Gerincferdülés specialista gyógytornászaink

Foglaljon időpontot gyógytorna állapotfelmérésre!


A tünetek kezelgetése helyett végre maradandó javulást szeretne elérni?

Csak válassza ki, hogy a Budai vagy Pesti rendelőnk lenne Önnek kényelmesebb:

A gombok megnyomása után azonnal látja szabad állapotfelmérés időpontjainkat, amelyek közül az Önnek megfeleőt rögtön online le is tudja foglalni!

Miért hozzánk forduljon gerincferdülésével?

 • Állapotfelmérésünk részletes, így pontosan lokalizáljuk a gerincferdülés okát és típusát.
 • Gyógytorna tervünk személyre szabott, így nem csak panaszához, de Önhöz is igazítjuk.
 • Garanciát vállalunk: Ha nem a gyógytorna a megoldás a fájdalmaira, vagy az 1. alkalommal nem elégedett, nem kell fizetnie!
 • Gyógytornászaink tapasztalt, empatikus és segítőkész szakemberek, akik csak Önre figyelnek.
 • Pesti (Nyugati téri) és Budai (Batthyány téri) rendelőnkbe ide kattintva: online bejelentkezhet, így várakozás nélkül tudjuk fogadni.
 • Rendelőnk értékelése pácienseink által 4,9 csillagos!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Milyen eredményt várhat a McKenzie terápiától?

 • Az esetek jelentős százalékában a gerincferdülés nem romlik tovább.
 • A hátában és a derekában érzett merevségérzet oldódhat.
 • Egyes gerincszakaszok mozgása visszatérhet.
 • Elsajátíthatja a helyes testtartást.
 • Javulhat a légzése és a keringése.
 • Megtanulhatja a gyógytorna gyakorlatok helyes kivitelezését, így hamarabb visszatérhet kedvelt sportjához.
 • Megfelelő, szakmai iránymutatást kaphat a gerince védelmében.
 • Segítséget kaphat a korzettel töltött mindennapokra.

Pácienseink általában már az első néhány alkalom után javulásról számolnak be, a teljes gyógyuláshoz szükséges időt viszont nehéz látatlanban előre meghatározni.

Ha úgy dönt, hogy velünk indul el a gyógyulás útján, akkor 5 és 10 alkalmas bérletünkkel még kedvezőbb árat érhet el, illetve rendlőinkben fizethet Egészségpénztárral és SZÉP kártyával is!


Gerincferdülés során a csigolyák elcsúsznak, elcsavarodásnak, amelynek következtében kóros, oldalirányú görbületek jönnek létre a gerincoszlopon. Bizonyos típusai akár tünetmenetesek is lehetnek, azonban kezelés nélkül, ha a görbületek tovább fokozódnak, komoly panaszokat tud okozni.

Milyen típusai léteznek a gerincferdülésnek és milyen tünetekkel jár? Mi állhat a kialakulásának hátterében? Milyen speciális módszerekkel kezeli egy gyógytornász a scoliosist és hogyan zajlik egy ilyen kezelés? Terápia nélkül mi várható, ha gerincferdülése van? Az alábbi kérdésekre választ kaphat ebből a cikkünkből!

A gerincferdülés speciális gyógytornája

A gyógytorna a legalapvetőbb képességünket, a mozgást használja fel a gyógyítás céljából, ezáltal a legtermészetesebb módja a gerincferdülés kezelésének. A fizioterápiát sok esetben más kezelési lehetőséggel helyettesíteni nem lehet, így a leghatékonyabb konzervatív terápiás eljárások közé tartozik.

A gyógytorna passzív részében a gyógytornász végzi a kezelést. Ez lehetnek az alábbi technikák:

 • izomlazítás
 • nyújtás
 • átmozgatás
 • csigolyák kimozgatása

Ezek a gyakorlatok fájdalomcsillapító hatásúak, valamint hozzájárulnak a mozgásbeszűkülés oldásához. A gyógytornász, ha arra megfelelően képesített, végezhet egyéb, passzív kezelési technikákat is. Ilyen például a manuálterápia.

A manuálterapeuta kézzel kivitelezett, speciális fogásokkal kezeli a panaszos gerincszakaszt. A speciális fogásokat a terapeuta szinte mindig légzéstechnikával együtt végzi, kis izomfeszítést, majd lazítást kérve Öntől. A kezelés eredményének fenntartása érdekében a terapeuta mindig ad otthon végzendő feladatokat, ami lehet izomerősítő vagy nyújtó gyakorlatsor. A csigolyák között létrejött mozgásbeszűkülés ezzel a módszerrel eredményesen kezelhető.

A gyógytorna aktív szakasza, a terapeuta és a páciens közös munkája. Ekkor a szakember olyan feladatokat diktál Önnek, amelyek célzott módon kezelik a gerincferdülés kiváltó okát. A gerinc melletti és a core izmok erősítésével elérhető, hogy a csigolyák megfelelő helyzetbe kerüljenek, ezáltal a már kialakult, rossz görbület ne fokozódjon tovább. A megnövekedett izomerő hozzájárul a helyes testtartás könnyebb kivitelezéséhez, ugyanis a jól felépített izomzat már önmagában megfelelően tarthatja a gerincoszlopot.

gerincferdülés gyógytornája

Egy képzett terapeuta Schroth terápiát is alkalmazhat a gerincferdülés kezelésére. A Schroth terápia lényege, hogy a kóros görbületeket korrigálva, a gerinc maximális nyújthatóságát kihasználva történjenek meg az izomerősítő és nyújtó feladatok. Ehhez külön légzéstechnika, azaz a 3D légzés tartozik, amelyet szintén alkalmazni kell a feladatok végzése közben. Olyan speciális módszer, amelyet kifejezetten a scoliosis kezelésére fejlesztettek ki.

A gerincferdülés szövődményei gyógytorna hiányában

Ha a gerincferdülés nincs megfelelően kezelve heti rendszerességgel, szakember által vezetett gyógytornával, a görbületeket tovább fokozódnak, és komolyabb tüneteket okozhatnak.

