hipertrófiás heg

Hipertrófiás heg – így segít a hegkezelés

A hipertrófiás heg a hegesedési defektusok közé tartozik. Jellemzője, hogy a kollagéndús kötőszövet a bőr felszínéből kiemelkedik, és vörösen elszíneződik. Számos rizikófaktorra sajnos nincs külső ráhatás, vannak azonban bizonyos praktikák, amelyeket betartva sokat tehet Ön is a hegesedési defektus megelőzéséhez.

Mi a hipertrófiás heg és hogyan ismerhető fel? Miért alakulhat ki? Mit tehet Ön annak érdekében, hogy elkerülje? Hogyan zajlik a gyógytornászok által alkalmazott hegkezelés? Ezekre a kérdésekre választ kaphat alábbi cikkünkből!

Így ismerhető fel a hipertrófiás heg

A heg egy kollagéndús kötőszövet, amely abban az esetben alakul ki, ha a sebszélek nem tudnak megfelelően összeforrni. A közönséges heg nem okoz problémát, azonban vannak bizonyos hegesedési defektusok, amelyek panaszokat válthatnak ki, ilyen lehet a hipertrófiás heg is.

A hipertrófiás heg jelei:

 • a bőr felszínéből kiemelkedő
 • vöröses színű
 • az eredeti seb méreténél nagyobb
 • irritálódhat, viszkethet

A hipertrófiás hegre jellemző, hogy körülbelül 3 év alatt levékonyodhat, és elhalványodhat, tehát idővel igazodik a bőr színéhez és felszínéhez.

További problémát okozhat, hogy a heg instabil felület, éppen ezért a mélyben összetapadásokat okozhat annak érdekében, hogy stabilizálja magát. 

Névtelen terv - 2023-05-23T160326.592.png

Ezek lehetnek a hegesedési defektusok okai

A hegesedési defektusok kialakulását az alábbi tényezők befolyásolhatják:

 • a sebészi technika
 • a seb mérete és terjedelme
 • a heg elhelyezkedése
 • lassan felszívódó varratok
 • gyors véralvadás
 • mozgás
 • életkor
 • hegképződési hajlam
 • genetika

A legtöbb rizikófaktort nem tudjuk befolyásolni, vannak azonban praktikák, amelyeket betartva, Ön is sokat tehet annak érdekében, hogy megelőzze a hipertrófiás heg kialakulását.

Tanácsok a hipertrófiás heg megelőzésére

Hegkezelésben jártas gyógytornászunk tanácsai az otthoni hegkezeléshez:

 • Fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot a gyógyulási fázisban.
 • Könnyed gyakorlatokkal mozgassa át a sérült területet minden nap, hogy megelőzze a letapadásokat.
 • A gyógyulást követő 12 hét elteltével apró, finom, körkörös mozdulatokkal masszírozza át a hegét.
 • Alkalmazzon speciális, hegkezelésre alkalmas gélt, amelyet a patikákban kérhet.
 • Friss heget ne napoztasson, és később is minden esetben kenje le napvédő krémmel.
 • Szükség esetén használjon szilikontapaszt.

Hegkezelés – így segít egy gyógytornász hipertrófiás heg esetén

A hipertrófiás heg kezelése történhet műtéti úton, kimetszéssel, illetve injekciós terápiával is. Ezeken kívül a konzervatív terápiás eljárásokat szokták alkalmazni elsősorban, amelyben a gyógytornászok által alkalmazott hegkezelés igen hatékonynak bizonyul.

A hegkezelést a gyógytornászok a diploma megszerzése után továbbképzésen sajátítják el. A hipertrófiás heg terápiájához alkalmazhatnak eszközös és eszköz nélküli technikákat.

Eszköz nélküli technikák

A gyógytornász először minden esetben tapintja a heget, majd megvizsgálja, hogy mennyire elmozdítható a különböző irányokba, és hogy ez okoz-e Önnek fájdalmat. Ezt követően finom nyomásokkal és húzásokkal, fájdalomhatárig kezeli a heget.

Ha ez a módszer már teljesen fájdalommentes, jöhetnek az eszközös módszerek.

Eszközös technikák

Ide tartozik a köpöly, floss és a kinesio tape. Köpölyözés során a hegre egy speciális, üvegből vagy műanyagból készült harangot tesz fel a gyógytornász, ezzel vákuumot képezve a heg fölött. Már ez ad egy minimális trakciót (húzást) erre a területre, és ha ez is fájdalommentes, akkor a köpölyt mozgatva oldja a heg okozta letapadásokat.

