derékfájás

Derékfájás ellen gyógytorna! Mire figyeljek?

A derékfájás elsődlegesen egy akut (rövid ideje fennálló) vagy krónikus (régóta elhúzódó) tünet, amelynek intenzitása a kellemetlen nyomásérzettől, akár a heves, éles fájdalomig is terjedhet, és mint ilyen, az érintett személy munkaképtelenségét is okozhatja.

derék

Az egyszerű derékfájás leggyakrabban izomeredetű

Kialakulhat egyetlen rossz mozdulatból vagy túlerőltetésből kifolyólag, de kiválthatja a sok hajlongás emelés, a rossz testtartás vagy  tartós ülőmunka is, amely során a gerinc helytelenül terhelődik. Ekkor nagyobb nyomás nehezedik a porckorongokra és a gerinc melletti (hosszanti felületes és mély) hátizmok, szalagok túlfeszülnek, bemerevednek.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A derék körüli fájdalmakat azonban okozhatja olyan komolyabb mozgásszervi elváltozás is, mint például a lúdtalp, a gerincferdülés vagy a porckorongsérv

A gerinc porckorongjának sérve a porckorongok degenerálódása folytán alakul ki. Ekkor a kocsonyás belső anyag, a discus magja, kitüremkedve nyomhatja az ideggyököt, az ideget magát valamint a környező képleteket is, ami kezdetben tompán hasogató, később éles, nyilalló, kisugárzó fájdalmat okozhat.

A derékfájás tehát nem alábecsülendő tünet! Mindenképpen javasolt a panaszok, a fájdalom eredetének körültekintő kivizsgálása (fizikális- és mozgásvizsgálat, röntgen, esetleg CT vagy MRI) annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a megjelenő enyhébb vagy erősebb fájdalom hátterében nem a gerinc megbetegedése áll-e.

Amennyiben a fájdalom oka csupán izomeredetű, a kapott eredmények függvényében az egyszerű derékfájáson sokat enyhíthetünk a gyogytornaszom.hu gyógytornászai tanította gyakorlatokkal (bemozgatásokkal, nyújtásokkal stb.), amelyek segítenek az elmerevedett, görcsös izmok lazításában, az elgyengült tartóizmok megerősítésében, valamint a csigolyák és kisízületek mobilitásának helyreállításában.

Komplex gyakorlatok a háti-ágyéki gerincszakasz mobilizálására valamint a hátizmok, csípő- és farizmok nyújtásához, lazításához

A következőkben bemutatunk néhány komplex gyakorlatot, hogy javíthassa a háti-ágyéki gerincszakasz mobilitását. A pontos diagnózishoz és a megfelelő kezeléshez, ezáltal a tartós eredményhez viszont foglaljon időpontot mihamarabb a gyogytornaszom.hu-n ahhoz, hogy szakember segíthessen a derékfájásán! 

Kiinduló helyzet négykézláb a talajon

Domborítjuk a hátunkat, miközben magunk alá húzzuk a medencénket, hátrabillentve a csípőlapátot. Ezt a testhelyzetet megtartjuk 5-6 másodpercig, majd lassan homorítunk, beejtve a mellkasunkat és hasunkat a talaj felé, a medencét előrebillentjük.

Derékfájás specialista gyógytornászaink

Kiinduló helyzet sarokülésben

Összezárt térdeinkre hajolunk, a mellkasunkat közelítjük a combokhoz, karjainkkal előrefelé nyújtózunk a talajon, 8-10 másodpercig megtartjuk ezt a testhelyzetet.

Kiinduló helyzet háton fekvésben

Kezeink a tarkónkon összekulcsolva, térdek felhúzott, behajlított helyzetben, talpak a talajon. Lassan eldöntjük jobboldalra egyszerre mindkét lábunkat-térdünket, hagyjuk nyúlni a szalagokat ebben a döntött helyzetben 5-8 másodpercig, majd lábainkat a másik oldalra döntjük és itt is megtartjuk a testhelyzetet.

A letapadt és megfeszült combizmok, hátizmok, derékizmok és farizmok nyújtása, lazítása, valamint erősítése és tonizálása alapvető fontosságú a csípőízület, a medence és a derék kielégítő, jó általános állapotához.

A csípő, medenceöv, derék (gerinc) olyan hármas egységet alkot. Ebből az egységből akármelyik is szenved diszfunkciótól, az idővel kihathat a másik két terület funkcióira is. Így e három testtáj komplex kezelése és tornáztatása együttesen javasolt a deréktájék fájdalma (derékfájás, lumbago, lumboischialgia) esetén.

Fáj a dereka? Kérjen időpontot hozzánk és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön derékfájásának gyógyításában!  ↓