TENS kezelés

TENS kezelés – gyakori kérdések és válaszok

A TENS kezelés igen jól alkalmazható krónikus fájdalmak esetén. Mivel kockázatmentes terápiás eljárásról van szó, sok esetben ajánlott egy készülék beszerzése, amelyet naponta többször is használhat.

Lássuk a TENS kezeléssel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket, amelyekre gyógytornászunk válaszolt!

Ezeket az eredményeket várhatja a TENS kezeléstől:

 • Csökkenhet az izommerevség.
 • A fájdalom jelentős mértékben enyhülhet.
 • Javulhat a terület vérellátása.
 • Növekedhet az ízület mozgástartománya.
 • A gyógyulási idő lerövidülhet.

Mi a TENS kezelés?

A TENS kezelés (azaz Transzkután Elektromos Idegstimuláció) az egyik leggyakoribb módszer a mikroáramú és izomstimulációs kezelési lehetőségek közül. Az eljárás lényege, hogy gyenge elektromos impulzusokat vezetnek az idegek megfelelő, kulcsfontosságú pontjaiba a bőrre tapasztott elektródák segítségével. 

Az impulzusok módosítják az ingerületküldés tulajdonságait, így megakadályozva a fájdalomérzetet kiváltó jelek eljutását az agyba. Emellett a mikroáram segíti a sejtek energiatermelését, így beindítja annak működését, elősegítve a gyógyulást. 

Az izomstimuláció célja kettős: csökkenti az izommerevséget és fokozza a vérkeringést. 

A kezeléseket naponta 2-3 alkalommal ajánlott elvégezni, hogy az öngyógyító folyamatok beinduljanak. 

Milyen esetben ajánlott a TENS kezelés?

TENS kezelést leginkább krónikus fájdalom esetén szoktak alkalmazni. Használata előtt minden esetben alapos kivizsgálás történik, hogy feltárják a fájdalom pontos kiváltó okát. Ezt követően, a gyógyszeres fájdalomcsillapítás mellé javasolt a TENS kezelés.

Tehát az alábbi esetekben ajánlott a TENS kezelés:

 • ízületi fájdalmak, gyulladások
 • izomhúzódás, rándulás, ficam
 • meszesedésből adódó fájdalmak
 • bizonyos belső szervi problémák okozta környéki fájdalmak

Lehet-e mellékhatása a kezelésnek?

A TENS kezelések fájdalommentesek és veszélytelenek. Vannak azonban olyan esetek, amikor nem ajánlott a kivitelezése, ezeket a következő pontban szedtük össze.

Milyen esetekben ellenjavallt a TENS?

Bár teljesen biztonságos kezelésről van szó, az elektroterápiát bizonyos esetekben nem ajánlott végezni.

Ezek az alábbiak lehetnek:

 • meglévő pacemaker
 • epilepszia
 • bőrseb
 • friss műtéti heg
 • várandósság 
 • kapilláris problémák
 • fejfájás
 • súlyos baleset
 • trombózis
 • visszér

Valamint az alábbi területekre tilos a készüléket felhelyezni:

 • daganatos terület 
 • nyaki verőér 
 • agykoponya
 • szem és annak környéke
 • pajzsmirigy fölött

Mikor hatástalan a kezelés?

A szervezet könnyen és hamar képes hozzászokni a stimulációhoz, éppen ezért előfordulhat, hogy néhány kezelés után nem érez pozitív változást. Azonban a modern készülékek már külön impulzus szabályozót tartalmaznak, amelynek köszönhetően sokkal ritkábban fordulhat elő hozzászokás.

TENS kezelés otthon – lehetséges?

Számos esetben javasolt az otthoni TENS kezelés, ugyanis naponta többször kivitelezhető eljárásról van szó. Amellett, hogy igen egyszerű, kockázat és fájdalommentes módszer is.

Sokféle TENS készülék kapható, amelyek használata nem bonyolult feladat. Általában a fájdalmas terület köré érdemes felhelyezni az elektródákat, és a készülék néhány egyszerű gombnyomással elindítható.

