rehabilitáció

Rehabilitáció – így segít egy gyógytornász

Rehabilitációról különböző esetekben beszélhetünk. A gyógytorna az orvosi területhez tartozik, és műtétet vagy balesetet követően, esetleg krónikus mozgásszervi probléma esetén lehet segítségére.

De mi a rehabilitáció és milyen fajtái lehetnek? Milyen esetben vethető be a gyógytorna? Hogyan segíthet ebben egy gyógytornász? Ezekre a kérdésekre válaszolt most szakemberünk.

Mi az a rehabilitáció? 

A rehabilitáció olyan egészségügyi ellátásokat foglal magába, amelyek célja, hogy valamilyen trauma vagy betegség miatt létrejött funkcióveszteséget visszaállítsa, szükség esetén pótolja, vagy új képességeket fejlesszen ki a veszteség kompenzálására.

Mik lehetnek a rehabilitáció fajtái?

Rehabilitációról nem csak egészségügyi/orvosi értelemben beszélhetünk, ugyanis létezik ezen kívül pedagógiai, foglalkozási és szociális fajtája is.

Az orvosi rehabilitáció területei:

  • légzés és kardiológiai rehabilitáció
  • onkológiai rehabilitáció
  • balesetek, műtétek utáni rehabilitáció
  • mozgásszervi rehabilitáció
  • pszichiátriai és szenvedélybetegek rehabilitációja

Tehát az egészségügyi rehabilitációhoz többek között elengedhetetlen a fizioterápia (gyógytorna és fizikoterápia), logopédia és a pszichológiai is.

Milyen esetekben segíthet gyógytorna a rehabilitációban?

A gyógytorna a járó-és fekvőbeteg rehabilitációban is hatékony módszer lehet. Sokszor nem csak akut esetekben segíthet, hanem hosszú távú, úgynevezett fenntartó rehabilitációban is részt vehet egy gyógytornász.

Az alábbi esetekben lehet szükség gyógytornász bevonására a rehabilitációhoz:

  • traumát követően
  • műtét után
  • maradványtünetekkel gyógyuló betegség esetén
  • krónikus mozgásszervi betegségek esetén

Olyan gyógytornászt keres, aki empátiával és türelemmel fordul a problémája felé? Olvassa el terapeutáink bemutatkozóját, és jelentkezzen be az Önnek szimpatikus szakemberhez!

Hogyan segít egy gyógytornász a rehabilitációban?

A gyógytorna olyan rehabilitációs eljárás, amely személyre szabott módon történik, tehát mindig igazodik az Ön aktuális állapotához a kezelések alkalmával. Mivel egy szakképzett gyógytornász már számos képesítéssel rendelkezik, ezért a kezelések során alkalmazott technikákkal minden típusú és állapotú szövetre pozitív hatást gyakorolhat a speciális fogásokkal. 

A fizioterápia azért is elengedhetetlen a műtétek és traumák utáni rehabilitációban, mert hozzájárul a szövetek regenerációjához, és az aktív élet visszanyeréséhez.

A gyógytorna nem csak a klasszikus erősítő és nyújtó gyakorlatokat foglalja magába, ugyanis a gyógytornászok különböző, modern technikákat sajátítanak el a diploma megszerzése után, amelyek között lehet manuális (pl.: manuálterápia), nem manuális (pl.: funkcionális tréning), eszközös (pl.: köpöly) és eszköz nélküli (pl.: FDM) terápiás módszer is. Hogy mely módszert, milyen esetben vet be a terapeuta, azt az előzetes állapotfelmérés eredményei alapján dönti el.

A gyógytornász munkája mellett fontos kiemelni, hogy a gyógytorna sikeressége nem csak a szakemberen múlik. Ez egy olyan folyamat, amely a gyógytornász és a páciens közös munkáját igényli. Tehát a terapeuták által betanított feladatokat Önnek is végeznie kell napi/heti rendszerességgel annak érdekében, hogy a rehabilitáció eredményes legyen.

Mi lehet a szövődménye a gyógytorna hiányának?

