reumatológus Budapest

Reumatológia magánrendelés Budapest

A reumatológust nem csak az idősebb korosztály keresheti fel, hiszen már fiatalabb korban is kialakulhatnak olyan mozgásszervi panaszok, amelyeket a reumatológián belül diagnosztizálhatnak. Az olyan elváltozások, amelyek ízületi kopással, és/vagy gyulladással járnak, ehhez az orvosi területhez tartoznak.

S, hogy miért jobb egy reumatológiai magánrendelés, mint a szakrendelőkben végzett? Erre is választ kaphat alábbi összefoglaló cikkünkből!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Mi a reumatológia?

A reumatológia a mozgásszervi elváltozásokkal (leggyakrabban kopásos és gyulladásos panaszokkal) foglalkozó orvosi szakterület. A reumatológus diagnosztizálja az olyan mozgásszerv rendszerbeli problémákat, mint például a rheumatoid arthritiszt, vagy az ízületi kopásokat.

Reumatológushoz nem csak az idősebb korosztály fordulhat, ugyanis mozgásszervi fájdalom a fiatalokat is érintheti.

Mi a különbség az ortopédia és a reumatológia között?

Igen gyakran (és jogosan) merülhet fel a kérdés, hogy mikor forduljunk ortopédushoz, és mikor reumatológushoz? Lássuk a fő különbségeket a két ágazat között:

 • Bár az ortopédia is mozgásszervi problémákkal foglalkozik, fő területének mégis azok műtéti kezelése tekinthető. Szemben a reumatológiával, ahol a diagnózis felállítását követően, a fő kezelési ellátás konzervatív terápiák javaslatával történik.
 • A mozgásszerv rendszerben kialakult elváltozásokon túl, az ortopédia foglalkozik (mozgásszerv rendszert érintő) fejlődési rendellenességekkel (pl.: csípőficam), valamint statikai eltérésekkel járó problémákkal (pl.: lúdtalp) is.

Milyen problémák esetén keressen fel reumatológust?

Mint a legtöbb orvost, a reumatológust is leggyakrabban valamilyen akut vagy krónikus mozgásszervi fájdalommal keresik fel. Lássuk a legfőbb problémákat!

Arthrozis (kopás)

A porckopás a leggyakoribb betegség, amely az ízületeket érinti. Bármelyik ízületben előfordulhat, jellemzően a gerincben, csípőben, térdben vagy a kéz kisízületeiben. Az ízületi porckopást artrózisnak is nevezzük.

A felnőtt lakosság 15-20%-át érinti. Főként az idős korosztálynál fordul elő, azonban ma már fiatalok körében is egyre gyakrabban jelenik meg.

Abban az esetben, ha Önnek porckopása van, az érintett ízületben az alábbi tüneteket tapasztalhatja:

 • fájdalom, amely először főként „elinduláskor” jelentkezik az ízületben
 • az ízület merevsége
 • ropogás mozgás közben
 • a panaszos terület duzzanata
 • az ízület mozgása beszűkül, nehezebben tudja kinyújtani vagy behajlítani a végtagját
 • a fájdalom később már terhelésre is jelentkezik
 • későbbi stádiumban az ízület deformitása, instabilitása

Spondylosis

A spondylosis egy összefoglaló név, amely a csigolyák és az azok közötti ízületek kóros elváltozására utal. Emiatt a porckorongok ellapulnak és a csigolyák közötti rés beszűkül. A folyamat eredményeként meszes felrakódások kíséretében perem és csőrszerű képződmények alakulnak ki a gerinc érintett szakaszain.

Az intenzív terhelésnek kitett gerincszakaszon jelentkezik legtöbbször spondylosis, tehát a nyak és a lumbális terület a legkritikusabb. A meszesedés általában természetes folyamat, és sokszor panaszmentes is lehet 30 és 40 éves kor között.

A tünetek és a spondylosis súlyossága nem mindig függ össze, lehet, hogy egy kezdődő meszesedés komoly tüneteket okoz, míg egy már előrehaladott állapot teljesen tünetmentes.

Derékfájás

A derékfájásnak számtalan oka lehet, ezért bonyolult diagnosztizálni. Leggyakrabban azt gondolják, hogy gerincsérv okozza a tünetet, ez azonban csak az esetek 4%-ára igaz. Sokkal gyakoribb a környező szövetek (izom, lágyrész) okozta panasz. Mindenképpen orvosi feladat a probléma forrásának a feltárása, de alább részletezzük a leggyakoribb és a legritkább okokat.

