nyakfájdalom

A nyakfájdalom 3 tipikus oka és kezelési lehetőségei

A nyakfájdalom intenzitása változó lehet, ám ezen a területen elég egy enyhe fájás, és az a mindennapokban könnyen meggátolhatja a nyak egészséges mozgásait. Ha Ön is tapasztalta már, hogy a nyakfájdalom megnehezítette a munkáját, akkor ezt a cikket mindenképpen ajánljuk áttanulmányozni. A továbbiakban kitérünk egy kicsit a gyógytorna nyakfájdalomra gyakorolt pozitív hatásaira, illetve annak elmaradása esetén a szövődményekre, a nyakfájdalom anatómiájára és bemutatjuk a három tipikus okát, valamint kezelési módjaikat, melyekkel akár otthon is tehet gerince egészségéért.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Gyógytorna a nyakfájdalom kezelésére

Mivel a nyakfájdalom mozgásszervi panasz ezért a legtermészetesebb kezelési módja a gyógytorna, ugyanis a mozgást használja fel a test öngyógyító folyamatainak támogatására.

A nyak gyógytorna két részből áll. Passzív, átmozgató technikákkal a gyógytornász fogja Önt mozgatni, melynek során nyújtja a feszes izmokat és felszabadítja a beszűkült ízületeket.

Ez a rész járhat némi fájdalommal, hiszen a gyógytorna célja, hogy megnyújtsuk a megrövidült lágyrészeket és kimozgassuk az ízületeket. A kellemetlenség után azonban nem marad el a pozitív hatás. Felszabadító érzés, mikor ellazulnak görcsös, feszült izmai, és megmozdulnak régóta beszűkült nyaki ízületei.

A gyógytorna másik felében az aktív gyakorlatoké a főszerep. A szakember diktálja és fokozatosan adagolja az egyre nehezedő feladatokat. A nyújtások mellett bevezetésre kerülnek az erősítő gyakorlatsorok, amelyeknek köszönhetően a nyaki gerinc stabilizálódik, így minden mozgás helyesen tud végbemenni az ízületekben.

A gyógytorna mellett kineziológiai tapasz felhelyezését is alkalmazni szokták a szakemberek. A tapasz jótékony hatásának köszönhetően a fájdalom enyhül, és a nyakizmok tehermentesített állapotba kerülnek és a helyes nyakpozíciót is elősegíti.

Manuálterápiával a gyógytornász a nyaki gerincen kézzel végzett fogásokkal oldja a kisebb ízületek blokkjait, ezáltal elősegíti a lágyrészek mobilizációját.

A nyakfájdalom gyógytorna nélkül

A nyakfájdalom krónikussá válhat, valamint a nyak mozgása beszűkül, az is lehet, hogy teljesen gátolt lesz a mozgásban. A fájdalom azonban további szövődményeket is okozhat.

A befeszült nyakizmok könnyen okozhatnak fejfájást vagy akár a vállba is adhatnak kisugárzó tüneteket, amelyek tovább keserítik a mindennapjait. Minél több további panasz jelentkezik, annál hosszabb időt vesz igénybe a kezelés.

A nyakfájdalom gyógytornája Budán

Először is fontos kideríteni a nyakfájdalom pontos okát, majd ez után következhet a szakember által vezetett, célzott gyógytorna terápia.

Rendelőnkben az ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még nem tapasztalt! Első alkalommal részletesen kikérdezzük a panaszairól, mióta állnak fenn a tünetek, emlékszik-e kiváltó okra? Az állapotfelmérésnek része egy fizikális vizsgálat, amely a nyak, váll és a hát mozgásai mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed. Ez azért fontos, mert ha bárhol statikai probléma lép fel a testben, az kihatással lehet távolabbi területekre is. Ezzel tehát elősegítjük a valódi ok tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot és felállítottuk a mozgásszervi diagnózist, egy egyéni kezelési terv kidolgozása következik. Ez alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is említett aktív és passzív gyakorlatsorokból áll. A nyújtó technikák mellett az erősítésre is nagy hangsúlyt fektetünk, amellyel az izomegyensúlyt állítjuk helyre és javítjuk a testtartást, ezáltal elősegítve az nyaki gerinc ízületeiben a helyes mozgás létrejöttét.

