bütyök

Mi is pontosan a bütyök? – Megkérdeztük a gyógytornászt!

 

A bütyök ma már nem csak az idősebb korosztályt érintheti. Bizonyos behatásokra fiatalabb korban is megjelenhet ez az egyik leggyakoribb láb deformitás. Csak a fájdalmassága nehezítheti meg a mindennapokat, hanem további panaszok is ronthatják az életminőséget.

De mi is pontosan a bütyök és miért alakul ki? Hogyan kezelik és miért olyan hatékony a gyógytorna? Milyen eredményekre számíthat rendszeres gyógytornával, és mi történik, ha nem kezelteti ezzel a módszerrel? Hogyan zajlik egy ilyen terápiás alkalom? Ezekre a kérdésekre válaszolt gyógytornászunk.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Mi is pontosan a bütyök?

A bütyök (latinul: hallux valgus) tulajdonképpen a nagylábujj ízületénél jelentkező csontos kitüremkedés. Kialakulása során a harántboltozat süllyedése miatt bizonyos csontok eltolódnak alaphelyzetükből, amelynek hatására az első lábközépcsont kifelé mozdul, s így a nagylábujj a többi lábujj felé mutat.

Miért alakulhat ki bütyök?

Ez a probléma leggyakrabban a nőket érinti, ugyanis a magas sarkú cipő viselése igen komoly szerepet játszik a bütyök kialakulásában.

További kiváltó okok lehetnek:

 • öröklődés
 • a láb izmainak túlfeszült állapota
 • lúdtalp
 • lábat ért sérülések
 • szűk és merev cipő viselése

A fentiek alapján látható, hogy a legtöbb ok kiküszöbölhető vagy konzervatív úton kezelhető, amelyre hatékony módszert kínált a gyógytorna.

Milyen tünetei lehetnek a bütyöknek?

A bütyök jellemző tünetei legtöbbször szemmel láthatóak.

 • folyamatos vagy időszakos nagylábujj fájdalom
 • a nagylábujj alapízületénél jelentkező, a másik láb irányába mutató dudor
 • duzzanat (ha begyullad az érintett ízület vagy a közeli nyáktömlő – bursitis)
 • bőrpír (szintén a gyulladás hatására jelentkezik)
 • az I. és II. lábujj közötti tyúkszem
 • a nagylábujj mozgáskorlátozottsága
 • járási nehezítettség

Hogyan kezelhető a bütyök?

A bütyök kezelése kétféle módon történhet: konzervatív terápiával vagy műtéti úton.

A konzervatív terápia olyan kezelési módszereket foglal magába, amelyek nem járnak invazív beavatkozással és legtöbbször otthon is kivitelezhetőek. Ilyen például a gyógytorna, és a gyógytornász által betanított talptorna. A megfelelő lábbeli (tágas, kényelmes) kiválasztásával is javíthat a bütyök állapotán. Gyulladás esetén átmenetileg a kinezio tape felhelyezése, vagy fizikoterápia segíthet.

Injekciós terápiát is alkalmazhatnak szakorvosok a bütyök kezelésére. Ebben az esetben kortizon tartalmú injekciót fecskendeznek be a bütyök területére, amely enyhítheti a fájdalmat. Továbbá vény nélkül kapható gyógyszert is szedhet a mindennapokat megnehezítő fájdalomra. Bizonyos gyulladáscsökkentő krémek is hatásosak lehetnek a kialakult tünetek kezelésében.

Vannak olyan eszközök, amelyeket speciális, a bütyök kezelésére fejlesztettek ki, ezek lehetnek például:

 • bütyök visszahúzó (lábujjakra húzható)
 • bütyök párna (csökkenti a súrlódást és a nagylábujjat megfelelő állásban tartja)
 • cipőbetétek
bütyök visszahúzó

Operációra általában már csak akkor kerül sor, ha a konzervatív terápia nem vezetett eredményre és a mindennapi teendőket jelentős mértékben akadályozza a láb deformitás. Tehát kozmetikai okok nem javasolt a bütyök műtéti terápiája! Különböző műtéti eljárások léteznek a deformitás korrekciójára, azonban összességében elmondható, hogy az operációt követően igen hamar elkezdhet járni, sétálni. Fontos megjegyezni, hogy további rehabilitációs kezelések hiányában (pl.: gyógytorna) a panaszok újra visszatérhetnek.

Miért olyan hatékony a gyógytorna bütyök esetén?

A gyógytorna a legtermészetesebb módja a bütyök kezelésének, ugyanis a mozgást veszi alapul, amely mindig kéznél van és alapvető képességünk.