Mivel a gerinc háti szakaszához ízesülnek a bordák, így a gerincferdülés akár a tüdőre is kihatással lehet. Előfordulhat, hogy olyan fokú válik a görbület, hogy az a tüdőkapacitás, valamint akár a keringés romlásához vezet. A kialakult keringési problémák és légzési nehézségek miatt a munkaképesség csökken, és a mindennapi tevékenységek elvégzése korlátozottá válik.

Amellett, hogy a gerincferdülés bizonyos fok után műtéti beavatkozást igényel, kiemelendő, hogy a nem megfelelően kialakult görbületek miatt akár a kopásos elváltozások is jelentkezhetnek a gerincben, amelyek szintén műtéti megoldást igényelnek.

Olyan gerincspecialistára van szüksége, aki érti a problémáját és 2-3 napon belül tudja fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online!

Így zajlik a gerincferdülés speciális gyógytornája egy professzionális, budapesti rendelőben

Rendelőnkben a gerincferdülés mögött álló ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Első alkalommal részletesen kikérdezzük Önt, például, hogy milyen panaszokat okoz a gerincferdülése, mikor fordult először orvoshoz ezzel a problémájával? Az állapotfelmérésnek része egy fizikális vizsgálat, amely a gerinc mozgásai mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed. Olyan speciális teszteket végzünk, amelyekkel hatékonyan fel tudjuk mérni a csigolyák közti mozgásterjedelmet, illetve az izomzat és a kötőszövet aktuális állapotát.

Ha megtaláltuk az okot és felállítottuk a mozgásszervi diagnózist, egy egyéni kezelési terv kidolgozása következik. Ez alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely aktív és passzív gyakorlatsorokból áll. Gerincferdülés esetén legfontosabb a gerinc melletti izmok erősítése és a helyes testtartás elsajátítása. Az erősítő gyógytorna gyakorlatokkal olyan izomzat felépítésén dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy a gerinc megfelelő, anatómia helyzetben maradjon és egy újabb fájdalom, vagy akár további szövődmény ne alakuljon ki.

Manuálterápiával főként a csigolyák helyzetén tudunk javítani, manuálisan, azaz kézzel kivitelezett, speciális fogásokkal. Ezzel együtt pedig, ha szükséges, a trigger pont terápiát is alkalmazzuk a görcsös izomzatban kialakult csomók oldósára, amely szintén hatékony a feszes, gerinc melletti izmok ellazításában.

Pácienseink már az első 2-3 alkalom után érzik, hogy a gerincferdülés okozta fájdalom enyhül, a merevségérzet oldódik és a légzésük is könnyebbé válik.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül választhat terapeutát, akiknek bemutatkozóját elolvashatja a honlapunkon és akár már 2-3 napon belül elkezdheti a gyógytornát. Továbbá a különböző kezeléseink nem járnak Önnek plusz költséggel, nálunk minden egy áron van!

Gyógytornászaink akik gerincferdüléssel foglalkoznak

A gerincferdülés (scoliosis) fajtái

A scoliosisnak különböző fajtái lehetnek, amiket általában az életkor határoz meg. Lássuk ezeket részletesen.

Születéskori gerincferdülés

A scoliosis már az anyaméhben kialakul, a gerinc hibás növekedése miatt. Ez a típus azonban ritkán fordul elő, és a leggyakoribb oka a csigolyák helytelen fejlődése. Előfordulhat, hogy bizonyos csontok nem a megszokott módon rendeződnek össze, vagy az is megeshet, hogy egy-két csont hiányzik a gerincből. Ekkor többirányú görbület is megjelenhet a gerincoszlopon, ugyanis a test igyekszik kompenzálni a rendellenességet.

Korai gerincferdülés

Ez a típusú gerincferdülés olyan kismértékű (oldalirányban legalább 10 fokos), hogy kívülről ritkán látható, és akár tünetmentes is lehet. Fontos, hogy már 10 éves kor alatt is kezelni kell a scoliosist, ugyanis ekkor még sok csontosodási folyamat zajlik a testben, ezért könnyen befolyásolható gyógytornával a görbületek kialakulása.

Serdülőkori gerincferdülés

Ez a leggyakoribb scoliosis, amely a 10 és 18 év közötti korosztályt érinti. Kialakulásának okai közé sorolják a hormonális változást, az egyenetlen növekedést, illetve a genetikai öröklődés is közrejátszhat, bár ez még nem bizonyított. Legtöbbször ez a típusú gerincferdülés is tünetmentes.

Degeneratív gerincferdülés

A kor előrehaladtával a gerincben található porckorongok elkezdenek kopni, amely felnőtt korban oldalirányú gerincferdüléshez vezethet. Ez a típusú scoliosis az ágyéki gerincszakaszon jelentkezik és egy C alakot formáz.

A gerincferdülés tünetei

A scoliosisnak egyértelmű és könnyen azonosítható tünetei vannak, amelyek az alábbiak lehetnek:

 • eltérés az ágyéki szakaszon
 • egyenetlen vállak
 • bordapúp
 • az egyik csípőlapát magasabban helyezkedik el
 • az egyik lapocka jobban előboltosul
 • különböző területeken jelentkező fájdalom, például: nyakfájás, hátfájás, derékfájás, vállfájdalom, térdfájás, sarokfájdalom

A gerincferdülés okai

Bár a genetikai öröklődés még nem bizonyított, előfordulhat, hogy bizonyos családokban rendszeresen megjelenik a scoliosis. Idegi és izomeredetű okok is állhatnak a gerincferdülés kialakulása mögött, például izomsorvadás esetén, ha a gerinc melletti izmok is érintettek, azok elgyengülése a csigolyák elcsúszáshoz vezethet.