Idegbecsípődés

Idegbecsípődést jellemzően olyan folyamat válthat ki, amely során az ideget körülvevő szövetek túlfeszülnek, elmozdulnak vagy megduzzadnak, emiatt az ideg fokozott nyomás alá kerül. A lágyszöveti problémák mellett, előfordulhat, hogy az ideget elnyomó szövet lehet csont, porc vagy ízület

Idegbecsípődés a test bármely pontján kialakulhat. Vannak azonban olyan területek, ahol gyakrabban fordul elő ez a panasz (pl.: derékban, végtagokban, nyakban).

Az idegei érintettség jellegzetes tüneteket okoz:

 • égő, szúró fájdalom, amely kisugározhat a közeli végtagokba
 • az izomzat megfeszülhet
 • zsibbadás jelentkezhet a környező területeken, amelyeket az érintett ideg lát el
 • érzéskiesés a végtagokban

Lumbágó

A lumbágó derékfájdalmat jelent és minden ötödik embert érint. Alapvetően nem önálló betegség, hanem valamilyen behatásra hirtelen fellépő intenzív fájdalom a gerinc egy adott szakaszán, amely sokszor átmeneti gyulladással is járhat.

A lumbágó egyik leggyakoribb tünete a hát húzódása és becsípődése, amit hirtelen mozdulat, vagy a hát izmainak merevsége is okozhat. Ezek a tünetek pihentetés hatására két-három nap alatt általában elmúlnak, ha ennél hosszabb ideig áll fenn a fájdalom azonban érdemes szakember segítségét kérni a tünetek enyhítésében. 

A lumbágó hatással lehet az alsó végtagok érzékenységére is, ami éles, nyilalló fájdalmat okozhat. Ha ez a fájdalom az alsó végtagokra is kiterjed és a térdnél lejjebb is érezhető, akkor előfordulhat, hogy nem lumbágóról, hanem isiászról van szó. A diagnosztizálás ebben az esetben nagyon fontos, a különböző tünetek ugyanis különböző kezelést igényelhetnek. 

Reumatoid arthritis

A reumatoid arthritisz (röviden RA), olyan autoimmun megbetegedés, amely egy állandó, steril gyulladást tart fenn az ízületekben. Ez a krónikus állapot idővel az ízületek deformitásához vezet. A folyamat során valójában a tok belsejében lévő hártya gyullad be, amely hatására az ízületi folyadék felszaporodik, végül pedig a panaszos terület beduzzad és fájdalom jelentkezik.

A reumatoid arthritisz a test bármely ízületét érintheti, és akár egyszerre többet is. Fontos megjegyezni, hogy az ízületek károsodása soha nem egyoldalú, általában mindkét oldalon, szimmetrikusan alakul ki.

A reumatoid arthritiszre jellemző, hogy a tünetek periodikusan jelentkeznek. Az egyik időszakban a tünetek fellángolnak, ezt nevezzük exarbációnak, míg a következő időszakban a tünetek szinte teljesen megszűnnek, amit remissziónak nevezünk. Az alábbi tünetek enyhébb és súlyosabb formái utalhatnak a reumatoid arthritiszre:

 • fájdalom, amely lehet állandó is, de a fellángoláskor igen erős lehet az ízületi fájdalom
 • ízületi merevség, amely a gyulladás miatt jön létre
 • duzzanat a felszaporodott ízületi folyadék miatt
 • az ízület csökkent funkciója a merevség, emiatt pedig a mozgásterjedelem beszűkülése miatt
 • ízületi deformitás

Ínhüvelygyulladás

Az ínhüvelygyulladást általában hosszú ideig végzett, ismételt mozdulatsor váltja ki (pl.: gépelés, zongorázás). A folyamat során a dörzsölés hatására az ínhüvely begyullad, és jelentős mértékben csökkentheti az érintett terület funkcióját. Lássuk tehát a fő okokat.

Az ínhüvelygyulladás okai között a hosszú ideig tartó monoton munkavégzés (például gépelés vagy kézírás, szobafestés) is szerepet játszanak, amelyek a kart rendkívül megterhelik, ezért ebben az esetben is ügyelni kell arra, hogy rendszeres átmozgatással, nyújtó feladatokkal megelőzzük az ínhüvelygyulladás kialakulását is.

