elülső combizom fájdalom

Elülső combizom fájdalom? Így segít a gyógytorna!

Az elülső combizom fontos szerepet játszik a testtartás kialakításában, a járás kivitelezésében, valamint a térdízület stabilitásában. Éppen ezért igen terhelt izomról van szó, így gyakran jelentkezhet panasz ezen a területen.

Hogyan segít a gyógytorna elülső combizom fájdalom esetén? Kezelés hiányában mi várható? Hogyan zajlik a gyógytorna állapotfelmérés ilyen panasz esetén? Ezekre a kérdésekre megkaphatja a választ alábbi cikkünkből, amelynek a végén téma leggyakoribb kérdéseit és a gyógytornászunk válaszait találhatja meg.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így segít a gyógytorna elülső combizom fájdalom esetén

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb kezelési módszer az elülső combizom fájdalom kezelésére, ugyanis mozgással aktivizálja a test öngyógyító folyamatait, ezáltal szünteti meg a panaszt kiváltó okot.

A mozgásterápia egyik legfontosabb részét képezi az izomerő növelése. Az erősítő gyakorlatoknak köszönhetően nem csak növelhetjük a combizom erejét és a térdízület stabilitását, hanem akár az izomhúzódást és az izomszakadást is megelőzhetjük! 

A terápia másik részében a nyújtó gyakorlatok jótékony hatásait használjuk ki. Ezekkel a technikákkal oldódhat a feszes elülső combizom, ezáltal csökkenhet a fájdalom is. Minél lazábbak az izmok, annál kevésbé éri terhelés a térdízületet alkotó képleteket, ezáltal meggátolható a porckopás is. 

Az erősítő és nyújtó gyakorlatok sohasem korlátozódnak kizárólag a fájdalmas izomcsoportra, hiszen minden fájdalom hatással lesz a környező izmokra, kötőszövetekre is. Így a gyógytorna során ezekre is nagy figyelmet fordítunk.

A torna további pozitív hatása, hogy serkenti a keringést, ezáltal szintén csökken az elülső combizom fájdalom, valamint sérülés vagy műtét után a regeneráció gyorsabban mehet végbe.

Egy szakképzett gyógytornász olyan életmód tanácsokkal látja el Önt, amelyek betartásával megakadályozhatja az izomhúzódást, kímélheti térdízületét, és egészséges, panaszmentes életet élhet.

További gyógytorna technikákat vethetünk be az elülső combizom fájdalom teljes csillapítására. Például a manuálterápiát vagy a trigger pont terápiát. A manuálterápia során kézzel kivitelezett műfogásokkal nem csak a térdízületet kezeljük, hanem lazítjuk a görcsös izomzatot. 

A trigger pont terápia lényege, hogy a feszesség és a görcsösség hatására az izmokban kialakult csomókat nyomási pontként kezeljük, s ez által oldódjuk az elülső combizom fájdalmat. 

A kineziológiai tapasz fájdalomcsillapító és terheléscsökkentő hatásának köszönhetően a gyógytornász csökkentheti az izomhúzódásból adódó panaszokat.

Olyan gyógytornászt keres, akihez már 2-3 napon belül bejelentkezhet? Tekintse meg online naptárunkat, és foglalja le az Önnek is megfelelő időpontot!

Ezeket tapasztalhatja, ha elülső combizom fájdalmát nem kezeli gyógytornász

Nem csak az elülső combizom fájdalom válhat krónikussá akkor, ha panasz esetén nem fordul gyógytornász szakemberhez, hanem hosszú távon újabb panasz is kialakulhat. Ilyen lehet például a térdkopás, amely a merev izmok, szalagok, valamint a helytelen terhelés következménye. Ez a probléma nagyobb eséllyel igényel műtéti beavatkozást. További szövődménye is lehet a torna hiányának. 

Izmaink, szalagjaink és a fascia hálózatunk összefüggő rendszert alkotnak, így nem ritka, hogy ha egy ponton eltérés keletkezik, az más területekre is kihatással lehet. Például a fájdalom miatt a másik oldalára jobban terhel, illetve hosszú távon az egészséges ízületek is nehezen bírják a megnövekedett terhelést, az izmok pedig befeszülnek. Emiatt az ellenoldalon és kialakulhat fájdalom. 

Az elülső combizom fájdalom kezelése egy budapesti magánrendelőben

Annak érdekében, hogy a gyógytorna 100% hatékonyságú legyen,  a Gyógytornászom.hu budai és pesti rendelőjében az első alkalommal egy állapotfelmérést végzünk, amely során kiderítjük, hogy mi állhat az elülső combizom fájdalom hátterében. 

