hátfájás ellen

Hátfájás ellen: otthoni és gyógytorna módszerek

Hátfájás ellen elsősorban konzervatív módszerekkel védekezhetünk. Ezek legtöbbjét Ön is megteheti, azonban a tornát és a mozgás beállítását érdemes egy tapasztalt gyógytornászra bízni. 

Hogy miket tehet a hátfájás ellen Ön? És hogyan segít egy tapasztalt gyógytornász? Mi várható kezelés nélkül? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat, ha elolvassa alábbi cikkünket.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ezeket teheti a hátfájás ellen

A hátfájás egy igen komplex probléma. Amellett, hogy a tartósan fennálló panasz részletes kivizsgálást igényel, Ön is számos dolgot tehet, hogy a diagnózis felállításáig csökkenjen a fájdalma. A hátfájásról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Lássuk a leggyakoribb tippeket hátfájás ellen.

Hideg-meleg terápia hátfájás ellen.

Hátfájás esetén mind a hideg, mind a meleg terápia hatásos lehet. Hogy Önnek melyik segít, azt egyénileg kell kitapasztalni. Érdemes ilyenkor arra hallgatni, amit a test kíván (hideget vagy inkább meleget?). 

Meleg esetén helyezzen egy forró vizes palackot a fájdalmas területre, hideg esetén jégzselét/fagyasztott zöldséget, amelyet először egy törölközőbe csavar (megelőzve ezzel a fagyási sérüléseket). 

Ezeket a vény nélkül kapható gyógyszereket, krémeket használhatja hátfájás ellen.

A hátfájdalom csillapítására alkalmazhatóak különböző belsőleg alkalmazható gyógyszerek, illetve külsőleg krémek és/vagy tapaszok. Ezek általában fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, izomlazító hatóanyagokat tartalmaznak. A legtöbb vény nélkül kapható, így bármikor kiválthatja azokat a gyógyszertárban.

Ilyen például a Flector (tapasz, por vagy krém), a Voltaren, Diclac, Algoflex. A szájon át szedett gyógyszer a szervezeten belül, a krémek, tapaszok külsőleg alkalmazva a bőrbe jutva fejtik ki (átmeneti) kedvező hatásukat. 

Azonban fontos megjegyezni, hogy mindez csak tüneti terápia, a hátfájás kiváltó okát nem kezelik a gyógyszerek, krémek!

Egészséges étkezéssel és megfelelő mennyiségű folyadékkal a hátfájás ellen.

A legtöbb fájdalomra pozitív hatással lehet az egészséges étkezés, amely magába foglalja a szükséges vitaminok és ásványi anyagok bevitelét, ezáltal hozzájárul a csontok, porcok, izmok és az immunrendszer egészségéhez. 

Továbbá, mivel a túlsúly hajlamosíthat hátfájásra (a megnövekedett terhelés miatt), ezért akár azt megelőzheti/leküzdheti a megfelelő étrenddel. Ehhez kérje dietetikus segítségét!

Megfelelő mennyiségű napi folyadékbevitellel segítjük a kötőszövetünk (fascia) rugalmasságának fenntartását, ezáltal a hátfájást is megelőzhetjük. 

Ezeket tartsa be ülőmunka esetén.

Ülőmunka közben gyakran változtasson pózt, ezzel elkerülheti az izmok tartós túlnyúlását és feszülését, amelyek szintén hátfájdalmat generálhatnak.

Ügyeljen az ergonómiára: helyesen legyen beállítva a szék, a monitor legyen megfelelő magasságban.

Ha teheti, óránként álljon fel és mozgassa át mindenét. 

Figyeljen az alvásra, ha csökkenteni szeretné fájdalmát.

A hátfájás ellen sokat tehet a minőségi és elegendő mennyiségű alvással is. Már több kutatással is bizonyították, hogy a kialvatlanság nagymértékben meghatározza a fájdalom érzékelését, ezáltal felerősítheti azokat.

Kezelje a lelki problémákat is!

Megoldatlan lelki problémák is okozhatnak hátfájást, ezért ügyeljen a konfliktusok megoldására, és megelőzésképpen mindig beszélje ki a problémáit. 

A kulcs: a rendszeres testmozgás.

A hátfájás elleni küzdelem legfőbb alappillére a rendszeres testmozgás. Megelőzésképen végezzünk heti 3-4-szer a hátat és gerincet is átmozgató, erősítő, nyújtó jellegű gyakorlatokat, valamint ügyeljünk a helyes testtartásra! 

Abban az esetben, ha már kialakult hátfájás, érdemes egy gyógytornász segítségét kérni, aki személyre szabott mozgásprogramot állít össze Önnek, és helyesen kivitelezve be is tanítja a feladatokat. Ezáltal hétről-hétre csökkenhet a hátfájdalma!

Ezekkel a módszerekkel segít a gyógytorna a hátfájás ellen

A gyógytorna az egyik leghatékonyabb kezelési módszer a hátfájás ellen, ugyanis a mozgás által gyógyít, amely a létezésünk alapfunkciója. A gyógytornászok ötvözik a passzív és az aktív kezeléseket, azaz komplex módon alkalmazzák a különféle manuális technikákat (lágyrész kezelés, kötőszöveti masszázs, manuálterápia, fascia technika, ízületi mobilizálás, triggerpont terápia) és az aktív gyógytorna gyakorlatokat.

A gyógytorna célja az háti és a gerinc melletti izmok erősítése, ezáltal a gerinc mobilitásának megőrzése és mozgástartományának visszanyerése. A megnövekedett izomerő hozzájárul a testtartás eredményes korrigálásához, ugyanis a jól felépített izomzat már önmagában megfelelően tarthatja a gerincoszlopot. 