Születési rendellenességből is fakadhat scoliosis, ilyen például a már fent is említett korai gerincferdülés. A gerinc sérülése vagy a gerincben kialakult fertőzések is állhat a gerincben kialakuló nem fiziológiás görbületek hátterében.

Gerincferdülése van? Kérjen időpontot online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön gerincferdülés okozta panaszainak gyógyításában!  ↓

A gerincferdülés (scoliosis) terápiája – Minden kérdésére válaszoltunk!

A gerincferdülés (latinul: scoliosis) a gerinc oldalirányú görbületét jelenti. Leggyakoribb formája a gyermek- illetve serdülőkorban megjelenő ismeretlen eredetű gerincferdülés. Habár az emberiség egyik legrégebb óta ismert deformitásáról van szó, kialakulásának okát a mai napig nem sikerült a kutatóknak tisztázni, de abban egyetértenek, hogy hátterében genetikai tényezők  állnak. Ezenkívül kialakulhat gerincferdülés izomegyensúly megbomlás, baleset, tumor, vagy hosszantartó mozgáshiány talaján is – ezeket az okokat azonban el kell különíteni, ezért cikkünkben külön részletezzük. 

Nagyon fontos leszögezni, hogy a scoliosis nem tartáshiba, tehát nem az iskolatáska cipelése, és nem a hanyag tartás vagy egyoldalú terhelés következtében alakul ki. Fontos különbség még, hogy a scoliosist a csigolyák és bordák szerkezeti eltérése is kíséri. Emiatt a páciens nem tudja a gerincét felszólításra kiegyenesíteni és a gerinc két oldalán előrehajolva aszimmetria látható.

scoliosis

Miután a betegség eredete egyelőre ismeretlen, így a korai felismerésre nagyobb hangsúly kerül. Ugyanis minél korábban fedezik fel, annál hatékonyabban előzhetjük meg, hogy a későbbiekben egészségügyi problémát vagy fájdalmat okozzon. Elmondható, hogy a legtöbb pácienst sokáig nem korlátozza az állapota, azonban esztétikailag annál inkább zavarja, ami lelki terheket róhat rájuk. Megfelelő, egyénre szabott és e területen jártas szakemberek által vezetett terápiával az állapot romlása megfékezhető, a gerincferdülés mértékében és kinézetében sok esetben javulást érhetünk el.

A konzervatív, azaz nem műtéti kezelési eljárások közül az egyik leghatékonyabb kezelési módszernek bizonyult a gyógytorna, azon belül is az erre a problémára specializált német Schroth Terápia, amely komplex szemlélettel célozza meg a gerinc kóros elváltozásait. Háromdimenziós törzskorrekcióból, egyedi légzési technikából és egyénre szabott életmódbeli tanácsokból álló mozgásprogramja hosszú távon javítja a páciensek életminőségét. 

Alábbi cikkünkben minden, gerincferdüléssel kapcsolatos gyakori kérdésre választ adunk, csak kattintson az Ön által leginkább fontosnak tartott fejezet címére, és már el is olvashatja gyógytornászunk szakmai összefoglalóját.

1. A gerinc anatómiája

A gerincoszlop 33-35 csigolyából áll a törzs vázát adja. Feladata a tartás biztosítása mellett a mozgás koordinálása, a rezgések tompítása, valamint a benne futó központi idegrendszer (gerincvelő) védelme. A csigolyák egymáshoz kis ízületekkel, szalagokkal és porckorongokkal kapcsolódnak.

A gerincet több szakaszra oszthatjuk fel a csigolyák száma alapján:

 • nyaki szakasz (cervicalis) – 7 csigolya
 • háti szakasz (thoracalis) – 12 csigolya
 • ágyéki szakasz (lumbalis) – 5 csigolya
 • keresztcsont (sacrum) – több csigolya összecsontosodása által
 • farokcsont (coccyx) – 4-6 csigolya összecsontosodása

A gerinc görbületeit tekintve egészséges egyén esetén a nyaki szakasz nyílirányba, azaz oldalnézetben előre hajlik (latin megnevezése: lordosis), míg a háti szakasz hátra (kyphosisnak nevezzük). Az ágyéki szakasz szintén előre, a keresztcsonti és farokcsont pedig hátra domborodik.

2. A gerincferdülés okai

Az esetek 85 százalékbanidiopathiás scoliosisról beszélhetünk, azaz ismeretlen ok áll a gerincferdülés kialakulásának hátterében. Bizonyos esetekben viszont jóval kézzel foghatóbb a diagnózis. Tekintsük át ezeket az eseteket:

Genetika

A gerincferdülés előfordulása kapcsán megfigyelték, hogy családon belül öröklődik és kétszer gyakrabban fordul elő lányoknál.

Egyes csigolyafejlődési rendellenességek esetén egy vagy több csigolya nem, vagy csak félig fejlődik ki vagy pedig az is előfordulhat, hogy ék alakú. Ilyenkor az elváltozás már akár magzati korban kiszűrhető és nagyon gyakran műtéttel szükséges korrigálni. Ma már számos kiváló sebészeti technika létezik erre és kiváló orvosok, akikhez fordulhatunk. Ebben az esetben a gyógytorna nem képes korrekciót létrehozni, csak tüneti terápia lehetséges az esetleges fájdalmak mérséklésére.

Ideg-vagy izomeredet

A gerincferdülés kialakulása hátterében idegi és izomeredetű okok is állhatnak. Ilyen például az izomsorvadás, ugyanis ha a gerinc melletti izmok is érintettek, azok elgyengülése miatt a csigolyák könnyen csigolyaoszlop egyensúlya könnyen megbomolhat.

folyamatos, egyoldalú terhelések miatt is (pl.: sportok közül a tenisz) létrejöhet kóros ferdeség a gerincoszlopon.

