Az idegbecsípődés oki terápiája: a gyógytorna

Idegbecsípődésről akkor beszélünk, amikor az ideg túlzott nyomás alá kerül az őt körülvevő szövetek miatt. Ennek hátterében számos ok meghúzódhat, akár olyan egyszerű probléma is lehet, mint a túlerőltetés vagy az izomhúzódás. A test bármely pontján létrejöhet idegbecsípődés, és akár igen erős tüneteket is produkálhat.

Mik lehetnek a tünetei és a kiváltó okai? Mik azok a területek, amelyek a leginkább érintettek? Hogyan hat a gyógytorna és mi történhet annak hiányában? Kíváncsi rá, hogyan zajlik egy ilyen kezelés? Olvasson tovább, cikkünkből minden kérdésre választ kaphat!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ezért olyan hatékony a gyógytorna idegbecsípődés esetén

A gyógytorna természetes úton, a mozgás által veszi kezelésbe az idegbecsípődést kiváltó okot. A kezelések célja az érintett ideg felszabadítása, a szövetek lazítása és az izmok erősítése, amelynek hatására az érintett ideg tünetei csökkenek. A gyógytornászok olyan komplex terápiát alkalmaznak, amelynek köszönhetően, rendszeres kezelésekkel az említett célok teljesülhetnek. 

Ehhez elsősorban alkalmaznak egy speciális, idegmobilizációs technikát. A módszer lényege, hogy speciális fogás- és mozgáskombinációkkal feloldja a nyomás alá került ideget. Eredményeként a blokkolt idegek felszabadulhatnak, az érzéskiesés és a zsibbadás elmúlhat, és nem utolsó sorban a fájdalom is csökkenhet.

Az idegmobilizálás mellett nagy hangsúlyt fektetnek az erősítő és nyújtó gyakorlatokra is. A gyengült izmok erejének növelésével, és a feszes szövetek lazításával olyan egyensúly állítható fel, amely hosszútávon biztosíthatja egy újabb idegbecsípődés megelőzését.

A gyógytorna további pozitív hatásai közé tartozik, hogy serkenti a keringést, ezáltal energikusabbá válhat és a közérzete is jótékonyan hathat.

Az idegbecsípődés várható szövődményei gyógytorna hiányában

Kezelés nélkül az idegbecsípődés komoly problémákat okozhat. A fájdalmakra jellemző, hogy minél tovább állnak fenn, annál érzékenyebb lesz az idegrendszer rá. Tehát, ha az idegbecsípődést okozó probléma megoldását hosszú ideig halogatjuk, akkor annak feloldásával is lehetséges, hogy a fájdalom krónikussá válik.

További probléma lehet, hogy a tartós idegnyomás miatt annak funkciója jelentős mértékben csökken, ezáltal reflexkiesés, izomgyengeség majd bénulás jöhet létre. Ezek terápiája hosszadalmas és nehéz folyamat, így érdemes idejében megkezdeni az idegbecsípődés kezelését.

Gyógytornászaink az idegbecsípődés kezeléséért

Így zajlik az idegbecsípődés gyógytornája egy budapesti magánrendelőben

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőiben a gyógytorna egy állapotfelméréssel kezdődik. Amíg egy orvosi vizsgálat átlagosan 9 perc, nálunk ez 1 órát vesz igénybe. Az anamnézis felállítása során részletesen kikérdezzük a panaszairól. Olyan kérdésekre számíthat, mint például: mióta állnak fenn a tünetek, hogyan kezdődött, milyen jellegű a panasz? Az állapotfelmérés tartalmaz egy speciális tesztekből álló fizikális vizsgálatot, amelynek lényege az érintett terület izmainak és ízületeinek diagnosztikája.

Ezt követően egy teljesen személyre szabott kezelési terv kidolgozása következik. Ez alapján kezdődik meg a gyógytorna. Empatikus gyógytornászaink minden kezelés alkalmával felülvizsgálják az eddigi eredményeket és az Ön aktuális állapotához mérten szabják meg a feladatokat. A torna során olyan feladatokat kap, amelyeket megtanul helyesen kivitelezni és ezeket otthonában, házi feladatként el kell végeznie. Gyógytorna esetén kiemelendő, hogy a terápia a gyógytornász és a páciens közös munkája.

Gyógytornával az idegbecsípődés hatékonyan kezelhető, az esetek legnagyobb százalékában a kiváltó ok megszűntethető. Hétről-hétre érezni fogja, hogy a fájdalom és a zsibbadás enyhül, az érzéskiesés pedig fokozatosan megszűnik.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül választhat terapeutát, akiknek bemutatkozóját elolvashatja a honlapunkon. Akár már 2-3 napon belül megkezdheti nálunk a gyógytornát. Kiemelendő, hogy rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet, valamint minden típusú kezelés egy áron van!

Az idegbecsípődés okai

Idegbecsípődést jellemzően olyan folyamat válthat ki, amely során az ideget körülvevő szövetek túlfeszülnek, elmozdulnak vagy megduzzadnak, emiatt az ideg fokozott nyomás alá kerül. A lágyszöveti problémák mellett, előfordulhat, hogy az ideget elnyomó szövet lehet csont, porc vagy ízület.

Az alábbi esetekben alakulhat ki az ideg becsípődése:

Olyan magán gyógytornászt keres, aki megfizethető áron dolgozik és már 2-3 napon belül tudja Önt fogadni? Tekintse meg árlistánkat, majd jelentkezzen be online!

Az idegbecsípődés tünetei

Az alábbi tünetek utalhatnak idegbecsípődésre az érintett területen:

  • éles, égő fájdalom, amely bizonyos mozdulatokra fokozódik
  • kisugárzó fájdalom
  • zsibbadás (leggyakrabban a lábak és a kezek)
  • bizsergés
  • érzéskiesés
  • izomgyengeség
kisugárzó tünet

Az idegbecsípődés előfordulása

Idegbecsípődés a test különböző pontjain kialakulhat. Vannak azonban olyan területek, ahol gyakrabban fordul elő ez a panasz.

Például a felső és alsó ágyéki idegbecsípődés igen gyakori jelenség. Míg előbbi esetén jellemzően a farpofákba, combizmokba és a lágyékba sugárzik ki a fájdalom, addig utóbbi esetében inkább helyileg alakul ki lumbágószerű derékfájdalom, amely lesugározhat az alsó végtagokba.

Ha valamelyik végtagban jött létre idegbecsípődés, az főként helyileg, illetve a becsípődés helyétől az ujjak irányába kisugározva okoz panaszt attól függően, hogy az érintett ideg melyik területet látja el. Minden esetben a fent is felsorolt tüneteket tapasztalhatja.

Gyakran a nyakban is kialakulhat idegbecsípődés, amelyet szintén okozhat gerincsérv, de akár az ülőmunka miatt megváltozott testhelyzet, illetve a folytonos telefonnézés okozta „text neck”/SMS nyak is közrejátszhat az idegek elnyomásában.

Idegbecsípődéstől szenved? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink nagy szakmai tapasztalattal fogják kezelni az Ön panaszát! ↓