derék becsípődés

A derék becsípődés megelőzése, tünetei és kezelése gyógytornával

A derék becsípődés igen heves fájdalommal jár, és a hirtelen rossz mozdulatra akár lesugárzó tüneteket is tapasztalhat. Bár komoly problémáról van szó, mégis ritkán fordulnak vele szakemberhez. Ha szeretne többet megtudni a derék becsípődésről, akkor jó helyen jár!

Cikkünkből megtudhatja, hogy mik lehetnek a probléma tünetei, hogyan előzheti meg, és a részletesen bemutatjuk a gyógytorna előnyeit, illetve annak hiányában a várható szövődményeket.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Vállaljuk, hogy amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára. Természetesen a legjobb tudásunk szerint ajánlunk Önnek olyan egészségügyi szakembert, akihez szerintünk érdemes lehet fordulnia.

Ezek lehetnek a derék becsípődés tünetei

Amikor a gerinc ágyéki csigolyái közt kilépő idegek valamilyen oknál fogva nyomás alá kerülnek, derék becsípődésről beszélünk. Az idegei érintettség jellegzetes tüneteket okoz:

 • égő, szúró fájdalom, amely lefelé sugárzik az alsó végtagba
 • ha az alsó szakaszon történik a becsípődés, akkor a csípőbe, farizomba sugározhat a fájdalom
 • a hát izmai megfeszülnek
 • zsibbadás a fenékben, combban, lábszáron
 • érzéskiesés a lábakban

Súlyos esetben az alábbiakat is tapasztalhatja:

 • gyengülhet az érintett oldali alsó végtag izomzata
 • bizonyos reflexek kieshetnek (térd, sarok)
 • széklet és vizelettartási zavar alakulhat ki

Gyógytornász tanácsai a becsípődés megelőzésére

Alapvető életmódbeli változtatásokkal sokat tehet azért, hogy megelőzze a derék becsípődését. A szakember szerint alábbiakra érdemes figyelnie:

 1. Törekedjen az ideális testsúly elérésére, ugyanis a túlsúly megerőltető lehet az izmok számára, amelyek egy idő után az állandó munka miatt befeszülhetnek, és ennek következtében elnyomhatják a gerincből kilépő idegeket.
 2. Végezzen heti rendszerességgel testmozgást, amely nyújtó és erősítő gyakorlatokat is tartalmaz. Ezáltal fenntartható a megfelelő izomerő egyensúly, és kisebb eséllyel fordulhat elő túlterhelés.
 3.  Ügyeljen a helyes testtartásra! Ha problémái adódnak a gerincével, kérje szakember segítségét, aki személyre szabott terápiávaltámogathatja a gerince egészségét.
 4. Sajátítsa el a megfelelő emeléstechnikát, és tanulja meg, hogyan kell helyesen guggolni. Ezek alkalmazásával elkerülheti a hirtelen, túlterhelésből adódó derék becsípődést.
 5. Ha derékpanasza van rengeteg gyakorlati videót megtalálhat az interneten, de egyedül semmiképp ne kezdjen bele tornába! Egy rosszul kivitelezett mozdulatsor akár állapotromláshoz, becsípődéshez is vezethet! Először kérje egy szakképzett gyógytornász segítségét!

Kezdődő derékpanaszai vannak, és szeretné megelőzni a becsípődést? Ebben is segítségére lehet egy tapasztalt gyógytornász! Jelentkezzen be hozzánk online!

A derék becsípődés speciális gyógytornája

A legtermészetesebb és leghatékonyabb kezelési módja a derék becsípődésnek a gyógytorna,hiszen a mozgás által gyógyít, amely az egyik legalapvetőbb képességünk.

A gyógytorna során alkalmazott nyújtásokkal és erősítésekkel a gyógytornász egyaránt lazítja a feszes izmokat, a gyengéket pedig megerősíti. A komplex kezelésnek köszönhetően az izomegyensúly helyreáll, így egy megerőltetőbb mozdulat sem fog panaszt okozni a derekában.

Gyógytornával hatékonyan átmozgathatók a hát és a derék izmai, amiknek kiemelkedő szerepe van a megfelelő testtartás fenntartásában, ezáltal a gerincproblémák kialakulásának megelőzésében is. Mivel a gyógytorna a mozgáson alapul és serkenti a keringést, ezért a testsúly csökkentésében is hatékony szerepet játszik.

