derékfájás

Derékfájás: miért a gyógytorna a leghatékonyabb?

A derékfájás egy olyan tünet, amit a hát, illetve gerinc számos problémája kiválthat. Leggyakoribb okai között szerepel a törzsizmok gyengesége, a porckorongok „elhasználódása”. ellapulása, meszes felrakódások okozta térszűkítő folyamatok és a gerinckörnyéki izmok következményes görcsössége is. Ennek megfelelően a tüneti kezelések nagy része a fájdalomra koncentrál és azt igyekszik megszüntetni, míg annak oka kezelés nélkül marad. Emiatt a fájdalom visszatér, hiszen a kiváltó ok nem szűnt meg. A fájdalmat kiváltó ok kezelésére koncentrál ugyanakkor a gyógytorna, ami helyreállítja a gerinc statikai egyensúlyát  és megerősíti a  törzsizmokat.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A derékfájás okai

Derékfájásunkat okozhatja a helytelen testtartás, megterhelő fizikai-, ülő-, vagy állómunka is. Ha felborul a gerinc statikai egyensúlya, az állandó munkát igényel a mellettük elhelyezkedő izmok részéről, hogy folyamatosan korrigálják helyzetüket. Ennek következtében az izmok görcsössé válnak és derékfájdalom léphet fel. Annak megállapítására, hogy pontosan mi is okozza a derékfájást érdemes szakember segítségét kérni, a különböző helyen, vagy tünetekkel jelentkező fájdalmaknak eltérő okai lehetnek.

Lumbágó

A lumbágó jellemző velejárója, hogy a beteg kényszerű testhelyzetet vesz fel, mozgástere pedig beszűkül a fájdalom hatására. Minden mozdulat éles és heves fájdalommal jár, kezelésében így elsődleges a fájdalom csökkentése, valamint a derék tehermentesítése és pihentetése.

derékfájás - férfi - lumbágó

Porckopás

Porckopás hatására a porcfelszín elvékonyodik, töredezetté válik, melynek következtében az ízületi csontvégek érintkezhetnek egymással. A fájdalmat a mozgás provokálja, jellemzően hosszú percekig tartó reggeli ízületi merevséggel jár, ami mozgás hatására csökken.

Isiász

Az isiász, más néven ülőidegzsába a gerinc derékból induló, a fenék és a combok hátsó felén jelentkező fájdalmas tünet. Kísérő tünet lehet a zsibbadással, tűszúrás-szerű érzéssel, valamint érzésvesztéssel is járhat.

Porckorongsérv

A derékfájás oka leggyakrabban porckorongsérv. A porckorongok a kor előrehaladtával veszítenek folyadéktartalmukból, ellaposodnak, gyakran a kilépő ideggyök felé kitüremkednek, fájdalmat és változatos tüneteket okozva. Amennyiben a konzervatív terápia nem segít és a reflexkiesés, izomerőcsökkenés progresszívan romlanak, vagy széklet/vizelet tartási/indítási probléma alakul ki, műteni kell. Megfelelő rehabilitáció nélkül a tünetek idővel visszatérhetnek.

Miért a gyógytorna a derékfájás leghatékonyabb ellenszere?

A fent említett betegségek a megfelelő mozgásforma segítségével, vagyis gyógytornával hatékonyan megelőzhetők, kiváltó okuk pedig megszüntethető. A gyógytorna segít a gerinckörnyéki izmok erősítésében, valamint a helyes testtartás megtanulásában és annak fenntartásában.

A helyes testtartás tehermentesíti a gerincet, így kisebb eséllyel alakulnak ki olyan problémák, mint az isiász, vagy a porckorongsérv. A gerinckörnyéki izmok erősítésével ráadásul a helyes testtartás természetessé válik és erőlködés nélkül is elérhető. Ehhez a gyógytornász személyre szabott gyakorlatsort állít össze páciensének, amit egy alapos állapotfelmérés előz meg. A Gyógytornászom.hu szakemberei egy órás állapotfelmérés keretén belül igyekeznek feltárni a panaszok okait, ha pedig szükséges további vizsgálatokat javasolnak.

derékfájás - nő - gerinc

A gyógytorna megelőzésben, tüneti kezelésben és sportsérülés, vagy műtét utáni rehabilitációban is fontos szerepet tölt be. Ahhoz, hogy a megfelelő eredményeket érhessük el azonban megfelelő szakemberre is szükség van, akinek a legfontosabb a mi gyógyulásunk és a fájdalom okának megszüntetése. Erre gyógytornászaink 7-15 éves tapasztalattal állnak az ön rendelkezésére Budapesten a Batthyány tértől és a Nyugati tértől nem messze akár már néhány napon belül.

Foglaljon hozzánk időpontot online, vagy hívjon minket telefonon a 06-30-50-50-50-3-as számon minden hétköznap 9-17 óráig.

Gyógytorna segítségével akár már néhány alkalom után csökkenhetnek derékfájdalmai. Többféle gyakorlat is segíthet a derékfájás enyhítésében és a panaszok megszüntetésében, melyeket a gyógytornász fizikai erőnlétünknek és panaszaink súlyosságának megfelelően állíthat össze. Emiatt mindenképp érdemes szakember segítségét kérni, mivel enélkül könnyen túlerőltethetjük a fájó izmokat és akár súlyosbíthatunk is tüneteinken.

Gyógytornászaink akik derékfájást gyógyítanak

Hogyan előzzük meg a derékfájást?

Az ülő-, álló-, vagy nehéz fizikai munkát végzőknél gyakrabban alakulnak ki derékpanaszok, mivel ezek a tevékenységek fokozott terhelés alá helyezik a gerincet. Egy kis tudatossággal és rendszeres mozgással azonban csökkenthető a derékfájás kialakulásának esélye.

Ehhez elengedhetetlen a helyes testtartás, aminek elsajátításában a gyógytorna nyújthat ideális segítséget. A gyógytorna-gyakorlatok a hát, a törzs és a hasfal izmainak erősítésével megkönnyítik a test számára, hogy a gerincet a megfelelő pozícióban tartsa. Már azzal is sokat tehetünk azonban gerincünk egészségéért, ha óránként tíz percre felállunk az asztalunktól és sétálunk egyet, valamint monitorunkat szemmagasságba helyezzük.

Bizonyos nyújtó gyakorlatok is hasznosak lehetnek, ha nem vagyunk óvatosak azonban sérüléshez vezethetnek, ezért a tökéletes végrehajtás érdekében egyeztessen gyógytornászainkkal.

A Gyógytornászom.hu csapata a karantén idején is segít panaszai enyhítésében. Hosszú várakozási idő helyett pedig akár néhány napon belül találunk az ön számára szabad időpontot. Online akár már most lefoglalhatja az első alkalmat az önnek szimpatikus gyógytornásznál.

Ha további információkra van szüksége, vagy az online módszer helyett telefonon foglalna inkább időpontot, hívjon minket a 06-30-50-50-50-3-as számon minden hétköznap 9-17 óráig és recepciósunk készséggel segít önnek.

Derékpanasza van? Kérjen időpontot és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön derékpanaszának gyógyításában!  ↓