Mozgásszegény és ülő életmód

Ebben az esetben a gerinc érintettségét tartásproblémák okozzák. A gyenge hátizomzat igen komoly problémát jelenthet serdülőkorban, de felnőttkorban is, amennyiben mozgásszegény életmódot folytatunk. Ilyenkor gyakori a hát- vagy derékfájás, sőt legtöbbször ez hívja fel a figyelmet a problémára. Serdülőkorban a különböző növekedési szakaszokban néha azizomzat fejlődése sokkal lassabb ütemben zajlik, mint a csontok fejlődése. Hogyha ehhez még mozgásszegény életmód is társul, a test nem kap kellő támogatást az izmok felől, átmenetileg kialakulhat gerincferdülés is.

Felnőtt korban a tartós ülőmunka és mozgáshiány miatt gyengült izmok is vezethetnek aszimmetrikus tartáshoz.

ülőmunka

Gerincet ért sérülés

gerinc sérülése vagy a gerincben kialakult fertőzések is állhatnak a gerincben kialakuló nem fiziológiás görbületek hátterében.

Végtaghossz-különbség

Sánta járás esetén is lehet a háttérben gerincferdülés. Van olyan, amikor a két alsóvégtag nem egyformán fejlődött, esetleg operáció miatt nem egyforma hosszú. Ilyenkor a rövidebb oldalon lebillen a csípőlapát is, aminek következtében a gerinc alsó szakasza is elhajlik ebbe az irányba. Ezzel az állapottal is fontos foglalkozni, mert terhelés hatására derékfájdalmat okozhat és egyéb ízületekre is negatív hatással bír. A szakirodalom szerint 1,5 cm alatti végtaghossz-különbséget még nem tekintünk kórosnak és nem feltétlenül kell korrigálni, az ennél nagyobb különbséget viszont megfelelő talpbetéttel/ortopédiai cipővel kompenzálni kell. Gyógytornász vagy szakorvos segíthet a végtaghossz-különbség megállapításában, ezután gyógytornával helyreállítható az izomerő egyensúly.

Porckopás

A kor előrehaladtával a gerincben található porckorongok elkezdenek kopni (degeneratív folyamatoknak is nevezik), amely felnőtt korban oldalirányú gerincferdüléshez vezethet. Ez a típusú scoliosis gyakran az ágyéki gerincszakaszon jelentkezik és egy C alakot formáz. A tünetei közé tartozhat a hát merevsége és tompa fájdalma, amely lesugározhat a lábak irányába. Éles fájdalom járás közben jelentkezhet, amely jellemzően ülésre, megpihenésre enyhülést mutat.

Scheuermann betegség

A Scheuermann betegség a háti szakasz fokozott domborulatával jár, amely nem csak itt okozhat fájdalmat, hanem a derék és nyaki szakaszon is. Olyan esetekben, amikor az ágyéki gerinc érintett, a derék fiziológiás görbülete elsimul és ugyanúgy jelezhet fájdalmat az egész gerinc mentén. A betegséget több stádiumra lehet bontani, amely jellemzően már 8 éves kortól kezdődik. A betegség mögött a gerinc csigolyatestjeinek csontosodási zavara áll.

Scheuermann betegséget diagnosztizáltak gyermekénél? Kérjen időpontot online, és segítünk a megfelelő kezelés kialakításában!

3. A gerincferdülés tünetei

A gerincferdülésnek látható jelei vannak, amelyeket megtekintéssel hamar észrevehet egy hozzáértő szakember.

 • Az egyik ilyen tünet lehet például az, hogy az egyik oldali váll vagy csípőlapát magasabban helyezkedik el, mint a másik. Ez a csigolyák oldalirányú kitérése miatt és ezzel összefüggésben az izmok feszességének megváltozása, háti szakaszon a bordakosár deformációja miatt jöhet létre.
 • Nagyfokú végtaghossz-különbség esetén a sánta járás is lehet a gerincferdülés egyik jele.
 • A fenti tünetek és azok okainak összességéből adódóan előfordulhatnak a különböző hát-és derékfájdalmak.
 • A fájdalom, valamint a megváltozott izomegyensúly miatt csökkenhet a fizikai terhelhetőség is.
gyermekkori gerincferdülés

4. A gyermekkori gerincferdülés fajtái

A gerincferdülésnek alapvetően 2 nagy fajtáját különböztetjük meg: funkcionális és strukturális.

Funkcionális scoliosis:

A gerinc oldalirányú elhajlásának nincs szerkezetbeli oka, ezért ez a típus a páciens által is könnyebben korrigálható gyógytornász tanácsára különböző mozgásformákkal.

Strukturális scoliosis:

Súlyosabb gerincferdülés, ugyanis a szerkezetbeli eltérés, valamint a csigolyák csavarodása miatt már nehezebben korrigálható. Ebben az esetben rendszeresen végzett Schroth terápia javasolt.

A gerincferdülés további lehetséges felosztása

születéskori scoliosis már az anyaméhben kialakul, a gerinc hibás növekedése miatt. Ez a típus azonban ritkán fordul elő, és a leggyakoribb oka a csigolyák helytelen fejlődése. Előfordulhat, hogy bizonyos csontok nem a megszokott módon fejlődnek ki, vagy az is megeshet, hogy egy-két csont hiányzik a gerincből.

korai, azaz 10 éves kor alatt kialakuló gerincferdülés olyan kismértékű (oldalirányban legalább 10 fokos), hogy kívülről ritkán látható, és akár tünetmentes is lehet. Fontos, hogy már 10 éves kor alatt is kiemelten fontos kezelni a scoliosist, ugyanis ekkor még sok csontosodási folyamat zajlik a testben, ezért könnyen befolyásolható gyógytornával a görbületek kialakulása. Ellenkező esetben, ha a gyermek fejlődése során nem találkozik megfelelő ingerekkel, ez a fajta gerincferdülés még nagyon sokat tud rosszabbodni a csontosodás befejeződéséig.

