nyakfájdalom

A nyakfájdalom sokak számára olyan hétköznapi problémának tűnhet, amivel az ember megtanulhat együtt élni. Valójában azonban a nyakat érintő problémák és a visszatérő, vagy rendszeres fájdalom egyszerűen orvosolható gyógyszerek, vagy műtét nélkül is. Attól függően, milyen típusú nyakfájásról van szó, tehát mi áll a hátterében különböző kezelési lehetőségek közül választhatunk. A továbbiakban kitérünk egy kicsit a nyakfájdalom anatómiájára és bemutatjuk három tipikus okát, valamint kezelési módjaikat, melyekkel akár otthon is tehet gerince egészségéért.

Miért fáj a nyakam?

A nyakfájás jelentkezésekor a legtöbben arra gondolunk, hogy hátterében a nyak egyszerű elalvása, vagy egy izomcsoport görcsössége játszik szerepet. Ezek gyakori kiváltó okai ugyan a problémának, de nem egyedüliek. A nyakat hét csigolya alkotja, melyeket izmok, ínszalagok, erek és idegek vesznek körbe. Ezek nemcsak a nyak és a fej mozgásáért felelősek, hanem ezek tartják a fejet is. A túlerőltetés, az egyoldalú terhelés, vagy akár a huzat is okozhatja a nyak fájdalmát, ami jó esetben néhány nap után elmúlik.

Ilyenkor is tehetünk azonban azért, hogy a probléma minél hamarabb megoldódjon. Enyhébb tünetek kezelésére például jó megoldást nyújtanak az izomlazító és melegítő hatású krémek. Ezek többnyire vény nélkül beszerezhetőek bármelyik patikában, vagy drogériában is. Fontos, hogy ne erőltessük ilyenkor a nyakunkat, de a mozgás nem elhagyható. Finoman tornáztassuk a nyakat, de figyeljünk rá, hogy ne feszítsük, vagy erőltessük meg az izmokat. Ez segít a vérellátás visszaállításában és a fájdalom gyorsabb megszüntetésében is.

A nyakfájdalom 3 tipikus oka

Azt fentebb már tisztáztuk, hogy ha megfájdul a nyakunk, könnyen állhat a hátterében a nyak elalvása. A nyakfájdalom tipikus okai közé tartozik azonban a helytelen ülés és a lógó fejjel történő mobilozás. A komolyabb problémák közé tartozik az idegbecsípődés, valamint a nyaki gerincsérv, de akár lelki okok is húzódhatnak a nyakfájás hátterében.

Nyakfájdalom kialakulása a helytelen tartás miatt

Nyakfájdalom alakulhat ki akkor, ha helytelenül tartjuk a fejünket. Ezt legtöbbször a számítógép, vagy valamilyen képernyő előtti ülés okozhatja. Ha megfigyeljük a környezetünkben lévőket, vagy akár saját magunkat, feltűnhet, hogy mobilunkat lehajtott fejjel használjuk, számítógépünk előtt görnyedten ülünk. Az ülőmunkát végzőknél jellemző az előrehelyezett fejtartás, amit a kényelmetlen szék, vagy a nem megfelelő magasságban lévő monitor válthat ki.

Tehetünk tüneteink enyhítéséért és a további problémák megelőzéséért, ha székünket megfelelően állítjuk be. A gerinc és a test természetes tartásához helyezkedjünk el a széken úgy, hogy talpunk teljes felületével érintkezzen a padlóval. Ez lehetővé teszi, hogy a térdek és a csípő nagyjából kilencven fokos helyzetbe kerüljön, így biztosítva a lábak megfelelő vérellátását. Ebben a pozícióban az idegek becsípődésére is kisebb esély van, mivel nem helyeződik a végtagokra a szükségesnél nagyobb nyomás.

A gerinc egészségének érdekében dőljünk hátra. Kényelmünket fokozhatjuk egy deréktámasz segítségével is, ami elősegíti a gerinc természetes alakjának fenntartását. Ha ez megvan, emeljük monitorunkat szemmagasságba. Néhány készülék erre a célra alkalmas mechanikával is rendelkezik, de egy képernyő magasító, vagy néhány vastagabb könyv is megfelel a célnak. Arra figyeljünk, hogy a képernyő teteje egy vonalban helyezkedjen el a szemünkkel.