Fontos azonban megjegyezni, hogy mielőtt egy ilyen készüléket beszerez, egyeztessen orvosával, ugyanis a fent is említett ellenjavallatok miatt, érdemes először kizárni bizonyos okokat.

Olyan gyógytornászt keres, aki már 2-3 napon belül meg tudja kezdeni Önnél a TENS kezelést? Tekintse meg szabad időpontjainkat, és jelentkezzen be online az Önnek megfelelőre!

Hogyan zajlik a TENS kezelés?

Egy rövid ismertetést követően a fájdalmas területtől függően szükséges a pozíció felvétele, amely kényelmes, és a kezelendő részt szabaddá teszi.

Ezt követően a terapeuta a fájdalmas terület köré helyezi fel a tappancsokat, amelyeket továbbítják az impulzusokat a bőrön keresztül.

Egy kezelés általában 30 percig tart. Mivel fájdalommentes módszerről van szó, a terápia alatt kicsit megpihenhet.

Névtelen terv - 2023-05-03T161739.799.png

Mit kell tudni a kezelés előtti állapotfelmérésről?

A Gyógytornászom.hu több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászai az első alkalommal egy 1 órás állapotfelmérést végeznek, amely során a fájdalmat kiváltó ok feltárása a cél. Az állapotfelmérés első lépcsőfoka az anamnézis felvétel. Ennek során részletesen, mindenre kiterjedően kikérdezik Önt a panaszáról, annak első megjelenéséről, jellegéről, egyéb kórelőzményekről, kedvelt mozgásformákról, tehát mindenről, amely segít, hogy a gyógytornász teljes képet kapjon a probléma forrásáról. 

Az anamnézis felvétel után következik a megtekintés. Fontos kiemelni, hogy az állapotfelmérés ezen szakasza fehérneműben történik annak érdekében, hogy a testen kialakult eltérések láthatóvá váljanak. A gyógytornász minden irányból megvizsgálja a testtartást, az ízületek helyzetét, illetve már itt megfigyeli a vázizomzat állapotát. Miközben az észrevételeit lejegyzeteli, Önnel is megosztja, hogy mit lát. Ha eltérést talált, részletesen elmagyarázza, pontosan hogyan is kell ezt elképzelni, és hogy miért alakulhatott ez ki. 

A megtekintést fizikális vizsgálat követi. A fizikális vizsgálat a panaszos területtől függően történhet állva, ülve és fekve is. A terapeuta olyan funkcionális teszteket végez, amelyekkel felméri az adott ízület és izomcsoport állapotát. Vizsgálja többek között az izomerőt, az ízületek mozgásterjedelmét, az izmok feszességét, nyújthatóságát. 

Ha megtaláltuk az okot az előzetes vizsgálatokkal, a gyógytornász a kapott eredmények alapján egy mozgásszervi diagnózist állít fel. Erre alapozva a gyógytornász egy személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki, amelyet szintén egyeztet Önnel, így részletesen megismerheti a kezelés menetrendjét. 

Az állapotfelmérés végén a kezelés is elkezdődik. Állapottól függően, de általában néhány bemelegítő aktív gyakorlat, majd passzív átmozgatást és izomlazítást követően következik a TENS kezelés. A TENS kezelés teljesen fájdalommentes, így egy igazán nyugodt és kellemes terápiára számíthat.

A TENS kezelésnek köszönhetően már 2-3 alkalom után érezheti a fájdalom enyhülését, amelyeknek köszönhetően a mindennapok könnyebbé és panaszmentessé válhatnak és a gyógyulási idő is lerövidülhet

A Gyógytornászom.hu csapatát már nem csak a Vitéz utcában (Buda) találhatja meg, hanem a Bajcsy-Zsilinszky úton (Pest) is várják Önt gyógytornászaink, ahol SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Szeretné kipróbálni a TENS kezelést? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a TENS kezelésben!