A leggyakoribb scoliosis serdülőkorban alakul ki, amely a 10 és 18 év közötti korosztályt érinti. Kialakulásának okai közé sorolják a hormonális változást, az egyenetlen növekedést, illetve a genetikai öröklődés is közrejátszhat, bár ez még nem bizonyított. Legtöbbször ez a típusú gerincferdülés is tünetmentes.

gerincferdülés kezelése gyógytornával

A fenti tüneteket tapasztalja, és szeretné kideríteni, hogy Önnél is fennáll a gerincferdülés? Jelentkezzen be hozzánk állapotfelmérésre!

5. A gerincferdülés diagnosztikája

A gerincferdülés diagnosztikája szempontjából az első legfontosabb vizsgálat a teljes törzs megtekintése. Az orvos ekkor megfigyeli a testtartást, valamint a végtagok egymáshoz viszonyított helyzetét. Ha ez alapján eltérést lát, akkor korrekciót kér a pácienstől, tehát felszólítja, hogy húzza ki magát. Ezzel eldönthető, hogy hanyag testtartás áll a gerincferdülés hátterében, azaz ha szépen korrigálható a görbület, vagy valamilyen deformitás, vagy pedig az oldalirányú görbület a helyes testtartás mellett is fennmarad.

Mindenképpen szükség lesz a gerinc röntgenfelvételére annak érdekében, hogy a görbület nagyságát meg lehessen állapítani. Ezt a fontos adatot Cobb-foknak nevezik, amely 20 fok alatt enyhe, 45 fok felett pedig súlyos gerincferdülést jelent.

gerincferdülés diagnosztikája

Gerincferdülést diagnosztizáltak Önnél és mihamarabb szeretné megkezdeni a gyógytornát? Hozzánk már 2-3 napon belül kaphat időpontot!

6. A gerincferdülés kezelése

 kezelési eljárást a scoliosis Cobb-foka fogja eldönteni, mely alapján az alábbiak szerint alakul a terápiás terv:

0-10 fok: az állapot még visszafordítható, ekkor elegendő a személyre szabott gyógytorna és rendszeres szakorvosi kontroll vizsgálat.

10-20 fok: gyógytorna, Schroth módszer és sport, valamint a 20 fokhoz közel már a korzett használata is ajánlott.

20-40 fok: cél a deformitás csökkentése és a műtét elkerülése, ezért javasolt a korzett használata gyógytorna és Schroth terápia mellett.

40-50 fok felett műtét javasolt, amely előtt előkészítés céljából, utána pedig a rehabilitáció érdekében szükséges a gyógytorna.

Korzett

Ezt a korzettnek (vagy fűzőnek) is nevezett eszközt egyénre szabottan, gipszmintavétel alapján készítik el. A fűzőt a legtöbb esetben napi 22-23 órában kell viselni, csak a tisztálkodás és a gyógytorna idejére szabad levenni, emiatt a gyermekeknek nem csak fizikálisan, hanem lelkileg is nehéz elfogadnia.

korzett

Funkcióját tekintve a fűző korrekciós helyzetben tartja a törzset, ezáltal még a növekedési fázisban megfelelő irányban fejlődik a gerinc. A csavarodások helyein, ahol a gerinc melletti rész is a legjobban kiboltosul, úgynevezett pelottákat (nyomási pontokat) alakít ki az ortopéd műszerész, ezáltal megakadályozza a gerincoszlop további csavarodását. Az ellenoldalon a fűző anyaga eláll a testtől, ezzel arra ösztönözve a viselőjét, hogy légvételeivel kitöltse a rendelkezésre álló teret. A fűzőben szinte bármilyen testmozgást lehet végezni, sőt kell is, ezáltal korrekcióban erősítve a gerinc melletti izmokat! A gyógytorna idejére levesszük a fűzőt, de gyógytornász feladata megtanítani abban a helyes légzést. Általában a növekedési szakasz végéig tart a fűző használata, amikorra a gerincoszlop elérte a megfelelő stabilitást, majd ezt fokozatos leszoktatás követi.

Gyógytorna

gyógytorna a fizioterápia egyik ága, amely mozgás által generált mechanikai energiát használja fel gyógyítás céljából. A gyógytornát sok esetben más kezelési lehetőséggel helyettesíteni nem lehet.

A gyógytorna állhat a páciens által végzett aktív gyakorlatokból, azaz erősítésből, nyújtásból, mélyizomzat erősítéséből és tartásjavító gyakorlatokból.

Előfordulhat az is, hogy a páciens passzív, és a gyógytornász alkalmaz különböző fogásokat a panaszos területen. Ez lehet izomlazítás, nyújtás vagy átmozgatás.

A gyógytorna kezelés történhet vezetett aktívan, amikor a gyógytornász és a páciens együtt dolgozik. Ilyenkor a kezelt személynek kis mozdulatokat, az izmok feszítését, mozgatását kell végeznie vagy levegőt venni-kifújni.

Életkortól függetlenül bárki járhat gyógytornára, tehát már a kisgyermekkorban felfedezett gerincferdüléssel is érdemes szakemberhez fordulni. A gyógytorna során eszközös és eszköz nélküli gyakorlatokat is végezhetnek, például gerinc problémák esetén gyakoriak a nagylabdán kivitelezett erősítő és korrigáló feladatok.

Egy jó gyógytornász szakember különböző életmódbeli tanácsokkal is ellátja Önt. Ezek alkalmazásával a mindennapok során kímélheti a gerincét, korrigálhatja a testtartását és elkerülheti a komolyabb tünetek kialakulását, valamint segítheti az állapota javulását.

Schroth terápia

A gyógytornászok által alkalmazott módszer, a megalkotójáról, Katharina Schroth, német mozgásterapeutáról kapta a nevét. Olyan komplex háromdimenziós kezelési forma, amelyet Katharina Schroth saját magán kísérletezett ki, majd fejlesztett tovább, ma pedig ez az egyik leghatékonyabb kezelési módszer gerincferdülésre.