Az alábbi tünetek utalhatnak ínhüvelygyulladásra:

 • „hóropogás érzése” az inak környékén
 • az érintett testrész duzzanata
 • láz (főként fertőzéses eredet esetén)
 • a bőr felülete forró, kivörösödik
 • heves fájdalom
 • kéz esetén a szorítóerő csökkenése

Köszvény

Az ízületi gyulladások hátterében köszvény is állhat. Ez az anyagcserezavar az ízületekben a nátrium-urát (azaz húgysav) kristályok kicsapódásához vezet, így ciszták is kialakulhatnak a láb kisízületeiben.

Heves, hirtelen fellépő és nagyon erős fájdalommal, más néven köszvényes rohamokkal jár. Kezelés nélkül is elmúlnak ezek a rohamok, azonban sokkal tovább tarthat a gyulladás és a fájdalom, ezért ilyen esetben mindenképpen forduljon szakemberhez! A krónikussá váló gyulladás roncsolja az ízületeket, és ezt a folyamatot sokkal nehezebb visszafordítani.

Bechterew-kór

A Bechterew-kór (más néven spondylitis ankylopoetica, rövidítve: SPA), a gerinc ízületeit és a keresztcsontot érintő gyulladásos megbetegedés. Lényege, hogy az ízületek és a szalagok fokozatosan elmeszesednek, hónapok/évek alatt úgynevezett „bambusznádgerinc” alakul ki, amely komoly mozgáskorlátozottsággal jár.

A tünetek fokozatosan (hónapok/1 év alatt) alakulnak ki és igen megtévesztőek lehetnek, emiatt a Bechterew-kór diagnózisa rendszerint évekkel később történik meg. Általánosságban elmondható, hogy a gerincoszlop alsó szakaszától indul, azaz a keresztcsontnál kezdődik, és fokozatosan halad felfelé. Az alábbiak utalhatnak a kórkép jelenlétére:

 • fájdalom a keresztcsont tájékán (jellemzően éjszaka vagy pihenéskor)
 • a keresztcsont fájdalma a lesugározhat a combokba
 • a gyulladás és a fájdalom érinthet más, nagy ízületeket is (például csípőízület, térd, boka, csukló, borda-szegycsont ízesülései)
 • reggeli ízületi merevség (kimozgatásra nem szűnik meg)
 • a légző mozgás korlátozottsága (nehézlégzés) a mellkasi érintettség miatt
 • hátfájás, háti merevség
 • erős fáradtság, kimerültség
 • étvágytalanság
 • hőemelkedés
 • testsúlycsökkenés

A Bechterew-kórhoz társulhatnak további kórképek is, mint például a szivárványhártya gyulladása, a pikkelysömör, a bélrendszer gyulladásai vagy a szívet és a tüdőt érintő megbetegedések.

Lupus (SLE)

A lupus (vagy SLE) olyan autoimmun betegség, amelyre az ízületi fájdalom, merevség és mozgáskorlátozottság mellett olyan panaszok is jelentkezhetnek, mint például a gyengeség, láz és a hasmenés.

Sjögren-szindróma

Szintén autoimmun probléma, amely sokízületi gyulladást generálhat. További tünetei az érintett mirigytől függően alakulhatnak, például a mirigy által ellátott terület szárazsága alakulhat ki (pl.: szem, száj, bőr).

Csontlágyulás (osteomalacia)

Olyan csontanyagcsere zavar, amely következtében a csontok ásványi anyag tartalma megváltozik, és azok szilárdsága jelentős mértékben csökken.

Miért válassza a reumatológiai magánrendelést a TB támogatott ellátás helyett?

Bár a támogatott ellátással szemben sokszor nehéz jó érveket felsorakoztatni, mi most mégis megkíséreltük. Összeszedtük az 5+1 legfontosabb érvet a magán reumatológiai ellátás mellett.

 1. Időpontra érkezik, és nem kell órákon keresztül várakoznia egy zsúfolt váróban.
 2. Az orvosi vizsgálat nem 9 percet vesz igénybe már az első alkalommal, hanem 30 percet.
 3. Az orvos csak Önre fókuszál.
 4. Türelemmel elmagyarázza a problémáját, hiszen van erre idő.
 5. Tiszta, nyugodt környezetbe érkezhet meg, és modern környezetben történik a kivizsgálás is.
 6. Olyan tapasztalt, és képzett szakorvos vizsgálja meg, aki a legmodernebb technikákat is ismeri.

Milyen injekciót kaphat a reumatológiai rendelésen?

