keloidos heg

Keloidos heg – így kezeli egy gyógytornász

A keloidos heg egy olyan hegesedési defektus, amely következtében a seb nagyságától eltérően, jóval nagyobb kollagéndús szövetszaporulat figyelhető meg. A defektus további problémákat is okozhat.

Alábbi cikkünkben összeszedtük, hogy mit kell tudni a hegekről, hogyan ismerhető fel a keloidos heg, miért alakulhat ki, és hogy hogyan segíthet egy gyógytornász.

Mi a heg?

A heg kollagéndús kötőszövet, amely egy sérülés vagy műtéti vágás helyén alakul ki. Célja, hogy pótolja az elpusztult szöveteket, ha az már nem képes összeforrni. 

Hegek esetén a másik leggyakoribb probléma, hogy kevésbé stabilak, mint az eredeti szövet, ezért letapadhat, ezáltal a mélyben összenövéseket okozhat, annak érdekében, hogy stabilabbá váljon. Ezek a letapadások számos további panaszt is okozhatnak (pl.: mozgásbeszűkülés).

Miről ismerhető fel a keloidos heg?

Nem minden sérülés vagy vágás gyógyul szövődménymentesen. Abban az esetben, ha a bőr regenerációja közben valamilyen probléma lép fel, hegesedési defektusról beszélhetünk. Ezek közé tartozik a keloidos heg, amely:

  • fényes-vöröses színű
  • erősen megvastagodott
  • a bőr felszínéből kiemelkedő
  • és az eredeti sebet túlnövő

Mindemellett a keloidos heg fájhat és viszkethet. Mivel a hegesedési defektusok nem gyógyulnak spontán, ezért a kezelésükhöz gyógytornász által végzett hegkezelés szükséges.

Névtelen terv - 2023-05-23T144447.336.png

A keloidos hegen kívül létezik további 4 hegtípus, ezekről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Hogyan alakulhat ki a keloidos heg?

Mivel a hegesedési folyamatokat nem tudjuk irányítani, ezért a defektusok kialakulása is a szervezetünktől és a meglévő rizikófaktoroktól függ.

A hegesedési defektusok rizikófaktorai az alábbiak lehetnek:

  • életkor (fiatal korban hamarabb alakulhat ki keloidos heg)
  • genetika
  • műtét esetén a sebész technikája (pl.: mennyire feszíti szét a bőrt)
  • gyorsabb véralvadás (pl.: császármetszés után)
  • lassan felszívódó varrat

Így kezeli a gyógytornász a keloidos heget

A hegek kezelése történhet műtéti úton is, azonban a keloidos heg kimetszését követően szintén nagy az esély arra, hogy ismét ugyanígy gyógyul a sérült terület. Éppen ezért szokták javasolni a gyógytornászok által végzett hegkezelést. Ez egy olyan speciális, manuális technika, amellyel hatékonyan szüntethető meg a keloidos heg által okozott kellemetlen tünet: a fájdalom és a viszketés.

A hegkezelést a gyógytornász komplex módon végzi, különböző kezelési technikákat alkalmazva. Ehhez alkalmazhat manuális és eszközös módszert is.

A manuális technikák közé tartozik a fascia technika vagy FDM terápia, amelynek lényege, hogy manuális (kézzel kivitelezett) fogásokkal hat a keloidos hegre és annak környékére, amely a fascia szerteágazó hálózatának köszönhetően távolabbi területekre is hatással van. Ez enyhíti a fájdalmat, a viszketést, és lazítja a szöveteket.

A nem manuális technikák közé tartozik a köpölyözés. A gyógytornászok erre külön tanfolyamot végeznek el, amely során elsajátíthatják a hatékony köpölyözési technikákat akár a hegeken is. Az üveg vagy műanyag, harang formájú eszközökkel vákuumot képeznek a bőrön, amellyel egyfajta masszázst végeznek az érintett területen. Ez nem csak lazítja a szöveteket, de az összetapadások feloldásában is segít. 

További nem manuális technika lehet a kineziológiai tapasz felhelyezése. A taping technika egy mechanikus módszer, amely a szervezet öngyógyító folyamatait támogatja. Pozitív jelzéseket küld a test felé a reflexkörök aktiválásával, amelyek felgyorsítják a heggyógyulás folyamatát. 

Kiegészítésként, különböző nyújtó gyakorlatokat is diktál Önnek a gyógytornász, amelyeket a kezelések után, a regeneráció sikeressége érdekében végeznie kell. Ezek a feladatok meggátolhatják, hogy újabb letapadások jöjjenek létre, hozzájárulhatnak a szövődménymentes hegképződéshez, és csökkenthetik a gyógyulási időt.

Olyan tapasztalt gyógytornászt keres, aki nagy tapasztalattal végzi a hegkezelést? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online!

Milyen szövődménye lehet a keloidos hegnek kezelés hiányában?

Ha a keloidos heget nem kezeli egy hegkezelésben jártas gyógytornász, az esetek jelentős százalékában komoly mozgásbeszűkülést és krónikus fájdalmat, irritációt okozhat. 

Ha az összenövés szervet is érint, az komoly funkcióromlást eredményezhet. A legtöbb heg csak évek múlva gyógyul, azonban az összenövések maguktól soha nem múlnak el. Lehet, hogy Ön nem is tudja, de panasza mögött akár egy ilyen hegesedési probléma is állhat.

Így zajlik a keloidos heg kezelése egy budapesti gyógytorna magánrendelőben

A Gyógytornászom.hu budai, Vitéz utcai, valamint pesti, Nyugati téri rendelőiben a hegkezelést minden esetben egy 1 órás, mindenre kiterjedő állapotfelmérés előzi meg. 

Az állapotfelmérés lényege, hogy az Ön által választott gyógytornász részletesen kikérdezi Önt a panaszairól, a sérülésről vagy a műtétről, majd megtekinti a heget. Ezek után kerül sor a fizikális vizsgálatra, amely során a terapeuta tapintja a heget, majd annak mobilitását vizsgálja (azaz, hogy mennyire mozdítható el). Az állapotfelmérés eredménye alapján kialakít egy egyéni, célzott terápiás tervet az összenövések feloldására. 

Fontos megemlíteni, hogy a kezelés során tapasztalhat fájdalmat, ennek azonban egy 10-es skálán nem szabad 7-esnél 8-ásnál erősebbnek lennie. Ha ilyet tapasztal, mindenképp jelezze a szakembernek, azonban empatikus terapeutáink folyamatosan monitorozzák az Ön rezdüléseit, és ügyelnek arra, hogy a hegkezelés ne okozzon nagy fájdalmat. 

Már az első 2-3 kezelés után érezni fogja, hogy a régóta fennálló fájdalma csökkeni kezd, a keloidos heg okozta viszketés mérséklődik, valamint hétről-hétre megtapasztalhatja a hegkezelés további, jótékony hatásait, például: könnyedebb mozgás, lazább szövetek.

Fontos, hogy a rendelőnkben, nem csak hegkezelést végzünk, hanem egyéb terápiás eljárásokat is alkalmazunk, ha szükséges. A hegkezelés mellett legtöbbször kineziológiai tapasz felhelyezését is javasolni szoktunk, amely a kezelések között is támogatja a heggyógyulást. Kezeléseink ára egységes, és rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet. 

Keloidos heg okozta panaszokkal küzd? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a hegkezelésben!