Pácienseink közül 10-ből 7 ember már az első alkalmak után érzi a nyakfájdalom enyhülését, és később is jelentős javulásról számolnak be. A testtartásuk megváltozik, nem érzik a görcsösséget, és nem félnek egy újabb fájdalom kialakulásától sem.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül választhat terapeutát, akiknek bemutatkozóját  elolvashatja a honlapunkon. Akár már 2-3 napon belül megkezdheti nálunk a gyógytornát. Valamint a fent is felsorolt, különböző kezeléseink nem járnak Önnek plusz költséggel, nálunk minden egy áron van!

Gyógytornászaink akik nyaki fájdalmat kezelnek

Miért fáj a nyakam?

A nyakfájás jelentkezésekor a legtöbben arra gondolunk, hogy hátterében a nyak egyszerű elalvása, vagy egy izomcsoport görcsössége játszik szerepet. Ezek gyakori kiváltó okai ugyan a problémának, de nem egyedüliek. A nyakat hét csigolya alkotja, melyeket izmok, ínszalagok, erek és idegek vesznek körbe. Ezek nemcsak a nyak és a fej mozgásáért felelősek, hanem ezek tartják a fejet is. A túlerőltetés, az egyoldalú terhelés, vagy akár a huzat is okozhatja a nyak fájdalmát, ami jó esetben néhány nap után elmúlik.

Ilyenkor is tehetünk azonban azért, hogy a probléma minél hamarabb megoldódjon. Enyhébb tünetek kezelésére például jó megoldást nyújtanak az izomlazító és melegítő hatású krémek. Ezek többnyire vény nélkül beszerezhetőek bármelyik patikában, vagy drogériában is. Fontos, hogy ne erőltessük ilyenkor a nyakunkat, de a mozgás nem elhagyható. Finoman tornáztassuk a nyakat, de figyeljünk rá, hogy ne feszítsük, vagy erőltessük meg az izmokat. Ez segít a vérellátás visszaállításában és a fájdalom gyorsabb megszüntetésében is.

Olyan nyakspecialistára van szüksége, aki érti a problémáját és kezeli is a kiváltó okot? Kérjen visszahívást vagy jelentkezzen be online!

A nyakfájdalom 3 tipikus oka

Azt fentebb már tisztáztuk, hogy ha megfájdul a nyakunk, könnyen állhat a hátterében a nyak elalvása. A nyakfájdalom tipikus okai közé tartozik azonban a helytelen ülés és a lógó fejjel történő mobilozás. A komolyabb problémák közé tartozik az idegbecsípődés, valamint a nyaki gerincsérv, de akár lelki okok is húzódhatnak a nyakfájás hátterében.

1. Nyakfájdalom kialakulása a helytelen tartás miatt

Nyakfájdalom alakulhat ki akkor, ha helytelenül tartjuk a fejünket. Ezt legtöbbször a számítógép, vagy valamilyen képernyő előtti ülés okozhatja. Ha megfigyeljük a környezetünkben lévőket, vagy akár saját magunkat, feltűnhet, hogy mobilunkat lehajtott fejjel használjuk, számítógépünk előtt görnyedten ülünk. Az ülőmunkát végzőknél jellemző az előrehelyezett fejtartás, amit a kényelmetlen szék, vagy a nem megfelelő magasságban lévő monitor válthat ki.

