angina pectoris

Angina pectoris – okok, tünetek és kezelési lehetőségek

Hazánkban a vezető halálokok közé tartoznak a szív-és érrendszeri (azaz kardiovaszkuláris) megbetegedések. Az angina pectoris (vagyis koszorúérgörcs) csaknem félmillió embert érint, és az egész világon komoly egészségügyi kockázatot jelent. 

Ha szeretné tudni, hogy milyen okok állnak az angina pectoris hátterében, valamint, hogy milyen tünetei és kezelési módjai vannak, akkor ajánljuk alábbi cikkünket. Kitérünk továbbá a gyógytorna pozitív hatásaira, valamint a várható problémákra a rendszeres torna hiányában, és még az első kezelési alkalmat is bemutatjuk.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ezek az okok állhatnak az angina pectoris hátterében

Az angina pectoris tulajdonképpen egy tünetegyüttes, amely jellemzően fizikai aktivitáskor, szorító mellkasi fájdalomként jelentkezik. A koszorúérgörcs hátterében a szívizom elégtelen vérellátása áll, amelyet az alábbi problémák okozhatnak:

 • koszorúér megbetegedések
 • érelmeszesedés

Leginkább a középkorú férfiaknál fordul elő, valamint a változókort követően a nőket is érintheti a probléma. Vannak azonban bizonyos rizikófaktorok, amelyek a koszorúérgörcsre hajlamosíthatnak:

 • magas vérnyomás
 • időskor
 • férfi nem
 • genetikai tényezők
 • magas koleszterinszint
 • zsíranyagcsere problémák
 • cukorbetegség
 • túlsúly
 • dohányzás

Az angina pectorisnak több formája ismert, attól függően, hogy mi váltja ki a görcsöt. Az angina pectorisnak alábbi 3 fő fajtája ismert:

 • terhelés nélkül jelentkező – Instabil angina pectoris
 • hosszabb ideig tartó, azonos terhelésre jelentkező – Krónikus stabil angina pectoris
 • a koszorúerek fokozott görcskészsége miatt jelentkező – Prinzmetal angina pectoris

Az angina pectoris tünetei

Az anginás panasz legfőbb tünete a szegycsont mögött jelentkező, heves, bénító mellkasi fájdalom. A tünetek megjelenését kiválthatja a fizikai megterhelés. stressz, hideg, dohányzás, vagy akár a túlevés is.

Az alábbi jelek utalhatnak koszorúérgörcsre:

 • heves mellkasi fájdalom
 • gyomorszáj környékén, hátban valamint a vállak területén jelentkező fájdalom
 • a fájdalom kisugárzik a bal karba, kisujjba
 • verítékezés
 • nehézlégzés
 • hányinger
 • halálfélelem

A fájdalom általában csak pár percig tart, amelyet enyhíthet a pihenés vagy a nyelv alá tett nitroglycerin hatóanyag tartalmú tabletta/spray.

Fontos! A fenti tünetek komolyabb problémára is utalhatnak, amely azonnali orvosi beavatkozást igényel, így kérjük azok jelentkezése esetén minél hamarabb forduljon szakemberhez! 

Az angina pectoris megelőzése és kezelési lehetőségei

Mint a legtöbb kardiovaszkuláris betegség esetén, itt is a hangsúly a prevención (megelőzésen) van. A genetikai hajlamot leszámítva, az alábbi életmódbeli változtatásokat tehetjük meg a szívünk egészségéért:

 1. Rendszeres testmozgás: napi minimum 30 perc testmozgás ajánlott, amelynek kialakításában rendkívül sokat segíthet egy tapasztalt gyógytornász szakember
 2. Egészséges táplálkozás: ajánlott a mediterrán diéta, amelynek alapját a teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek és gyümölcsök, valamint a magas Omega-3-mal rendelkező olajok és halak képezik.

Ha már kialakult az angina pectoris, akkor is ajánlott az életmódbeli változtatás, amely mellé a szakorvos gyógyszeres és konzervatív terápiát, azaz gyógytornát rendelhet el. A kezeléshez használt gyógyszerek lehetnek:

 • véralvadásgátlók
 • vérrögoldók
 • koleszterinszintet csökkentők
 • vérnyomáscsökkentők

Gyógytorna, valamint gyógyszeres terápia hiányában komoly problémák alakulhatnak ki.