Schroth terápialényege, hogy a kóros görbületeket korrigálva, a gerinc maximális nyújthatóságát kihasználva történjenek meg az izomerősítő és nyújtó feladatok. Ehhez külön légzéstechnika, azaz a 3D légzés tartozik, amelyet szintén alkalmazni kell a feladatok végzése közben.

A terápia különböző elemekből áll, úgymint a légzésterápia, a testtudat fejlesztése, az önkorrekció elősegítése, az önkontroll és a tartáskontroll betanítása, a fűző használatának elsajátítása, valamint a szülők edukációja is a módszer részét képezi.

A Schroth terápia már 4-5 éves kortól alkalmazható módszer, és felnőttkorban is igen hatásos lehet gerinc eredetű problémák, gerincferdülésből adódó panaszok sikeres kezelésére.

Manuálterápia

manuálterápia kézzel kivitelezett vizsgálati és kezelési módszer. Jellemzően a csontok, ízületek és izmok idővel kialakult elváltozásait kezeli. Manuálterapeuta csak orvos vagy gyógytornász alapvégzettségű szakember lehet abban az esetben, ha a 2 éves posztgraduális képzés után sikeres záróvizsgát tesz.

A manuálterápia kifejezetten a gerinc eredetű problémákat célozza meg a csigolyák és a kisízületek mobilizálásával. Két csigolya között létrejöhet mozgás beszűkülés, ami azt jelenti, hogy az adott szakasz valamiért kevésbé mozog. Ezt a manuálterápia ízületi blokknak nevezi, és manuális módszerrel oldja fel már néhány kezelés alatt.

A tünetek átbeszélése után a szakember speciális fogásokkal megvizsgálja a gerincet és a csigolyák közötti mozgást. Ezt megteszi a törzs előre, hátra és oldalra hajlásában, csavarásában is. Találhat blokkolt (nem mozgó) és túlmozgó területeket is. Az eredményeket összegezve eldönti, melyik az a néhány fogás, ami a legeredményesebb a tünetek enyhítésére.

Előfordulhat, hogy a páciens stresszes, fél a kezeléstől vagy egyszerűen csak merev az izomzata. Ennek megoldására a terapeuta alkalmazhat izomlazító technikákat a fogások előtt, amelyek izomlazító hatással lehetnek. A speciális fogásokat a terapeuta szinte mindig légzéstechnikával együtt végzi, kis izomfeszítést, majd lazítást kérve a pácienstől.

A manuálterápia előnye, hogy fájdalommentes kezelés. A fogások kivitelezése közben azonban előfordulhat a csigolyák közt kis roppanás, amitől nem kell megijedni. A roppanás kiváltása nem célja a terápiának!

Annak érdekében, hogy a kezelések alkalmával elért eredményéket hosszú távon is fenntartsa egy professzionális manuálterapeuta mindig ad házi feladatot, ami lehet izomerősítés, nyújtó gyakorlat és minden esetben a gyors és tartós felépülést szolgálja.

Manuálterapeuta gyógytornászt keres megfizethető áron? Nálunk minden kezelés egy áron van! Tekintse meg árlistánkat!

Műtét

A gerincferdülés műtéti indikációi:

 • fiatal felnőttkorban az 50 fok körüli háti főgörbület,  valamint 45 fok feletti ágyéki főgörbület
 • ha a görbület akár korai szakaszban is van, de nagyon gyorsan rosszabbodik vagy rosszabbodásra hajlamos
 • a külső kép, esztétika komoly pszichés terhet jelent a páciensnek
 • csigolyafejlődési rendellenességek esetén
 • felnőttek esetében, ha a konzervatív terápia nem vezet eredményre és a páciensnek erős fájdalmai vannak

A műtéti eljárásoknak több típusa ismert, lehet egylépcsős beavatkozás, amelyet enyhébb deformitások esetében és rugalmas görbületeknél alkalmaznak. Ekkor elülső (bordaközti- és hasizmok felől) és hátsó feltárásból (a test háti felszínén az érintett gerincszakasz fölötti metszéssel) végezhetik el a korrekciót.

kombinált feltárást súlyosabb és kevésbé rugalmas görbületeknél szokták alkalmazni, amelyet elülső és hátulsó feltárásból is végeznek azonos napon, vagy néhány nap különbséggel.

7. Gerincferdülés felnőttkorban?

Előfordulhat, hogy a gyermekkorban kialakult gerincferdülést nem fedezik fel, és felnőttkorban derül ki a probléma. Ez azonban ma már ritka esetben fordul elő, ugyanis gyermekkorban komoly orvosi figyelmet fordítanak a scoliosis korai kiszűrésére és kezelésére.

Olyan eset is lehetséges, hogy a korai diagnózis ellenére a terápia nem zajlott megfelelően vagy egyáltalán nem történt meg, így a gerincferdülés felnőttkorban is panaszokat okoz.

A felnőttkorban diagnosztizált gerincferdülés is hatékonyan kezelhető komplex terápiával (gyógytorna, Schroth terápia, manuálterápia), szükséges esetben azonban a műtéti beavatkozás lehetséges.

8. A gerincferdülés szövődményei

Főként kezeletlen gerincferdülés esetén várható a szövődmények kialakulása. Az állandó hátfájdalom, valamint a megjelenés minden esetben problémát jelenthet.

Rendkívül nagy mértékű (70 Cobb fok<) görbületnél előfordulhat, hogy a mellkas összenyomhatja a szívet és a tüdőt, ekkor kialakulhat szív és keringési, valamint légzőszervi problémák. A légzési kapacitás csökkenhet, a szív pedig nem tudja megfelelően ellátni a pumpafunkcióját.

A megváltozott testtartás miatt létrejött egyenetlen terhelés az ízületeket is érinti. Emiatt a gerincferdülés egyik szövődménye lehet a csípő- és/vagy térdízület kopása.

Szeretné elkerülni a gerincferdülés szövődményeinek kialakulását? Jelentkezzen be hozzánk, és rendszeres, személyre szabott kezelésben lehet része!