Rendelőnkben az ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során részletesen kikérdezzük a panaszairól. A kikérdezést egy fizikális vizsgálat követi, amely speciális izom teszteket foglal magába, és a láb mozgásai mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed. Ezzel az alapos vizsgálattal tehát elősegítjük a valódi ok tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot arra egy mozgásszervi diagnózist állítunk fel, amely alapján összeállítunk az Ön számára egy személyre szabott terápiás tervet

Mindezek alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is részletezett erősítő és nyújtó gyakorlatsorokból áll. Elülső combizom fájdalom esetén legfontosabb a comb izmainak nyújtása, amelyre stretching technikát alkalmazunk. 

A nyújtó technikák mellett az erősítésre is nagy hangsúlyt fektetünk, amellyel az izomegyensúlyt állítjuk helyre, ezáltal elősegítve az ízületekben a helyes mozgás létrejöttét. A kezelésnek ezen a részén olyan izomzat kialakításán dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy egy újabb combizom fájdalom ne alakuljon ki. Tapasztalt gyógytornászaink életmód tanácsokkal is ellátják Önt, amelyek betartásával elkerülheti egy újabb panasz kialakulását.

Már az első alkalmak után érezheti az elülső combizom fájdalom enyhülését, és kezelésről-kezelésre megtapasztalhatja a gyógytorna jótékony hatásait. Könnyedebbé válhat a mozgás és akár hosszabb sétákat is megtehet.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül akár Ön is választhatja a terapeutát! Ehhez nem kell mást tennie, mint a gyógytornászaink bemutatkozóját elolvasni a honlapunkon, majd online vagy telefonos visszahívást kérve bejelentkezni hozzá. Tovább előny, hogy nálunk SZÉP kártyával vagy Egészségpénztári kártyával is fizethet és minden kezelés egy áron van!

Elülső combizom fájdalom – gyakori kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket a témában, és feltettük őket az egyik gyógytornászunknak. Lássuk a válaszokat!

Mi a szerepe az elülső combizomnak?

A köznyelvben az elülső combizomnak nevezett képlet valójában a négyfejű combizom (musculus quadriceps femoris). Ez az izom feszíti a térdet, és jelentős szerepet játszik a testtartás kialakításában, valamint a járás kivitelezésében. 

Az elülső combizom fájdalomhoz társulhat:

 • rövidebb támaszkodási és elrugaszkodási fázis járás közben
 • előredőlt testtartás
 • a térdízület instabilitása
 • idővel kopás jöhet létre a térdízületben

Miért fájhat az elülső combizom?

Leggyakrabban az alábbi problémák válthatják ki a négyfejű combizom fájdalmát:

 • izomsérülések: húzódás, szakadás, zúzódás
 • a térdkalács körül tapadó inak gyulladásos állapota

Hogyan nyújtható az elülső combizom?

Az alábbi kis nyújtást érdemes minden nap legalább egyszer beiktatni, ha feszességet érez a comb elülső részében:

 • Álljon egy fal vagy bútor közelébe.
 • Zárja össze a lábait, és billentse maga alá a medencéjét (ezt megteheti akár azzal is, ha összeszorítja a farizmait).
 • Vigye a testsúlyát a bal lábára, és emelje el a jobb lábát. Hajlítsa be a térdét, és a jobb keze segítségével a sarkát húzza hátra az ülőcsont felé. (Ahogyan a lenti képen is látható.)
 • Másik kezével támaszkodjon a falnál, vagy a bútoron.
 • Ügyeljen arra, hogy végig billentse hátra a medencéjét (szorítsa a farizmokat), és hogy a két térd nagyjából egyvonalban, egymás mellett maradjon.
 • Lazítson, és végezze el ugyanazt a másik oldalra is.

Hogyan kezelheti otthon az elülső combizom fájdalmát?

Szedjen be nem szteroid fájdalom-és gyulladáscsökkentő gyógyszert (pl.: Algoflex), amelyet a gyógyszertárakban vény nélkül megkaphat.

Alkalmazzon hűsítő krémet, vagy jeges borogatást a fájdalmas területen.

Egy-két napig pihentesse a végtagját, kímélje, azonban minél hamarabb keressen fel gyógytornászt, akivel megkezdheti a személyre szabott mozgásterápiát!

Elülső combizom fájdalommal küzd? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a combban jelentkező panaszok kezelésében!  ↓