A reumatológiai rendelésünkön kollagén injekciót kaphat, amely ízületi fájdalom esetén alkalmazható. Enyhítheti a gyulladás, sérülés és kopás okozta panaszokat. A kollagén természetes anyag, ugyanis élettanilag is fontos szerepet játszik az ízület felépítésében. A fájdalom okát szünteti meg azáltal, hogy fokozza a sérült szövetek gyógyulását.

Az injekciót bőr alá, vékony kis tűvel adják be, ugyanis az ízületet körülölelő képletek kezelése a cél. Kollagén injekció a test bármely ízülete körül alkalmazható.

Reumatológus árak

A Gyógytornászom.hu rendelőjében a reumatológiai szakorvosi vizsgálat első alkalommal 29.000 forint, míg a további, kontroll vizsgálatok ára 22.000 forintba kerül.

Reumatológia magánrendelésünk

A Gyógytornászom.hu reumatológiai magánrendelését Dr. Kiss Virág szakorvosunk végzi. Első alkalommal egy 30 perces vizsgálat során orvosunk egy alapos anamnézist vesz fel az Ön aktuális panaszairól, előző betegségeiről, gyógyszereiről, valamint a családjában előforduló betegségekről. Olyan kérdésekre számíthat, mint például:

 • pontosan hol érzi a fájdalmat
 • mikor jelentkezett először
 • milyen gyakran fordulnak elő a panaszok
 • mi váltja ki
 • mire enyhül
 • érte-e trauma az érintett területet
 • vannak-e kísérő tünetek

Majd az elmondottak alapján fizikális vizsgálatot végez. Először megtekinti a panaszos területet, majd tapintja, végül különböző, speciális fogásokat végez, amelyekkel vizsgálhatja a reflexeket, mozgástartományt, és a szövetek állapotát. A fogások közben folyamatosan tájékoztatja Önt, hogy éppen mi következik. Panasztól függően előfordulhat, hogy további tesztekre, vagy neurológiai vizsgálatra van szükség, amelyet szintén elvégez reumatológusunk. Szakorvosunk olyan részletes kivizsgálást végez, amelyet még sehol nem tapasztalt!

Szükség esetén – valamint, ha nem volt az előzőekben – további képalkotó eljárások elvégzésére tesz javaslatot, és ezt követően állítja fel a diagnózist.

Reumatológus szakorvosunk alaposan elmagyarázza az Ön problémáját, és a kezelési módokra is javaslatot tesz. Tájékoztatást kap továbbá arról is, ha további kontroll alkalmakra lesz szükség.

Rendelőnkben a szakorvosi vizsgálat keretein belül injekció beadására is lehetőség van, amelyeknek árait az alábbi táblázatban foglaltuk össze.

Fontos! A Gyógytornászom.hu rendelőjében nem biztosított műtéti kezelő, ezért ilyen beavatkozást egyik szakorvosunk sem végez!

Foglaljon időpontot reumatológusunkhoz!

Amennyiben Önnél is mindennapos ízületi panaszok állnak fenn, jöjjön el a Gyógytornászom.hu reumatológushoz, aki alaposan kivizsgálja a problémáját! Az első vizsgálat ára nálunk csak 29.000 forintba kerül!

Személyesen Budapest 5. kerületében a Bajcsy-Zsilinszky út 72. szám alatt várjuk világos, csendes, modern rendelőnkben. A Gyógytornászom.hu szakorvosai több éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, így biztosan megfelelő kivizsgálásban részesülhet.

Rendelőnkben fizethet készpénzzel, bankkártyával, SZÉP kártyával (OTP, MKB, K&H) és bizonyos egészségpénztári kártyákat is elfogadunk (OTP, MKB, Patika, Prémium, Tempo).

Időpontot foglalni lehet telefonon a 06-30-50-50-50-3 számon (9 és 17 óra között) vagy oldalunkon keresztül online. Igény esetén visszahívást vállalunk.

Rendelőnk könnyen megközelíthető a fő tömegközlekedési eszközökkel, valamint autóval is. Termeink jól felszereltek, kényelmes kezelőágyak állnak rendelkezésre.

Nálunk lehet kérdezni, sőt! Ha nem ért valamit, bizonytalan abban, hogy mi miért van, mit miért csinálunk, mindenképp kérdezzen! Arra törekszünk, hogy minél részletesebben elmagyarázzuk a vizsgálatot, a problémáját, valamint az ahhoz vezető okokat, és hogy mit lehet tenni a csökkentése, megszüntetése érdekében.