9. A gyógytornász tanácsai gerincferdülés esetén

 • A gyógytornász által betanított tornát végezze otthonában minden nap.
 • Járjon rendszeresen a kezelésekre.
 • fűzőt használja az orvos és a gyógytornász előírásai alapján.
 • A gerincferdülés mértékétől függően, az orvos és a gyógytornász javaslatai alapján végezzen sporttevékenységet.
 • Kerülje az aszimmetrikus terheléssel járó sportokat (pl.: vívás, tenisz).
 • Az úszás, jóga, a tánc bizonyos formái megfelelő választás lehet gerincferdülés esetén.
 • Kerülje azokat a mozdulatokat, mozgásokat, amik rontják a gerinc görbületét.
 • Olyan mozgásformát végezzen, ahol sokat kell felfelé nyújtózkodni.
 • Ha ülőmunkát végez, vagy iskolában tanul, figyeljen a helyesen kialakított munkakörnyezetre (helyes ülés, asztal, monitor megfelelő beállítása).
helyes ülés

10. A gerincferdülés gyógytornája

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb kezelési módszer a gerincferdülés kezelésére, ugyanis az egyik legalapvetőbb képességünket, a mozgást használja fel a test öngyógyító folyamatainak serkentésére. A gyógytornát sok esetben más kezelési lehetőséggel helyettesíteni nem lehet, így a leghatékonyabb konzervatív terápiás eljárások közé tartozik. A gyógytornászok olyan komplex és személyre szabott terápiás eljárást alkalmaznak, amely sok oldalról támogatja a gerinc egészségének visszanyerését.

A gyógytorna gyakorlatokat két csoportra oszthatjuk: aktív feladatokra és passzív kezelésre.

A passzív részében jellemzően a gyógytornász végzi a kezelést. Ezek lehetnek az alábbi technikák:

 • izomlazítás
 • nyújtás
 • átmozgatás
 • csigolyák kimozgatása                   

Ezek a gyakorlatok a fájdalom csillapítását szolgálják, valamint hozzájárulnak a mozgásbeszűkülés oldásához. A gyógytornász, ha arra képesítést szerzett, végezhet egyéb, passzív kezelési technikákat is. Ilyen például a manuálterápia.

A manuálterapeuta kézzel kivitelezett, speciális fogásokkal kezeli a panaszos gerincszakaszt az előzetes fizikális vizsgálat alapján. A speciális fogásokat a terapeuta szinte mindig légzéstechnikával együtt végzi, kis izomfeszítést, majd lazítást kérve Öntől. A kezelés eredményének fenntartása érdekében mindig kap otthon végzendő feladatokat, ami lehet izomerősítő vagy nyújtó gyakorlatsor. Többek között a csigolyák között létrejött mozgásbeszűkülés, valamint a csigolyák között blokkok oldása ezzel a módszerrel eredményesen kezelhető.

A gyógytorna aktív része, a terapeuta és a páciens közös munkája. Ekkor a szakember olyan feladatokat diktál Önnek, amelyek célzott módon kezelik a gerincferdülét. A gerinc melletti és a mélyizmok erősítésével elérhető, hogy a csigolyák megfelelő helyzetbe kerüljenek, ezáltal a már kialakult, rossz görbület ne fokozódjon tovább. A megnövekedett izomerő hozzájárul a testtartás eredményes korrigálásához, ugyanis a jól felépített izomzat már önmagában megfelelően tarthatja a gerincoszlopot.

gerincferdülés gyógytornája

Egy képzett terapeuta Schroth terápiát is alkalmazhat a gerincferdülés kezelésére. A Schroth terápia során a gyógytornász a gerinc aktív nyújtására fekteti a hangsúlyt, ezáltal a csigolyák könnyebben eltávolodnak egymástól. Ezt követi a korrekciós helyzet beállítása, amellyel a gerinc görbületeit egyenesítik ki. A törzsizomzat aszimmetrikus dolgoztatásának köszönhetően a megfelelő irányba húzzák a csigolyákat, ezáltal kiegyenesedik a gerinc, majd ezt a helyzetet speciális izomfeszítésekkel stabilizálják. A háromdimenziós légzéstechnika segít visszaállítani a törzset a csavarodott állapotából a normál helyzetbe.

A módszer első lépése a medence helyes beállítása, ugyanis ez adja mindennek az alapját. Ez után következik a fejtetővel való nyújtózás, végül pedig a légzéstechnika. Ha a korrigált testhelyzet létrejött, megkezdődhet az izomerősítő és stabilizáló feladatok végzése. Ez ismételődik ülve, állva, oldalt és hason fekve is. A terápiához külön eszközöket is alkalmazhatnak, például szalagot, botot vagy labdát.

Olyan gerincspecialistára van szüksége, aki érti a problémáját és 2-3 napon belül tudja fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online!

11. A gerincferdülés gyógytorna hiányában

Ha a gerincferdülés nincs megfelelően kezelve heti rendszerességgel, szakember által vezetett gyógytornával, a görbületeket tovább fokozódhatnak, és komolyabb tüneteket okozhatnak.

Mivel a gerinc háti szakaszához ízesülnek a bordák, így a gerincferdülés akár a tüdőre is kihatással lehet. Előfordulhat, hogy olyan fokú válik a görbület, hogy az a tüdőkapacitás, valamint akár a keringés romlásához vezet. A kialakult keringési problémák és légzési nehézségek miatt a munkaképesség csökken, és a mindennapi tevékenységek elvégzése korlátozottá válik.

Amellett, hogy a gerincferdülés bizonyos fok után műtéti beavatkozást igényel, kiemelendő, hogy a nem megfelelően kialakult görbületek miatt akár a kopásos elváltozások is jelentkezhetnek a gerincben, amelyek olykor szintén műtéti megoldást igényelnek.

