isiász

A modern ember népbetegsége az isiász – Ezt teheti ellene

Abban az esetben, ha Ön is éles fájdalmat érez a medence tájékától esetleg egészen a lábujjakig, és ez az érzés meleg hatására felerősödik, lehetséges, hogy Önnél is isiász áll a háttérben. Cikkünkben összeszedtük a fontos tudnivalókat a problémáról, és bemutatjuk, miért olyan fontos és hatékony kezelési módja az isiásznak a gyógytorna, valamint mire számíthat, ha nem veszi igénybe egy szakember segítségét. 

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A gyógytorna hatása az isiászra

A krémek és a fájdalomcsillapító gyógyszerek segítenek enyhíteni a tüneteken, azonban az isiász kiváltó okát nem kezelik. A gyógytorna a leghatékonyabb kezelési módja az isiásznak. A megfelelően, szakember által válogatott és vezetett gyógytorna gyakorlatok a leghatékonyabb az isiász kezelésében! Ezek ugyanis olyan irányú és minőségű speciális feladatok, amelyek hozzájárulnak az isiász kiváltó okának megszüntetéséhez. Hatékonyan enyhítik az irritálódást és megszüntetik a becsípődést.

A gyógytorna legnagyobb előnye, hogy az isiász környékén károsodott szövetek (idegek, izmok) funkcióját képes helyreállítani. Ez is hozzájárul a kiváltó ok kezeléséhez, valamint megakadályozza egy újabb probléma kialakulását. A módszerek kiválasztását természetesen a gyógytornász hivatott megtenni a diagnózis felállítása után.

A gyógytornászok az isiász kezelésére számos módszert alkalmaznak, így egy komplex kezelést nyújtanak az Ön problémájára. A kezelést legtöbbször McKenzie módszerrel kezdik, majd a lágyrész- és ízületei manuálterápiával  folytatják, végül pedig idegmobilizációt alkalmaznak az ülőideg teljes felszabadítására.

Ahhoz, hogy a kialakult stabil és tünetmentes állapotot hosszútávon is fenntartsák a kezelések végére előtérbe kerülnek a törzsizom erősítő és a derék stabilizációs gyakorlatok. Ezek mellett a stretching feladatok (nyújtások) is lényeges alkotó elemei a tornának. Ezek a gyakorlatok segítenek megelőzni egy újabb isiász kialakulását.

Lényeges kiemelni, hogy a mozgásterápiának a krónikus szakaszban van különösen fontos szerepe. A gyógytorna, kiegészítve gyógymasszázzsal hatékonyan enyhítheti a nyomást az idegen, míg a fent is említett McKenzie terápia a gyulladás miatt letapadt idegeket segít mobilizálni.

Ha korábban nem is, a heveny időszak lezajlása után mindenképp egyeztessen egy gyógytornásszal, aki egyénre szabott gyakorlatokkal támogathatja a teljes felépülését. Panaszaitól függően általában heti egy találkozás javasolt, de az órán végzett mozdulatokat a szakember tanácsára otthon is rendszeresen végezheti.

Az isiász gyógytorna nélkül

Az isiász kezelése szempontjából fontos megjegyezni, hogy minél régebb óta tapasztal isiászos tüneteket, annál több időt igényel a terápiája is. Ezért javasolt mihamarabb szakemberhez fordulni, hogy a rehabilitáció minél sikeresebb, gyorsabb és szövődménymentes legyen.

A kései gyógytornával, vagy abban az esetben, ha egyáltalán nem kéri gyógytornász szakember segítségét, az isiász komolyabb tüneteket is eredményezhet. Lehetséges, hogy a nyomás alá került ideg, amely a tüneteket okozza, olyan sokáig marad ebben az állapotban, hogy az érintett oldalon a végtagja lebénulhat. A nyomás alá került ideg ugyanis nagymértékben károsodik, így nem tudja ellátni a feladatát. Lényeges kiemelni továbbá, hogy az idegszöveteink nagyon lassan regenerálódnak.

Mihamarabb szeretné elkezdeni a gyógytornát? Tekintse meg szabad időpontjainkat, már akár 2-3 napon belül tudjuk Önt fogadni! Foglaljon online vagy kérjen visszahívást!

Így zajlik az isiász kezelése gyógytornász vezetésével

Abban az esetben, ha a Gyógytornászom.hu budai rendelőjében szeretné több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink segítségét kérni, először is egy 1 állapotfelmérés keretén belül megvizsgáljuk Önt.

Az állapotfelmérés során az Ön által választott gyógytornász (a szakemberek bemutatkozóját ide kattintva olvashatja el) megtekinti az Önről készült képalkotó felvételeket, illetve az eddigi orvosi vizsgálatokat is átolvassa.

