artroszkópos térdműtét

Artroszkópos térdműtét után így segít a gyógytorna

Az artroszkópos térdműtét minimál invazív eljárásnak számít, azaz csak egy kis bemetszésre van szükség ahhoz, hogy bejuttassanak az ízületbe egy kamerát, amely segíti a diagnózis felállítását és szükség esetén speciális műveletek végrehajtására is alkalmas lehet.

Ha szeretné tudni, hogy hogyan segíthet artroszkópos térdműtét után a gyógytorna, akkor ez a cikkünk Önnek szól! Megtudhatja továbbá azt is, hogy mi várható gyógytorna hiányában, és hogy milyen esetekben lehet szükség ilyen típusú műtéti beavatkozásra.

Ezekkel a módszerekkel segít a gyógytorna artroszkópos térdműtét után

Az artroszkópos térdműtétet követő, rendszeres gyógytorna természetes módon, a mozgás által segít visszanyerni a térd mozgásterjedelmét, növelni a láb teherbírását, és csökkenteni a fájdalmat. 

A műtétet követően a torna elsődleges célja a prevenció is, ezt pedig olyan, a vénás keringést elősegítő gyakorlatokkal és a légző gyakorlatokkal támogatják, amelyek a tüdőgyulladás és a mélyvénás trombózis megelőzésében is fontos szerepet játszanak

Már a beavatkozást követő napon megkezdődik az érintett végtag izmainak erősítése, és az előkészületek a biztonságos mozgás kivitelezésére. A gyógytornász fogja betanítani Önnek, hogyan kell helyesen használni a mankót vagy a járókeretet, és hogyan kell ezekkel az eszközökkel biztonságosan lépcsőzni

Egy szakképzett gyógytornász az Ön állapotának megfelelően állítja össze a megfelelő tornagyakorlatokat, amelyek egyaránt óvják az operált végtagot és segítik a rehabilitáció gördülékenységét. Fontos, hogy szakember felügyelete és tanácsa nélkül semmiképp ne kezdjen el önmagától tornázni, ugyanis előfordulhat, hogy olyan gyakorlatot végez el, ami negatívan befolyásolja a gyógyulást. 

A gyógytorna a könnyű, kímélő gyakorlatoktól halad az aktívabb, erősítő gyakorlatok felé. Azonban azt, hogy mikor haladhat tovább egy erősebb gyakorlat felé, biztonsággal csak gyógytornász szakember tudja eldönteni, ha látja az Ön fejlődését és az operált végtag izomerő állapotát.

Névtelen terv - 2023-06-20T145306.053.png
Artroszkópos térdműtét utáni heg

Artroszkópos térdműtét után, gyógytorna nélkül

Ha artroszkópos térdműtét után a rehabilitációt nem támogatja egy szakképzett gyógytornász, az komoly veszélyekkel járhat, ugyanis ezzel a konzervatív terápiás módszerrel a szövődmények és kockázatok kialakulását is meg lehet előzni.

Az egyik ilyen szövődmény lehet például a térd instabilitása, abban az esetben ha a térd körüli izomzat nincs kellően megerősítve. Ez akár a túl korán megkezdett sport vagy munkába állás esetén is panaszokat okozhat, amely következtében túlterhelheti az operált végtagot és állandó térdfájdalomtól szenvedhet

Továbbá az instabil térd miatt romlik a járáskép (nem helyesen mennek végbe a mozdulatok), ez pedig akár a test más pontjaira is kihathat. Ekkor előfordulhat, hogy újabb területeken fog panasz jelentkezni a megváltozott, egyenetlen terhelés miatt. Például fájni fog a csípője vagy a bokája, esetleg a dereka.

Olyan gyógytornászt keres, akivel megelőzheti a szövődmények kialakulását? Olvassa el szakembereink bemutatkozóját és jelentkezzen be!

Így zajlik az artroszkópos térdműtét után a gyógytorna

Rendelőnkben az artroszkópos térdműtét utáni rehabilitációt egy mindenre kiterjedő, 1 órás állapotfelméréssel kezdjük meg, ahol részletesen kikérdezzük Önt a műtét előtti térdpanaszairól, a beavatkozásról és a zárójelentését is áttanulmányozzuk. 

Az állapotfelmérés után egy fizikális vizsgálat során a gyógytornász speciális teszteket végez el, hogy teljes képet kapjon az operált végtag aktuális állapotáról, és fel tudja állítani a személyre szabott terápiás tervet.

Csak az alapos állapotfelmérés után kezdődhet meg a térd gyógytornája. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a feladatok ne okozzanak Önnek fájdalmat. Kiemelten fontos a gyakorlatok helyes kivitelezése is, ugyanis csak így lehet eredményes a térd rehabilitációja. A helyesen elsajátított gyakorlatokat gyógytornásza házi feladatként feladja Önnek, amelyeket otthonában el kell végeznie a mielőbbi, sikeres gyógyulás érdekében.

A Gyógytornászom.hu több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászai már nem csak Budán (Vitéz utca) segítenek Önnek az eredményes rehabilitációban, hanem Pesten (Bajcsy-Zsilinszky út) is kérheti szakmai támogatásukat! 

Szakembereink hozzáértésének köszönhetően már hétről-hétre érezni fogja a műtét utáni fájdalom csökkenését, valamint már 2-3 alkalom után is jelentős javulást tapasztalhat térdében: könnyebb lesz a térdhajlítás, ezáltal az alapvető mozgások kivitelezése is probléma mentessé válhat.  

Tudta? 

Rendelőnkben nem csak bankkártyával és készpénzzel fizethet, hanem SZÉP Kártyát és Egészségpénztári Kártyát is elfogadunk.

Milyen esetekben végeznek artroszkópos térdműtétet?

Nem csak térdsérülés (pl.: ficam) esetén kerülhet sor térdműtétre, hanem az ízület különböző problémái miatt is szükség lehet operatív ellátásra. Lássuk ezeket részletesebben!

A térdkalács elmozdulása

A patella (térdkalács) meghatározott helyen fekszik. Ha a combizmok túlfeszült állapotba kerülnek, a térdkalácsot kifelé húzhatják, és ez térdfájdalmat okozhat.

Törmelékdarabok az ízületben

Porcleválás esetén előfordulhat, hogy a levált törmelékdarabok, vagyis szabad testek az ízületi folyadékban vándorolnak. Problémát ez abban az esetben okoz, ha törmelékdarab beakad az ízületi felszínek közé, ezáltal akadályozva a térd mozgatását és heves fájdalmat generálva.

Meniscus szakadás

A gyűrűporcok (azaz meniscusok) a térd hirtelen, erőteljes túlhajlítása vagy csavarodása esetén elszakadhatnak. A trauma heves fájdalommal jár, és a sérülés miatt artroszkópos térdműtét útján távolítják el a porcokat.

Elülső keresztszalag szakadás

Főként a sportolókat érintő térdsérülés, amelyet egy hirtelen irányváltoztatással járó mozdulat vagy egy ugrásból való rossz földet érés, esetleg hirtelen csavaró mozdulat főleg nagy intenzitású mozgásnál/sportnál válthat ki. Az elülső keresztszalag sérülése leginkább a térdízületet érő külső csavaró hatásokat következtében jön létre.

Artroszkópos térdműtéten esett át? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a műtét utáni rehabilitációban!