A sikeres rehabilitációhoz elengedhetetlen a gyógytorna, éppen ezért fizioterápia hiányában lehetséges, hogy bizonyos funkciók helyreállítása vagy pótlása kevésbé lesz eredményes. A mozgási korlátozottság vagy a maradványtünetek továbbra is megnehezíthetik a szükségletek kielégítését és így a mindennapokat.

Továbbá, mivel testünkben minden-mindennel összefügg, és a kötőszöveti hálózatunk megszakítás nélkül behálózza a teljes szervezetünket, így gyakran egy kezeletlen problémából kialakulhat egy másik, újabb panasz is. Ha valahol probléma lép fel, azt testünk bizonyos ideig képes kompenzálni, azonban egy idő után további tüneteket tapasztalhat, amelyeket már nem tud a kiinduló panaszhoz kötni.

A gyógytorna azért is fontos, mert rendszeres végzésével lerövidíthető a rehabilitációs idő!

Hogyan zajlik a gyógytorna rehabilitáció esetén egy magánrendelőben?

A Gyógytornászom.hu több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászai az első alkalommal egy 1 órás állapotfelmérést végeznek. Ennek célja, hogy a rehabilitációhoz személyre szabott módon, a megfelelő terápiás módszereket találják meg

Névtelen terv - 2023-05-24T101727.272.png

Az állapotfelmérés első lépcsőfoka az anamnézis felvétel. Ennek során részletesen, mindenre kiterjedően kikérdezik Önt a betegségéről/traumájáról/műtéti körülményekről, valaamint egyéb kórelőzményekről, kedvelt mozgásformákról, tehát mindenről, amely segít, hogy a gyógytornász teljes képet kapjon az aktuális állapotáról. 

Az anamnézis felvétel után következik a megtekintés. Ennek során a gyógytornász minden irányból megvizsgálja például a testtartást, az ízületek helyzetét, illetve a vázizomzat állapotát már itt is megfigyeli. Ez ugyanis hasznos lehet a későbbi, fizikális vizsgálathoz. Miközben a látottakat lejegyzeteli, Önnel is megosztja, hogy mit lát

A megtekintést fizikális vizsgálat követi. A fizikális vizsgálat az érintett területtől függően történhet állva, ülve és fekve is. A terapeuta olyan funkcionális teszteket végez, amelyekkel felméri az adott ízület és izomcsoport állapotát. Vizsgálja többek között az izomerőt, az ízületek mozgásterjedelmét, az izmok feszességét, nyújthatóságát. A gyógytornász itt is mindig tájékoztatja Önt a következő lépésről, elmagyarázza mi fog történni és mit érezhet a vizsgálófogás közben. 

Ezt követően a gyógytornász az eredmények alapján egy mozgásszervi diagnózist állít fel. Erre alapozva a gyógytornász egy személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki, amelyet szintén ismertet Önnel. 

A kezelések alatt empatikus gyógytornászaink folyamatosan monitorozzák az Ön rezdüléseit és nagy hangsúlyt fektetnek a fájdalommentes kezelésekre, azonban lehetséges, hogy bizonyos gyakorlatok vagy kezelési fogások kellemetlenséggel járnak majd. Ekkor a terapeuta fogást vagy gyakorlatot vált, a lényeg, hogy nem a fájdalom kiprovokálása a cél, hanem annak megszüntetése, és az alapvető funkciók helyreállítása

Rendszeres gyógytornával már 2-3 alkalom után érezheti, hogy fizikailag erősödik, csökken a fájdalom és a duzzanat, és a mindennapok is hétről-hétre könnyebbé válhatnak.

A Gyógytornászom.hu-t már nem csak a Vitéz utcában (Buda) találja meg, hanem a Bajcsy-Zsilinszky úton (Pest) is várják Önt terapeutáink, akikkel már 2-3 napon belül megkezdheti a rehabilitációt. Szükség esetén egyéb kezelési technikákat is bevethetünk (pl.: manuálterápia, FDM vagy tapeing technika), ezek azonban nem járnak plusz költséggel, nálunk minden egy áron van! Továbbá, nálunk nem csak készpénzzel vagy bankkártyával fizethet, hanem mi SZÉP és Egészségpénztári kártyát is elfogadunk!

Szeretné gyógytornász segítségét kérni a rehabilitációhoz? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a rehabilitációban!