Az életmód változtatások, valamint a gyógyszeres kezelés hiányában az angina pectorisnak komolyabb szövődményei is lehetnek. Ilyen például a szívelégtelenség vagy a szívinfarktus, amelyek súlyos tünetekkel járhatnak, és jelentős mértékben ronthatják a szervezet keringését.

Így segít a gyógytorna angina pectoris esetén

Angina pectoris jelentkezése után minél hamarabb érdemes megkezdeni a rendszeres testmozgást, ez ugyanis nem csak a regenerációban segít, hanem fontos szerepet játszik egy újabb koszorúérgörcs megelőzésében is. 

Fontos azonban, hogy kerülje a túlterhelést, és fokozatosan szoktassa szervezetét a fizikai aktivitáshoz!

A kezdeti időszakban mindenképpen ajánlott a szakember által vezetett gyógytorna, ugyanis egy gyógytornász olyan gyakorlatsort állíthat össze Önnek, amely az aktuális állapotának megfelelő terhelést adja.

Névtelen terv - 2022-05-24T161912.704.png

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb konzervatív terápiás eljárása angina pectoris esetén, ugyanis a mozgás által (amely alapvető képességünk) serkenti a keringést, ezáltal segít a megelőzésben is. Fokozatosan javulni fog a szív működése, csökkenni fog a nyugalmi pulzusszám és a vérnyomás.

A terapeuták szerepe nem csak a feladatok diktálása és azok betanítása. A gyógytornászok alapvető életmód tanácsokkal is ellátják Önt, amelyeket betartva, megelőzheti egy újabb anginás periódus kialakulását, valamint a sporttevékenység kiválasztásában és ütemezésében is segítséget nyújthatnak. 

Így zajlik az első alkalom gyógytorna egy budapesti, professzionális rendelőben

Angina pectoris esetén, a gyógytorna megkezdése előtt, elengedhetetlennek tartjuk az alapos kivizsgálást. Éppen ezért rendelőnkben először is egy 1 órás állapotfelmérésben lesz része. Olyan részletes kivizsgálást végzünk, amilyet még soha nem tapasztalt! Első alkalommal részletesen kikérdezzük aktuális panaszairól, az angina pectoris lefolyásáról, a periódusok gyakoriságáról, valamint, hogy mikor jelentkeznek a panaszok. A kardiovaszkuláris betegségével kapcsolatos orvosi dokumentumait is áttanulmányozzuk

Az állapotfelmérésnek része a megtekintés is, amely a teljes test vizsgálatát jelenti. Ez után következik a fizikális vizsgálat, amelynek lényege, hogy speciális tesztekkel felmérjük az ízületek, az izomzat és a kötőszövet állapotát, valamint a teherbírást is. Ezek alapján egy egyéni kezelési tervet dolgozunk ki, amelyet Önnel is ismertetünk. 

Már az állapotfelmérés végén megkezdődik a gyógytorna, amely jellemzően nyújtó és erősítő gyakorlatokból áll, amelyeknek köszönhetően növekedhet az állóképesség, és a teherbírás. A torna során olyan feladatokat kap, amelyeket megtanul helyesen kivitelezni és otthonában, házi feladatként ezeket el kell végeznie. Fontos szem előtt tartani, hogy a terápia mindig a gyógytornász és a páciens közös munkája.

Az angina pectoris után hozzánk érkezett pácienseink közül 10-ből 8 ember már az első 2-3 alkalom után jelentős mértékű javulásról számolt be. Az izomerő növekedésével, valamint a feszes izmok lazításával, jobb állóképességről számolnak be, valamint a javuló keringésnek köszönhetően ritkábban alakulnak ki a panaszaik.

Tudta? 

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink professzionális kezeléseit már nem csak a Batthyány térhez közel, hanem a pesti oldalon, a Nyugati térnél is igénybe veheti, valamint rendelőinkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Angina pectoris okozta panaszai vannak? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az kardiovaszkuláris problémák kezelésében és megelőzésében!  ↓