Lényeges eleme az anamnézis felvételnek, hogy Önt is alaposan kikérdezze panaszairól, valamint a fizikális vizsgálat is elmaradhatatlan elem, amely speciális teszteket is magába foglal. Már a vizsgálatok alatt körvonalozódik a terapeuta számára, hogy mi is okozza az Ön isiászát, s ez egy diagnózis formájában végül teljesen letisztul. Erre a diagnózisra egy egyéni terápiás tervet állít fel a szakember, hogy az okot tudja kezelni, ne csak a tüneteket.

A gyógytorna ez után kezdődik meg, amelynek során először is olyan gyakorlatokat kap, amelyekkel csökkenthetjük az idegre nehezedő nyomást. Ez azonban nagyban függ attól, hogy az isiászt mi okozza és, hogy milyen szöveteket kell kezelni, ezért is lényeges a személyre szabott terápiás terv.

A torna lehet, hogy eleinte csupán néhány korrekciós feladatból áll majd, melyeket sűrűn kell ismételni, azonban a tünetek enyhülésével a gyakorlatok módosulnak vagy bővülnek újabbakkal.

A terápia során gyakran alkalmazzuk a már fent is említett további kezelési módszereket (manuálterápia, McKenzie, stb), ezeknek az árai mind megegyeznek a gyógytorna alkalmak árával, nem jár Önnek plusz költséggel!

A heti rendszerességgel történő, kitartó gyógytornázásnak köszönhetően nagy százalékban sikeres eredménnyel zárulnak a kezeléseink! Pácienseink közül 10-ből 8 ember számol be 4-5 alkalom után jelentős mértékben csökkent fájdalomról, valamint nyugodt, fájdalommentes hétköznapokról.

idős férfi isiász fájdalom
Kép forrása: piqsels.com

Mi is az az isiász?

Az ülőideg az emberi szervezet leghosszabb idege, ami a csípő táján lép ki a medencéből és lefut a combokig. Amellett, hogy számos izmot mozgat ez felel a lábak érző beidegzéséért is, gyulladása így egy sor kellemetlen tünettel járhat. Az isiásznak is nevezett jelenség ráadásul általában nem önállóan jelentkezik, hanem más egészségügyi problémák következményeként.

Az ülőideg gyulladását gyakran jelzi zsibbadás, érzéketlenség és különböző mértékű fájdalom is, ami a medence tájékától a lábujjakig terjedhet. Ez lehet éles, hasító, tompa és lassan fokozódó érzés is. Meleg hatására erősödhet, ezért ilyenkor javasolt a forró fürdő és zuhany kerülése. Súlyosabb esetben az érintett területen izomgyengeség is felléphet, ami megnehezít, vagy lehetetlenné tesz bizonyos mozdulatokat. Erős gyulladás esetén a széklet, vagy vizeletürítés, esetleg azok visszatartása is gondot okozhat a betegnek, ezért minél hamarabb ajánlott szakorvost felkeresni a panaszokkal.

Ahogy a legtöbb betegségnél, úgy az isiásznál is a megelőzésre érdemes fektetni a hangsúlyt. Mivel a betegség kialakulásában a legtöbbször a gerinc valamilyen elváltozása, például porckopás, vagy csontritkulás miatti csigolya összeroppanás áll, ezekre kell a legjobban odafigyelni.

Gyógytornászaink akik isiászt kezelnek

Hogyan előzhető meg az isiász kialakulása?

A gerinc védelmével megelőzhető az isiász kialakulása is. Ahogy azt fentebb már említettük, az isiász a modern ember népbetegsége. Leginkább az ülő munkát végzőknél fordul elő. Ennek oka a mozgásszegény életmód és a helytelen testtartás. Utóbbiban munkaállomásunknak is nagy szerepe lehet, a kényelmetlen irodai székek és az alacsonyan elhelyezett monitorok gyakran jelentenek problémát. Körülményeinket gyorsan javíthatjuk, ha a nyolc órán át nézett képernyőt szemmagasságba tesszük. Székünket a megfelelő magasságba állítjuk és deréktámasszal látjuk el, esetleg nagyméretű fitnesz labdára cseréljük.

Emellett kímélő sporttevékenységgel és gyógytornával is tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Az általános vélekedéssel ellentétben gyógytornára nemcsak a betegség kialakulása után, vagy a kezelés részeként lehet szükség, hanem már a megelőzésében is nagy szerepet játszhat.

Az ülőmunkát végzők mellett a fizikai munkások is fokozott veszélynek vannak kitéve. Nekik ügyelniük kell az emelés gerinckímélő módjára, vagyis, hogy a nehéz terheket egyenes háttal, guggolásból emeljék. Ez a módszer segít a derék becsípődésének és a sérvek kialakulásának megelőzésében is.

Isiász, derékfájdalom kínozza? Kérjen időpontot és segítünk! 

AAz alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön derékpanaszának gyógyításában!  ↓