A gyógytornászok további kezelési módszereket is alkalmazhatnak annak érdekében, hogy teljes körű kezelést kapjon derék becsípődésére. A manuálterápia például kifejezetten a gerinc eredetű problémákat célozza meg. Lényege, hogy a gyógytornász speciális fogásokkal mobilizálja a csigolyákat és az azokat összekötő kisízületeket.

A terápia alapja a tünetek átbeszélése, majd ez után a szakember speciális tesztekkel megvizsgálja az egyes ágyéki csigolyák közötti mozgást. Ezt megteszi a törzs előre, hátra és oldalra hajlásában, csavarásában is, attól függően, hogy a becsípődés ezt milyen mértékben engedi. Az eredményeket összegezve eldönti, melyik az a néhány fogás, ami a legeredményesebb a becsípődés oldására.

A derék becsípődés szövődményei gyógytorna hiányában

A derék becsípődés az esetek kis részében oldódik meg önmagától és a gyógyulás akár 3-6 hétig is eltarthat, míg gyógytornával ez az idő 1-2 hétre is lerövidülhet!

Mivel a kiváltó ok nem lesz kezelve, a becsípődés következtében kialakult derékfájdalom krónikussá válhat, valamint lesznek olyan mozdulatok, amelyek kivitelezése panaszos, akár akadályozott is lehet. A blokkolt csigolyák között nagyobb valószínűséggel alakulhat ki porckopás, ez pedig további problémákat okozhat (pl.: csontkinövések), amelyek egy újabb derék becsípődéshez vezethetnek.

A megváltozott terhelés a derékon kívül más területekre is negatív hatással lehet, például könnyen kialakulhat térd- vagy csípőfájdalom.

Így zajlik a derék becsípődés gyógytornája

A Gyógytornászom.hu rendelőjében, az Ön által kiválasztott, több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászhoz megérkezve először is egy részletes, 1 órás állapotfelméréssel kiderítjük a derék becsípődés kiváltó okát. A gyógytornász először alaposan kikérdezi Önt, majd egy fizikális vizsgálat következik. A terapeuta áttapintja a panaszos területet, ezáltal érzékeli a szövetek állapotát, és közben folyamatosan kérdezi Önt, hogy mit érzékel. Ezt követően speciális tesztekkel felmérjük az ágyéki szakasz mozgásait, valamint a csigolyák közt létrejövő mozgások mértékét is megfigyeljük. 

A kapott eredmények alapján egy személyre szabott terápiás tervet állítunk fel az Ön számára, amelyet részletesen ismertetünk és átbeszélünk Önnel.

A kezelések célja a becsípődés következtében kialakult tüneteket csillapítása, és a kiváltó ok kezelése. A kitűzött célokat többek között elérhetjük passzív technikákkal, amikor a terapeuta végez speciális fogásokat (pl.: manuálterápiás technikák), vagy aktív gyakorlatokkal, amely lényege, hogy a gyógytornász által diktált feladatokat kell elvégeznie. Az aktív gyakorlatoknál figyelünk a helyes kivitelezésre, ugyanis házi feladatként otthonában Önnek is végeznie kell a gyógytornát. Így nem csak felgyorsítható a gyógyulás idő, hanem tartósan fenntartható a közös munka által kialakult pozitív állapot is.

Már az első néhány alkalom után érezni fogja a derékpanaszok csökkenését, és bátran végez majd addig problémákat okozó mozdulatokat, kezelésről-kezelésre pedig a testtartás javulását és a kisugárzó tünetek enyhülését is megtapasztalhatja.

A Gyógytornászom.hu-nál SZÉP Kártyával vagy Egészségpénztári Kártyával is fizethet, továbbá minden kezelés (beleértve a manuálterápiát is) egy áron van! Kattintson, és tekintse meg árlistánkat!

Tudta, hogy már nem csak Budán, a Batthyány térhez közel talál meg minket, hanem Pesten, a Nyugati térhez közel is elérhetőek vagyunk?

Becsípődött a dereka? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a derék becsípődés kiváltó okának kezelésében!↓