Emellett az izmok és a kötőszövet (fascia) nyújtása is elengedhetetlen, amelynek köszönhetően nem csak a szövetek állapota javulhat, hanem a fájdalom is jelentős mértékben csökkenhet.

A manuálterápia kézzel kivitelezett, speciális fogásokból áll. Jellemzően a csontok, ízületek és izmok elváltozásait kezeli, tehát a hátfájás leggyakoribb okait veszi kezelésbe, azaz az izomhúzódást és a csigolyák között kialakult problémákat.

A fascia terápia olyan modern kezelési forma, amely hatékonyan csillapítja a fájdalmat és kezeli az annak hátterében álló okot. Egy FDM tanfolyamot végzett gyógytornász a testbeszédét megfigyelve meg tudja állapítani, milyen kezelő fogásokat kell alkalmaznia az Ön problémájának enyhítésére. Mivel sok esetben a mozgásszervi és egyéb probléma hátterében a fascia disztorziója áll, a speciális fogásoknak köszönhetően a kötőszövet feszülése szinte azonnal csökken, valamint a mozgásbeszűkülés is oldódik

Ehhez hasonló módszer a trigger pont terápia is. Lényege, hogy a befeszült izmokban a kialakult izomcsomókat kitapintva, azokra enyhe nyomást helyezve feloldja és megszüntesse a fájdalmat okozó görcsöt. 

Tovább növelhető a kezelések hatékonysága a tape technikával. Ez a módszer a szervezet öngyógyító folyamatait támogatja egy kémiai hatóanyagoktól mentes, pamutrétegből álló tapasz (tape) segítségével. A tape pozitív jelzéseket küld a test felé a reflexkörök aktiválásával, amelyek felgyorsíthatják a hátban kialakult probléma gyógyulását. 

Gyógytornász segítségével megtanulhatja a torna feladatok helyes kivitelezését, valamint lehetőség nyílik arra, hogy pontosan megismerje hogyan működnek az izmai és kialakuljon a megfelelő testtudat. 

Ez várható, ha a hátfájását nem kezeli gyógytornász

Ha a krónikus hátfájás következtében a gerinc és hát izmai tartósan feszesek maradnak, azok kezeletlenül előbb-utóbb a gerinc szabad mozgásait is akadályozni fogják. Tehát hosszú távon nem csak a hátfájás fog állandósulni, de bizonyos mozgások kivitelezése is nehezített vagy akadályozott lesz. 

Ha gerincprobléma okozza a panaszt, például egy gerincferdülés, és azt nem korrigálják, idővel az adott területen kopás is létrejöhet, amelyet sokkal nehezebb visszafordítani. Porckorongsérv okozta hátfájás esetén mindenképpen szükséges az azonnali kezelés, különben az ideg tartósan károsodhat, akár el is szakadhat és ez akár évekig tartó funkciókárosodást és érzéskiesést is okozhat.

Fontos kiemelni, hogy egyedül semmiképp ne kezdjen bele tornába, mert egy rosszul kivitelezett mozdulatsor akár állapotromláshoz is vezethet!

Olyan gerincspecialistára van szüksége, aki érti a problémáját és 2-3 napon belül tudja fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online!

Így zajlik a gyógytorna hátfájás kezelése esetén

Rendelőnkben több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink várják Önt a hátfájásával. Első alkalommal egy részletes, mindenre kiterjedő, 1 órás állapotfelmérésben lesz része. 

Részletesen kikérdezzük Önt, például, hogy mikor jelentkezett először a hátfájás, emlékszik-e a kiváltó okra? Az anamnézis felvétele mellett az orvosi papírokat is áttanulmányozzuk és a készült képalkotó felvételeket is megtekintjük

Ez után fizikális vizsgálatot végzünk, amelynek lényege, hogy speciális tesztekkel felmérjük a csigolyák közti mozgástartományt, a gerinc melletti izmok feszességét, valamint a görbületek helyzetét és irányát.

Ha megtaláltuk a hátfájás okát és felállítottuk a mozgásszervi diagnózist, egy egyéni kezelési terv kidolgozása következik. 

Ez alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely aktív és passzív gyakorlatsorokból áll. Hátfájás ellen legfontosabb a gerinc-és a törzsizmok erősítése és nyújtása, valamint a helyes testtartás elsajátítása. Manuálterápiával főként a csigolyák helyzetén, tehát a kiváltó okon tudunk javítani, manuálisan, azaz kézzel kivitelezett, speciális fogásokkal. Az aktív gyógytorna gyakorlatokkal olyan izomzat felépítésén dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy egy újabb hátfájás, vagy akár további szövődmény ne alakuljon ki.

A kezelések alatt helyesen kivitelezett feladatokat betanítjuk Önnek, amelyeket otthonában házi feladatként el kell végeznie. Csak így tartható fenn hosszú távon a terápiák alatt elért eredmény, valamint hamarabb megtapasztalhatja a fejlődést is.

Pácienseink közül 10-ből 8 ember már az első 2-3 alkalom után érzi, hogy a hátfájásuk csökkent, a testtartásuk javult, és magabiztosabban mozognak a hétköznapokban.

A Gyógytornászom.hu terapeutáit már nem csak Budán a Batthyány térhez közel érheti el, hanem akár Pesten, a Nyugati térnél található rendelőnkben is igénybe veheti gyógytorna szolgáltatásainkat. Nálunk minden kezelés megegyezik egy alkalom gyógytorna árával, és ezt az összeget akár SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizetheti!

Hosszú ideje tartó hátfájással küzd? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a hátfájás kezelésében!