Tehetünk tüneteink enyhítéséért és a további problémák megelőzéséért, ha székünket megfelelően állítjuk be. A gerinc és a test természetes tartásához helyezkedjünk el a széken úgy, hogy talpunk teljes felületével érintkezzen a padlóval. Ez lehetővé teszi, hogy a térdek és a csípő nagyjából kilencven fokos helyzetbe kerüljön, így biztosítva a lábak megfelelő vérellátását. Ebben a pozícióban az idegek becsípődésére is kisebb esély van, mivel nem helyeződik a végtagokra a szükségesnél nagyobb nyomás.

A gerinc egészségének érdekében dőljünk hátra. Kényelmünket fokozhatjuk egy deréktámasz segítségével is, ami elősegíti a gerinc természetes alakjának fenntartását. Ha ez megvan, emeljük monitorunkat szemmagasságba. Néhány készülék erre a célra alkalmas mechanikával is rendelkezik, de egy képernyő magasító, vagy néhány vastagabb könyv is megfelel a célnak. Arra figyeljünk, hogy a képernyő teteje egy vonalban helyezkedjen el a szemünkkel.

Telefonozás közben is igyekezzünk odafigyelni a görnyedt testhelyzet kerülésére. Az előrehajtott fej nagyobb terhet jelent ugyanis a nyak számára, ami a csigolyák és porckorongok elváltozásához vezethet hosszú távon.

helytelen testtartás - nyakfájdalom

2. Nyakfájdalom idegbecsípődés miatt

Az idegbecsípődés miatti fájdalom igen intenzív, mivel a nyakat idegek hálózata szövi be. Általában a mozgás korlátozottságával is jár. További tünetei a vállakban, tarkóban jelentkező fájdalom, illetve az olyan téves érzetek jelentkezése, mint a zsibbadás, bizsergés, vagy a hideg- meleg érzet a kar bármelyik területén. Intenzív idegbecsípődés esetén a végtagok izmai is veszíthetnek erejükből és csak ritkán kerülhető el az orvosi segítség kérése. Gyakran kezelik különböző izomlazító szerekkel, de néhány nap alatt magától is elmúlhat, ha a becsípődött ideget sikerül kiszabadítani. Ehhez nyújthat segítséget például a gyógytorna és a McKenzie módszer.

Ezek nemcsak edzésben tartják a nyak izmait, ezzel pedig segítenek a helyes testtartás fenntartásában, hanem a megelőzésben és a kezelésben is igen hatékonyak. Mivel a nyak körüli izmok és idegszálak nagyon érzékeny rendszert alkotnak, a nyakfájdalom kezelésében mindenképp érdemes szakemberhez fordulni. Egy gyógytornász tüneteink alapján képes megállapítani a probléma okát, ezzel pedig segíthet annak kiküszöbölésében, valamint a kezelés intenzitását és módszerét is személyre szabhatja. Ennek köszönhetően a fájdalom gyorsan enyhülhet és elkerülhetőek a további problémák, vagy sérülések, amik a házi gyógymódok alkalmazásakor felléphetnek.

3. Nyakfájdalom nyaki gerincsérv miatt

A nyaki csigolyák között is porckorongok találhatóak, melyek belső, kocsonyás anyaga a fokozott terhelés hatására meggyengülhet és kitüremkedhet. A porckorongsérv kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszhatnak, így fiatal korban is jelentkezhet. Fő ismertetőjegye a kisugárzó fájdalom. A nyaki gerincsérv szerencsére jól kezelhető fájdalomcsillapító és fizikoterápiás kezeléssel, ha nem szüntetjük meg a probléma kiváltó okát azonban a gyógyulást követően újra visszatérhet.

A nyakfájdalom kezelése

A gyógytorna mellett a gyógymasszázs, izomlazító krémek használata, valamint a stresszkezelés is hatékony a nyakfájdalom enyhítésében. Kiemelendő azonban, hogy a panaszt kiváltó okot gyógytornával lehet a leghatékonyabban kezelni.

Nyaki fájdalma van? Kérjen időpontot online és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön nyaki panaszának gyógyításában!  ↓