A gyógytorna célja, hogy helyreállítsa a láb és a boka izomegyensúlyát, ezáltal növelve a láb stabilitását és mozgásterjedelmét. A stretching (nyújtó) technikák a befeszült izmok talpi izomzatot lazítják, valamint növelik a láb ízületeinek mozgásterjedelmét.

Az aktív, izomerősítő feladatokkal növelhető a lábizomzat teherbírása, amelynek köszönhetően a mozgás helyesen tud végbemenni, csökkentve ezzel többek között a súrlódásokat a szövetek közt. A súrlódás csökkenésével a már kialakult bütyökgyulladás is enyhülhet, valamint megelőzhető annak ismételt kialakulása.

A gyógytornász szakember további kezelési technikákat is alkalmazhat az Ön gyógyulása érdekében. Ilyen például a kineziológiai tapasz alkalmazása a lábfejen, amely segít enyhíteni a bütyök okozta fájdalmat, valamint csökkenti a nagylábujj ízületében kialakult gyulladást és duzzanatot. A trigger labdás vagy SMR hengeres gyakorlatok pedig olyan speciális technikák, amelyek oldják a talpi izmok túlzott feszültségét.

Nagy szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászt keres, aki türelemmel kezeli a bütyök okozta panaszait? Olvassa el terapeutáink bemutatkozóját egy kattintással és válassza ki, kihez szeretne jönni!

Lehet-e szövődménye a bütyöknek, ha nem kezelik gyógytornával?

Gyógytorna kezelés hiányában a bütyök további problémákhoz vezethet. Kialakulhat például kalapácsujj, amelynek lényege, hogy a II. vagy a III. lábujj középízülete felfelé, a lábujjak több része pedig lefelé hajlik és jelentősen rontja a járásképet.

Bőr-és körömproblémákat is generálhat egy kezeletlen bütyök. A tartós nyomás hatására tyúkszemek és heges bőrkeményedések (kalluszok) jelentkezhetnek a lábfej dörzsölésnek kitett pontjaink, amelyek további fájdalmat és járási nehezítettséget okozhatnak.

Az állandó lábfájdalom miatt megváltozhat a terhelés, és ez a felborult egyensúly további, akár távolabbi területeken is kiválthat tüneteket (például bokában, vádliban, térdben, csípőben).

Összegezve: minél hamarabb kerül sor gyógytorna kezelésre, annál könnyebb lesz a pontos kiváltó okot kideríteni és célzottan kezelni azt.

Bütyköt kezelő gyógytornászaink

Hogyan zajlik a bütyök gyógytornája?

Mint minden problémánál, a bütyök esetében is először fontos kideríteni a pontos kiváltó okot, majd ez után következhet a szakember által vezetett, célzott gyógytorna.

Rendelőnkben az ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során részletesen kikérdezzük a bütyök okozta panaszairól. Az állapotfelmérésnek része egy fizikális vizsgálat, amely a láb, valamint a teljes test megtekintését mozgásvizsgálatát foglalja magába. A gyógytorna egyik alapelve az, hogy ha bárhol statikai probléma lép fel a testben, az kihatással lehet távolabbi területekre is, tehát például egy Achilles-ín probléma befolyásolhatja a bütyök kialakulását. Ezzel tehát elősegítjük a valódi ok, valamint a háttérben meghúzódó kockázati tényezők tisztázását.

A kiváltó ok alapján felállítottuk egy mozgásszervi diagnózist, majd ezt egy egyéni kezelési terv kidolgozása követi, amelyet Önnel is egyeztetünk. A kezelési terv szerint haladva kezdődik meg a gyógytorna, amely a fent is említett nyújtó, erősítő és kiegészítő technikákból áll.

A feladatokat, helyesen kivitelezve betanítjuk Önnek, így otthonában akár már az első alkalom után elkezdheti a talptornát, amellyel támogatja a kezelések alatt elért eredmény hosszú távú fenntartását. Tapasztalt gyógytornászaink életmód tanácsokkal is ellátják Önt, amelyek betartásával elkerülheti egy újabb panasz kialakulását. Fontos megjegyezni, hogy a gyógytorna sikeressége minden esetben a terapeuta és a páciens közös munkáján alapul.

A gyógytornász életmódtanácsainak betartásával az állapotromlás késleltethető, bizonyos esetekben a fájdalom csökkenhető, illetve a talp és a láb további problémái az esetek nagy százalékában megelőzhetőek.

Szakembereinket már nem csak Budán, a Vitéz utcában találhatja meg, hanem a pesti oldalon, a Bajcsy-Zsilinszky úton is igénybe veheti szolgáltatásaikat. Rendelőnkben minden kezelés egy áron van, továbbá nálunk SZÉP kártyával vagy Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Bütyök alakult ki Önnél? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön lábpanaszainak gyógyításában! ↓