómának.

ugrótérd

Mi okozza az ugrótérd problémát?

Többféle oka lehet a probléma kialakulásának, már csak azért is, mert nem egyféle panaszt, hanem egy tünetegyüttest jelöl az elnevezés.
Egyik kiváltó ok lehet, hogy a combcsont és a térdkalács érintkezése a normálisnál nagyobb nyomásnak, dörzsölésnek van kitéve. A térdkalács porcának a károsodása is hasonló tüneteket okozhat.
Az ugrótérd egy leginkább sport kapcsán kialakuló túlterheléses állapot, itt a fájdalmas terület általában a térdkalács környékén van.
A fájdalom oka a térdkalács ín túlterhelése és az ennek következtében kialakult elváltozások.
A térdkalács ínra kifejtett túlzott terhelés következtében alakul ki olyan sportágaknál, ahol elrugaszkodó, ugró mozdulatokat kell végezni. Pl. a kosárlabda, kézilabda, röplabda.

Az ugrótérd tünetei

Jellemző tünete a térdkalács alsó végénél kialakuló fájdalom, ami duzzanattal és nyomásérzékenységgel jár együtt. A panaszok kezdeti stádiumban csak sportolás, terhelés közben észlelhetők, de előrehaladott állapotban nyugalmi helyzetben is érezhető a fájdalom.
Ezeknek a tüneteknek az oka mindig a túlzásba vitt terhelés, vagy pl. nem megfelelő cipő használata.

Hogyan ismerhető fel az ugrótérd szindróma?

Elsődlegesen azt kell tisztázni, hogy mi okozhatja a panaszokat, valamint fizikálisan és röntgennel is ajánlott megvizsgálni az érintett területet.
Ha pontos diagnózist szeretnénk, mindenképpen ajánlott szakorvoshoz fordulni.

A térdkalács szerepe az ugrótérd szindróma kialakulásában

A térdkalács segíti a combizmot az erőkifejtésben. Ha túl feszesek az inak, a térdkalács hozzányomódik a combcsont elülső felszínéhez, egy erősebb külső combizomzat még a helyéről is képes kimozdítani a térdkalácsot, különösen, ha bokasüllyedés miatt befelé billen a térd. Ebben az esetben a térdkalács mozgása nagy fájdalmat tud okozni.

Gyógytornászaink akik segítenek kezelni az ugrótérdet

Az ugrótérd kezelése és megelőzése

Az izmok megerősítésével tompíthatjuk a csontokra eső terhelést. Az egyénileg kialakított gyógytornával és speciális talpbetéttel a talpboltozatot is rendezni tudjuk, a combizomzatot SMR hengerrel és speciális nyújtógyakorlatokkal tudjuk lazítani.

Felnőtt korban a bokasüllyedésen nem sokat segít a torna, mert a talpszerkezet már kialakult. A talpbetét sokat tud javítani a boltozaton, ennek kiegészítésére a nyújtó és erősítő talptorna felnőtt korban is javasolt.

Miután a gyógytornász szakember segítségével elsajátította a gyakorlatok helyes kivitelezését és az SMR henger használatát, otthonában is végezheti a nyújtó és erősítő feladatokat, hogy még hamarabb csökkenjenek az ugrótérd tünetei és újra fájdalommentesen tudja mozgatni térdét.

Sportolás során nagyon fontos a fokozatosság elvét követni, mert úgy az izmok később fáradnak el. Használjunk megfelelő cipőt, ami segít a térdekre eső terhelést eloszlatni.

Ha már kialakult az elváltozás, elsődlegesen a fájdalomcsillapítás a legfontosabb, valamint a terhelés csökkentése, hogy a regenerációt elősegítsük. Használhatunk gyulladáscsökkentő krémeket is. Ha a gyulladás megszűnt és megtettük a szükséges óvintézkedéseket a kiújulás elkerülésére, tovább folytathatjuk a sportolást.
Műtétre vagy szteroidos kezelésre ritkán van szükség.

Várjuk Önt rendelőnkben!

A Batthyány tértől 3 percnyi, a Margit hídtól 7 percnyi sétára vagyunk, a Vitéz utca 9. szám alatt. 
A környéken bőven talál parkolóhelyet. Hétfőtől péntekig, 8-tól 20 óráig vagyunk nyitva. Időpontot foglalni telefonon hétköznap 9 és 17 óra között a 06-30-50-50-50-3 -mas számon, vagy online, ide kattintva online tud.

Miből áll az ugrótérd gyógytorna?

Az ugrótérd gyógytorna minden esetben egy állapotfelméréssel kezdődik.
A gyógytornász kikérdezi a pácienst a panaszokról, mikor kezdődött a fájdalom, hol van a helye, milyen a jellege, típusa. Ezt követi a fizikális vizsgálat.

Először egy testtartás vizsgálattal megnézzük az esetleges statikai eltéréseket.
Ezt követően a gyógytornász az ízületi mozgásterjedelmet és az izmok, környező lágy részek állapotát vizsgálja meg, indokolt esetben szakorvosi konzultációt javasol a páciensnek.
Majd ez után kezdődik meg a célzott terápia, mely során a gyógytornász különböző manuális technikákkal, nyújtó gyakorlatokkal fellazítja az izmokat, illetve otthonra házi feladatként célzott nyújtásokat, illetve SMR henger használatát adhatja fel.

Ezt követően megkezdődik az izmok erősítése, izomerősítő gyakorlatokkal. A terápia során az egyszerű gyakorlatoktól haladunk az egyre komplexebb feladatok felé.

Miért válasszon minket?

Mert itt tényleg 100%-ban Ön van a középpontban.
Szakembereink személyre szabott kezelési tervet készítenek az Ön számára, így a gyógytorna nemcsak egy probléma megoldásáról szól, hanem valóban Önről.
A probléma okát kezeljük és nem csak a tüneteket enyhítjük.
Gyógytornászaink örömmel válaszolnak majd kérdéseire, nincs olyasmi, ami ne kérdezhetne meg tőlük, fordulj hozzájuk bizalommal.
Vállaljuk, hogy amennyiben az első online konzultációval nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, nem kell kifizetnie az első konzultáció árát! Ajánlunk Önnek olyan egészségügyi szakembert, akihez szerintünk érdemes fordulnia.

Térdpanasza van? Kérjen időpontot és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön térdpanaszának gyógyításában!  ↓