12. Így zajlik a gerincferdülés gyógytornája egy professzionális budapesti rendelőben

Rendelőnkben több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink várják a gyermekeket és felnőtteket egyaránt. Első alkalommal egy részletes, mindenre kiterjedő, 1 órás állapotfelmérésben lesz része. Részletesen kikérdezzük Önt (és/vagy gyermekét), például, hogy milyen panaszokat okoz a gerincferdülése, mikor fordult először orvoshoz ezzel a problémájával? Az anamnézis felvétele mellett az orvosi papírokat is áttanulmányozzuk és a röntgenfelvételt is megtekintjük. Ez után fizikális vizsgálatot végezünk, amelynek lényege, hogy speciális tesztekkel felmérjük a csigolyák közti mozgástartományt, a gerinc melletti izmok feszességét, valamint a görbületek helyzetét és irányát.

Ha megtaláltuk az okot és felállítottuk a mozgásszervi diagnózist, egy egyéni kezelési terv kidolgozása következik. Ez alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely aktív és passzív gyakorlatsorokból áll. Gerincferdülés esetén legfontosabb a gerinc melletti izmok erősítése és a helyes testtartás elsajátítása. Az erősítő gyógytorna gyakorlatokkal olyan izomzat felépítésén dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy a gerinc megfelelő, anatómia helyzetben maradjon és egy újabb fájdalom, vagy akár további szövődmény ne alakuljon ki.

Manuálterápiával főként a csigolyák helyzetén tudunk javítani, manuálisan, azaz kézzel kivitelezett, speciális fogásokkal. Ezzel együtt pedig, ha szükséges, a trigger pont terápiát is alkalmazzuk a görcsös izomzatban kialakult csomók oldósára, amely szintén hatékony a feszes, gerinc melletti izmok ellazításában.

A Schroth módszer gyakorlataiból felépített, heti rendszerességgel történő gyógytorna terápia a terapeuta és a páciens közös munkája. A kezelések alatt helyesen kivitelezett feladatokat betanítjuk Önnek, amelyeket otthonában házi feladatként el kell végeznie. Csak így tartható fenn hosszú távon a terápiák alatt elért eredmény, valamint hamarabb megtapasztalhatja a fejlődést is.

Pácienseink közül 10-ből 8 ember már az első 2-3 alkalom után érzi, hogy a testtartásuk rendeződik, egyenes háttal és magabiztosabban mozognak a hétköznapokban, valamint a gerincferdülés okozta fájdalom enyhüléséről is beszámolnak.

A Gyógytornászom.hu terapeutáit már nem csak Budán a Batthyány térhez közel érheti el, hanem akár Pesten, a Nyugati térnél található rendelőnkben is igénybe veheti gyógytorna szolgáltatásainkat. Nálunk minden kezelés megegyezik egy alkalom gyógytorna árával, és ezt az összeget akár SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizetheti!

13. Bejelentkezés gyógytornára

Amennyiben Önnek is Schroth terápiára terápiára van szüksége, jöjjön el a Gyógytornászom.hu rendelőjébe egy egyéni állapotfelmérésre! Egy kezelés ára nálunk csak 10.500 forintba kerül!

Személyesen Budapest 2. kerületében, a Batthyány tér közelében, a Vitéz utca 9. vagy az 5. kerületben a Bajcsy-Zsilinszky út 72. szám alatt várjuk világos, csendes, modern rendelőnkben. A Gyógytornászom.hu szakemberei több éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, így biztosan megfelelő kezelést kaphat.

Rendelőnkben fizethet készpénzzel, bankkártyával, SZÉP kártyával (OTP, MKB, K&H) és bizonyos egészségpénztári kártyákat is elfogadunk (OTP, MKB, Patika, Prémium, Tempo).

Időpontot foglalni lehet telefonon a 06-30-50-50-50-3 számon (9 és 17 óra között) vagy oldalunkon keresztül online. Igény esetén visszahívást vállalunk.

Rendelőnk könnyen megközelíthető a fő tömegközlekedési eszközökkel, valamint autóval is. Termeink jól felszereltek, kényelmes kezelőágyak állnak rendelkezésre.

Csapatunk folyamatosan továbbképzi magát különböző tanfolyamokon, hogy vendégeinknek a leghatékonyabb, leggyorsabb eredménnyel járó kezelést tudjuk nyújtani. Minden alkalommal maximálisan odafigyelünk az egyénre, az alapos, részletes kikérdezésre, hogy minél pontosabb képet kapjunk nem csak a hátfájásról, hanem a vendég életkörülményeiről is.

Nálunk lehet kérdezni, sőt! Ha nem ért valamit, bizonytalan abban, hogy mi miért van, mit miért csinálunk, mindenképp kérdezzen! Arra törekszünk, hogy minél részletesebben elmagyarázzuk a kezelést, a problémájához vezető okokat és hogy mit lehet tenni a csökkentése, megszüntetése érdekében.

Pácienseink ezt írják a McKenzie tornánkról


Mi történik a bejelentkezés után?


 • Ha már tudja, hogy pontosan mikor / kihez szeretne jönni, akkor gyógytornászaink naptárába, akár most azonnal online foglalhat időpontot.
 • Ha úgy érzi, hogy beszélne velünk a bejelentkezés előtt élő szóban, akkor ide kattintva visszahívást is kérhet tőlünk.
 • Mindkét esetben kolléganőink telefonon visszahívják Önt és pontosítják a részleteket, megbeszélik a kérdéseket.
 • Az első kezelés egy 60 perces részletes állapotfelmérés, amely során mozgástesztekkel és teljes testi vizsgálattal mérjük fel fájdalma(i) okát és pontos helyét.
 • Ezt követően gyógytornásza elkészíti személyes terápiás tervét, amely célzottan az Ön panaszát veszi kezelésbe.
 • Gyógytornászunk minden alkalommal segít Önnek a gyakorlatok pontos végrehajtásában és ha kell bármikor tudnak változtatni.
 • Illetve segítünk Önnek az otthon végezhető gyakorlatok kivitelezésében is!

gerincferdülés