A floss segítségével növelhető a terület vér-és nyirokkeringése, ezáltal elősegíthető a szövődménymentes szöveti gyógyulás. A speciális gumiszalagot feltekerése után néhány mozgást kell végeznie, ezt követően veszi le azt a gyógytornász. A módszer további előnye, hogy segítségével a mozgásterjedelem is javulhat.

A kinesio tape egy olyan kiegészítő terápia, amely a kezeléseket követően javíthatja a heg körüli keringést, ezáltal csökkenhet a duzzanat, és a fájdalom, valamint a viszketés is

A fentiek alapján jól látható, hogy a hegkezelés egy komplex terápiás eljárás, amely több szinten támogatja a hegesedési defektus gyógyulását.

Olyan gyógytornászt keres, akivel már 2-3 napon belül megkezdheti a hegkezelést? Tekintse meg szabad időpontjainkat, és jelentkezzen be online!

A hipertrófiás heg szövődményei kezelés hiányában

A hipertrófiás heg kezelés hiányában állandó viszketést okozhat. Idővel a mélyben kialakult letapadások mozgásbeszűkülést okozhatnak az érintett területen. Ha szervek közelében helyezkedik el a heg (pl.: a hason, háton, ágyéki szakaszon) az érintett belső szervben is panaszok alakulhatnak ki.

Elmondható tehát, hogy minél előbb kerül sor a megfelelő hegkezelésre, annál könnyebben megakadályozható a hipertrófiás heg okozta szövődmények kialakulása.

Így zajlik az állapotfelmérés egy professzionális budapesti magánrendelőben

A Gyógytornászom.hu több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászai az első alkalommal egy 1 órás állapotfelmérést végeznek, amely során felmérik a hipertrófiás heget, és hegesedési defektus okozta további panaszokat. Az állapotfelmérés első lépcsőfoka az anamnézis felvétel. Ennek során részletesen, mindenre kiterjedően kikérdezik Önt a traumáról/műtét körülményeiről, a kórelőzményekről, kedvelt mozgásformákról, tehát mindenről, amely segít, hogy a gyógytornász teljes képet kapjon a probléma forrásáról. 

Az anamnézis felvételt egy fizikális vizsgálat követi. A fizikális vizsgálat nem csak a hegre terjed ki, hanem az azt körülvevő szövetekre és ízületekre is. A terapeuta olyan funkcionális teszteket végez, amelyekkel felméri a környező ízület és izomcsoport állapotát. Vizsgálja többek között az izomerőt, az ízületek mozgásterjedelmét, az izmok feszességét, nyújthatóságát. A gyógytornász itt is mindig tájékoztatja Önt a következő lépésről, elmagyarázza mi fog történni és mit érezhet a vizsgálófogás közben. 

Az anamnézis felvétel, valamint a fizikális vizsgálat alapján a gyógytornász ezek alapján egy mozgásszervi diagnózist állít fel. Erre alapozva a gyógytornász egy személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki, amelyet szintén egyeztet Önnel. 

Az állapotfelmérés végén a kezelés is elkezdődik. Empatikus gyógytornászaink folyamatosan monitorozzák az Ön rezdüléseit és nagy hangsúlyt fektetnek a fájdalommentes kezelésekre, azonban lehetséges, hogy bizonyos kezelési fogások kellemetlenséggel járnak majd. Ekkor a terapeuta fogást vált, a lényeg, hogy nem a fájdalom kiprovokálása a cél, hanem a panaszok elmulasztása

Rendszeres hegkezeléssel hétről-hétre érezheti a panaszai enyhülését, valamint a hipertrófiás hegen is látványos javulást tapasztalhat.

A Gyógytornászom.hu-t már nem csak a Vitéz utcában (Buda) találja meg, hanem a Bajcsy-Zsilinszky úton (Pest) is várják Önt terapeutáink, akikkel már 2-3 napon belül megkezdheti a közös munkát. Szükség esetén számos más kezelési technikákat is bevethetünk, például manuálterápia, FDM vagy tapeing technika, ezek azonban nem járnak plusz költséggel, nálunk minden egy áron van! Továbbá, nálunk nem csak készpénzzel vagy bankkártyával fizethet, hanem mi SZÉP és Egészségpénztári kártyát is elfogadunk!

Hipertrófiás heg okozta panaszokkal küzd? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a hegkezelésben!