A fibromyalgia tünetei, diagnosztikája és gyógytorna terápiája

 

A fibromyalgia tulajdonképpen az egész testre kiterjedő fájdalom, amelyet a központi idegrendszer problémája okoz. Igen nehéz diagnosztizálni, ugyanis különféle tünetekkel jár, amelyek enyhébb megjelenése esetén lehet, hogy nem is fordul szakemberhez. Pedig az idő előrehaladtával azok súlyosbodhatnak, ezért érdemes mihamarabb segítséget kérni.

De mi is pontosan a fibromyalgia és milyen altípusai léteznek? Mik azok a különféle tünetek és hogyan diagnosztizálják ezt a problémát? Hogyan segít ezen a gyógytorna, és annak hiányában mi várható? Többek között ezekre a kérdésekre választ kaphat az alábbi cikkünkből.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A fibromyalgia lényege és altípusai

A fibromyalgia még ma is rejtélyes betegség, ritka esetben sikerül a szakemberek diagnosztizálni, ugyanis a sokféle tünet miatt nagyon nehéz elkülöníteni más betegségektől. A probléma forrása a központi idegrendszer, és annak a fájdalom érzékelése, valamint feldolgozása, amely valamilyen oknál fogva zavart szenvedhet. Bizonyos autoimmun betegségek esetében (pl.: rheumatoid arthritisz) gyakran jelentkezhet ez a probléma.

A szakemberek négy nagyobb altípust különítettek el, amelyeknek a kezelésében is eltérés mutatkozhat. Ezek az alábbiak lehetnek:

 1. Extrém fájdalomérzékenység, pszichés kísérőtünetek nélkül.
 2. Fájdalom, amely depresszióval társul.
 3. Elsődlegesen a depresszió jelenik meg, amelyhez fibromyalgia társul.
 4. A fibromyalgiát bizonyos pszichés eredetű problémák váltják ki.

A fibromyalgia tünetei

A fibromyalgia igen sok területen okozhat panaszt, emiatt sokféle tünet jelentkezhet egyszerre a test különböző pontjain. A legfőbb tünetei az alábbiak lehetnek:

 • izom-és ízületi fájdalom, amely az egész testen tapasztalható
 • kifejezett fáradékonyság 
 • nyomásérzékenység (fokozott fájdalomérzékelés)
 • 18 db fibromyalgiás pontok (fájdalmas pontok)  – főként vállon, mellkas felső része, könyök és térdek környékén, nyak hátsó részén, felső háti szakaszon, deréktájon, fenék felső részén 
 • izommerevség
 • depresszió
 • szorongás
nyakfájdalom

Ezek mellett tapasztalhatja az alábbiakat is:

 • izomgörcsök, izomrángások, remegés
 • végtagok gyengesége, 
 • zsibbadás
 • probléma a rövid-és hosszútávú memóriával
 • koncentrációs nehézségek
 • alvászavar
 • teljesítményromlás

Kísérő tünetek, amelyek a belszerveket érintik:

 • irritábilis bélszindróma
 • petefészekciszták
 • bőrgyógyászati betegségek

Olyan gyógytornászt keres, aki érti a panaszait és türelemmel kezeli azokat? Jelentkezzen be hozzánk, akár az Ön által választott terapeutához!

A fibromyalgia diagnosztikája

A fibromyalgia diagnosztikáját tekintve először igen nehéz pontosan megállapítani ezt a problémát. Előfordulhat, hogy kezdetben enyhe tüneteket tapasztal, később azonban, azok súlyosbodásával és további tünetek megjelenésével keres fel egy szakembert.

A fibromyalgia klinikai kritériumait 1990-ben adták ki, ezek az alábbi két pontban állapíthatóak meg, és nagy segítséget nyújtanak a diagnózis felállításához:

 • Az egész testet érintő fájdalom, amely minimum 3 hónapja fennáll.
 • A 18 fibromyalgiás pontból minimum 11 helyen tapasztalható nyomásérzékenység.

Ha mindkét feltétel teljesül, akkor meghatározható, hogy fibromyalgiáról van szó.

A fibromyalgia speciális gyógytornája

A gyógytorna olyan természetes kezelési módszer, amely az egyik alapvető képességünket veszi alapul, azaz a mozgást, amely által serkenti a test öngyógyító folyamatait.

A gyógytorna célja a fájdalom csökkentése mellett az izom-és ízületi merevség, valamint a myalgiás csomók oldása.

A kezelések során a terapeuta egyaránt alkalmaz nyújtó és erősítő gyakorlatokat, ezáltal komplexen gyógyítja a panaszt kiváltó okot. Az erősítő gyakorlatokkal a gyenge izomzat tónusa, ezáltal ereje növelhető, míg nyújtással a merev izmok és ízületek kerülnek fellazításra.

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amelynek köszönhetően javulhatnak a memória problémák és a koncentrációs zavarok is. A gyógytorna további jótékony hatása, hogy a testmozgás segíthet oldani a szorongást, valamint leküzdeni a depressziót.

A gyógytornász szakember további kezelési technikákat is alkalmazhat az Ön gyógyulása érdekében. Ilyen például a trigger pont terápia, amely az izomcsomók oldásán keresztül csillapítja a fájdalmat.

Fibromyalgia kezelése gyógytornászainkkal

A fibromyalgia gyógytorna hiányában

Gyógytorna hiányában a fibromyalgia krónikussá válik, a fájdalom állandósul, tovább fokozódik az izommerevség, amely jelentősen beszűkítheti az ízületek mozgásterjedelmét. Ez a hétköznapokban megjelenő, kisebb mozdulatok nehezítettségében nyilvánulhat meg, például nehezebben emeli meg a karját, amely például gátolhatja a fésülködést. Minél hamarabb kerül sor fizioterápiás kezelésre, annál könnyebb és rövidebb lehet a fibromyalgia kezelése.

A fibromyalgia gyógytornája egy professzionális budapesti gyógytorna rendelőben

Rendelőnkben a fibromyalgia mögött meghúzódó ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik meg, amely során részletesen kikérdezzük a panaszairól. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! A kikérdezést egy fizikális vizsgálat követi, amely speciális izom, ízületi teszteket foglal magába, és a teljes test vizsgálatára kiterjed. A részletes kikérdezéssel és az alapos vizsgálattal tehát elősegítjük a valódi ok tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot egy mozgásszervi diagnózist állítunk fel, amely alapján összeállítunk egy személyre szabott terápiás tervet, amelyet Önnel is ismertetünk. Mindezek alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is ismertetett erősítő és nyújtó gyakorlatsorokból, valamint trigger pont terápiából áll.

A kezelések során azon dolgozunk, hogy hosszú távon maradjanak fenn a gyógytorna során elért eredmények. Tapasztalt gyógytornászaink életmód tanácsokkal és házi feladatokkal  is ellátják Önt, amelyek betartásával elkerülheti egy újabb panasz kialakulását.

Már az első néhány alkalom után megtapasztalhatja a fájdalom enyhülését, és hétről-hétre érezheti a gyógytornának köszönhető pozitív változást a mindennapokban.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül akár Ön is választhatja a terapeutát! Ehhez nem kell mást tennie, mint a gyógytornászaink bemutatkozóját elolvasni a honlapunkon, majd online bejelentkezni hozzá. Budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőnkben egyaránt fizethet SZÉP vagy Egészségpénztári kártyával, valamint minden kezelés egy áron van!

A fibromyalgia megkeseríti a mindennapjait? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön panaszainak gyógyításában! ↓