könyökfájdalom

Könyökfájdalom – így segít a gyógytorna

A könyökfájdalom nem csak a sportolókat érintheti. Egyre gyakoribb probléma, ugyanis az irodai munka, az állandó gépelés és egérhasználat nem kíméli az alkar izmait, ezáltal könnyen kialakulhat könyökpanasz.

De hogyan segíthet ezen a problémán a gyógytorna? Kezelés hiányában mi várható? Miért alakulhat ki könyökfájdalom? Ezekre a kérdésekre választ kaphat alábbi cikkünkből.

A könyökfájdalom kezelése gyógytornával

A könyökfájdalom kezelése a kiváltó októl függ. Legtöbbször konzervatív terápia is elég a tünetek enyhítésére és a kiváltó ok megszüntetésére. A konzervatív terápia része a fizikoterápia, valamint a gyógytorna is. Ezek mind olyan célzott terápiás eljárások, amelyek segítenek enyhíteni a panaszain bármilyen radikális beavatkozás nélkül.

A gyógytorna a legtermészetesebb módja a könyökfájdalom kezelésének, ugyanis a mozgást veszi alapul, amely mindig kéznél van. A torna során nyújtó és erősítő gyakorlatokkal állítjuk helyre a felborult izom egyensúlyt. A nyújtás lényeges a befeszült izmok ellazításában, az erősítés pedig stabilizáló hatással van az alkar ízületeire. Ezeknek köszönhetően a mozgás helyesen tud végbemenni, csökkentve ezzel a súrlódásokat a szövetek közt. A súrlódás csökkenésével a már kialakult ízületi gyulladások is enyhülnek, és megelőzhetjük az újabbak létrejöttét.

A gyógytornának keringés fokozó hatása is van, amely a sérült könyök oxigén ellátását, ezáltal a gyógyulását segíti elő. 

Összességében a közérzetre is jótékony hatással van, ugyanis ha megszüntetjük a könyökfájdalmát, és az azt kiváltó okot is kezelésbe vesszük, a mindennapokban magabiztosabb és erősebb lesz a karja.

A gyógytornász szakember további kezelési technikákat is alkalmazhat az Ön gyógyulása érdekében. Ilyen például a kineziológiai tapasz felhelyezése, amely segít enyhíteni a könyökfájdalmat, és ha duzzanat jött létre a könyökben, annak csökkentésében is jótékony szerepet játszik, valamint tehermentesít is. A stretching gyakorlatok olyan speciális technikák, amelyek kifejezetten az alkar és a felkar izmokat nyújtják.

Olyan magán gyógytornászt keres, aki már 2-3 napon belül tudja Önt fogadni? Jelentkezzen be hozzánk online naptárunkon keresztül!

A könyökfájdalom gyógytorna nélkül

Abban az esetben, ha nem igényli gyógytornász szakember segítségét, lehet, hogy a könyökfájdalom valódi oka sem derül ki és a fájdalom állandósulni fog.

A gyógytornász életmódbeli tanácsokkal is ellátja Önt, azonban, ha ilyenben nem részesül, akkor például a fájdalmat kiváltó rossz munkahelyi környezet tovább ronthat az állapotán. Az állandó gyulladás további problémákat okozhat a könyökben, és akár az alkar, valamint a felkar is panaszossá válhat.

Több probléma kezelése azonban jelentős mértékben hosszabb időt vesz igénybe, ezért is érdemes néhány napon belül nem szűnő könyökfájdalom esetén felkeresnie egy gyógytornász szakembert.

Így segít a gyógytorna könyökfájdalom esetén

A könyökfájdalom gyógytornája során a több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink nagy hangsúlyt fektetnek a kiváltó ok kiderítésére. Ehhez a Gyógytornászom.hu budai és pesti rendelőiben egy 1 órás állapotfelméréssel kezdjük meg a kezelést. Ennek során részletesen kikérdezzük Önt panaszairól, pontosan mikor kezdődött, mi fokozza a könyökfájdalmat és mi enyhít. Ha van orvosi lelete azt is hozza magával, ugyanis gyógytornászunk ezt is áttanulmányozza.