Telefonozás közben is igyekezzünk odafigyelni a görnyedt testhelyzet kerülésére. Az előrehajtott fej nagyobb terhet jelent ugyanis a nyak számára, ami a csigolyák és porckorongok elváltozásához vezethet hosszú távon.

helytelen testtartás - nyakfájdalom

Nyakfájdalom idegbecsípődés miatt

Az idegbecsípődés miatti fájdalom igen intenzív, mivel a nyakat idegek hálózata szövi be. Általában a mozgás korlátozottságával is jár. További tünetei a vállakban, tarkóban jelentkező fájdalom, illetve az olyan téves érzetek jelentkezése, mint a zsibbadás, bizsergés, vagy a hideg- meleg érzet a kar bármelyik területén. Intenzív idegbecsípődés esetén a végtagok izmai is veszíthetnek erejükből és csak ritkán kerülhető el az orvosi segítség kérése. Gyakran kezelik különböző izomlazító szerekkel, de néhány nap alatt magától is elmúlhat, ha a becsípődött ideget sikerül kiszabadítani. Ehhez nyújthat segítséget például a gyógytorna és a McKenzie módszer.

Ezek nemcsak edzésben tartják a nyak izmait, ezzel pedig segítenek a helyes testtartás fenntartásában, hanem a megelőzésben és a kezelésben is igen hatékonyak. Mivel a nyak körüli izmok és idegszálak nagyon érzékeny rendszert alkotnak, a nyakfájdalom kezelésében mindenképp érdemes szakemberhez fordulni. Egy gyógytornász tüneteink alapján képes megállapítani a probléma okát, ezzel pedig segíthet annak kiküszöbölésében, valamint a kezelés intenzitását és módszerét is személyre szabhatja. Ennek köszönhetően a fájdalom gyorsan enyhülhet és elkerülhetőek a további problémák, vagy sérülések, amik a házi gyógymódok alkalmazásakor felléphetnek.

Nyakfájdalom nyaki gerincsérv miatt

A nyaki csigolyák között is porckorongok találhatóak, melyek belső, kocsonyás anyaga a fokozott terhelés hatsára meggyengülhet és kitüremkedhet. A porckorongsérv kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszhatnak, így fiatal korban is jelentkezhet. Fő ismertetőjegye a kisugárzó fájdalom. A nyaki gerincsérv szerencsére jól kezelhető fájdalomcsillapító és fizikoterápiás kezeléssel, ha nem szüntetjük meg a probléma kiváltó okát azonban a gyógyulást követően újra visszatérhet.

Ha nyakfájdalom kínozza, foglaljon időpontot gyógytornászaink egyikéhez online akár már ma! Hosszú várakozási idő nélkül, szakképzett csapattal és több tíz éves tapasztalattal várjuk Budapesten, a Batthyány tér közelében a gyógyulni vágyókat. Az első alkalommal sor kerül egy részletes állapotfelmérésre, ami alapján gyógytornásza elkészíti a kezelési tervét. Ezt követi a terápia, amire személyesen rendelőnkben, vagy online, videós formában is van lehetőség.

Nézzük mikor jöhetek!

Ha további kérdései vannak, vagy csak szívesebben foglalna időpontot telefonon, hívjon minket a 06-30-50-50-50-3 – as telefonszámon hétköznaponként 9-17 óráig és recepciósunk segít önnek!

2002-ben szerzett diplomát az SE-EFK-n. Szakterületei: Nyaki, háti, ágyéki gerinc problémái; porckorongsérv kezelése McKenzie és manuálterápiával ,Nyaki gerinc felől induló fejfájás, szédülés csökkentése, Tartáskorrekció, Befagyott váll (PHS), Traumatológiai esetek: vállficam, váll-, könyök-, csuklótörések, kézsérülések, alsóvégtagi törések, térd- és bokaízületi szalagsérülések, Csípő- és térdízület degeneratív elváltozásai, Csípő- és térd protézis beültetés utáni rehabilitáció

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>