Ez után egy fizikális vizsgálattal felmérjük a panaszos könyök mozgásait, és speciális tesztekkel az izmok működését is megvizsgáljuk. Ha megtaláltuk a könyökfájdalom okát, felállítunk egy mozgásszervi diagnózist, és annak alapján egy személyre szabott kezelési tervet dolgozunk ki speciálisan az Ön problémájára. Fontos, hogy az okot kezeljük, a tünetek enyhítése csak pozitív velejárója a kezeléseknek!

Névtelen terv - 2023-05-18T094929.017.png

Ez után kezdődik meg a gyógytorna, amely során kiemelten figyelünk a gyakorlatok helyes kivitelezésére, ugyanis csak így lehet eredményes a gyógyulás. A gyakorlatok mellett, ha szükséges, kineziológiai tapaszt is felhelyezünk, valamint külön stretching feladatokat is tanítunk Önnek. A gyakorlatokat betanítjuk Önnek, s ezeket otthonában, házi feladatként naponta el kell végeznie. Így Ön is hozzájárulhat az eredményes gyógyulásához. 

Életmód tanácsokkal is ellátjuk Önt, amiket ha betart, biztosan megelőzhető lesz egy újabb könyökfájdalom kialakulása. 

Már az első alkalom után érezni fogja, hogy a könyökfájdalma jelentős mértékben csökken, nem fog aggódni attól, hogy esetlegesen komolyabb probléma áll a panasza háttérében, és megnyugodhat, hogy jó kezekben hamarosan elmúlik a problémája

Olvassa el gyógytornászaink bemutatkozóját és jelentkezzen be online ahhoz a szakemberhez, aki Önnek szimpatikus. Fontos kiemelni, hogy nálunk minden kezelés ugyanannyiba kerül, nem kell többet fizetnie a kineziológiai tapasz felhelyezésért vagy a stretching óráért. Árainkat pedig ide kattintva tekintheti meg.

Ezek lehetnek a könyökfájdalom okai

A könyökfájdalmat kiválthatja valamilyen könyöksérülés, de akár ízületi gyulladás is. Az alábbiakban bemutatjuk a két leggyakoribb okot.

Teniszkönyök

A teniszkönyök a nevével ellentétben, nem csak a teniszezőket érintheti. Az irodai munka, a gépelés, sőt a nehéz fizikai munka is kiválthatja. 

A leggyakoribb tünete az erős könyökfájdalom, ami sport vagy munka során jelentkezik. Súlyosabb esetekben már nyugalomban lévő végtagnál, vagy akár éjszaka is jelentkezhet a fájdalom. 

A fájdalom fokozódik a kézfej hátrafeszítésére, az ujjak hajlítására és fogásra is. Gyakori, hogy a könyök és az alkar beduzzad, a könyök külső területe nyomásra érzékeny. Jellemző még az egész kar merevsége és az alkarban érezhető folyamatos izomláz.

Idővel a könyök mozgása akadozóvá válik, ami a beteget jelentősen korlátozza a mindennapi életben. Súlyos esetben a gyulladás olyan erős lehet, hogy a beteg fogni sem képes a kezével.

Golfkönyök

A golfkönyök az alkart és a könyök belső részét összekötő ínhüvely gyulladásából eredő probléma. 

Jellegzetes tünete, hogy a csukló befelé hajlításánál fájdalom jelentkezik a könyök belső felületén, s ez a terület nyomásérzékennyé válik

A golfkönyököt kiválthatja:

  • tartós vagy ismétlődő terhelés
  • gyakori gépelés és egérhasználat
  • rosszul kivitelezett gyakorlatsor
  • túlfeszült alkar izomzat

Könyökfájdalom gyötri a mindennapokban? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a könyökfájdalom kiváltó okának kezelésében!