gerincferdülés

A gerincferdülés (scoliosis) speciális gyógytornája

Gerincferdülés során a csigolyák elcsúsznak, elcsavarodásnak, amelynek következtében kóros, oldalirányú görbületek jönnek létre a gerincoszlopon. Bizonyos típusai akár tünetmenetesek is lehetnek, azonban kezelés nélkül, ha a görbületek tovább fokozódnak, komoly panaszokat tud okozni.

Milyen típusai léteznek a gerincferdülésnek és milyen tünetekkel jár? Mi állhat a kialakulásának hátterében? Milyen speciális módszerekkel kezeli egy gyógytornász a scoliosist és hogyan zajlik egy ilyen kezelés? Terápia nélkül mi várható, ha gerincferdülése van? Az alábbi kérdésekre választ kaphat ebből a cikkünkből!

Kérjen visszahívást tőlünk!

Milyen eredményeket várhat a gyógytornától?

 • Az esetek jelentős százalékában a gerincferdülés nem romlik tovább.
 • A hátában és a derekában érzett merevségérzet oldódhat.
 • Egyes gerincszakaszok mozgása visszatérhet.
 • Elsajátíthatja a helyes testtartást.
 • Javulhat a légzése és a keringése.
 • Megtanulhatja a gyógytorna gyakorlatok helyes kivitelezését, így hamarabb visszatérhet kedvelt sportjához.
VH kérő form - cikkbe
First

A gerincferdülés speciális gyógytornája

A gyógytorna a legalapvetőbb képességünket, a mozgást használja fel a gyógyítás céljából, ezáltal a legtermészetesebb módja a gerincferdülés kezelésének. A fizioterápiát sok esetben más kezelési lehetőséggel helyettesíteni nem lehet, így a leghatékonyabb konzervatív terápiás eljárások közé tartozik.

A gyógytorna passzív részében a gyógytornász végzi a kezelést. Ez lehetnek az alábbi technikák:

 • izomlazítás
 • nyújtás
 • átmozgatás
 • csigolyák kimozgatása

Ezek a gyakorlatok fájdalomcsillapító hatásúak, valamint hozzájárulnak a mozgásbeszűkülés oldásához. A gyógytornász, ha arra megfelelően képesített, végezhet egyéb, passzív kezelési technikákat is. Ilyen például a manuálterápia.

A manuálterapeuta kézzel kivitelezett, speciális fogásokkal kezeli a panaszos gerincszakaszt. A speciális fogásokat a terapeuta szinte mindig légzéstechnikával együtt végzi, kis izomfeszítést, majd lazítást kérve Öntől. A kezelés eredményének fenntartása érdekében a terapeuta mindig ad otthon végzendő feladatokat, ami lehet izomerősítő vagy nyújtó gyakorlatsor. A csigolyák között létrejött mozgásbeszűkülés ezzel a módszerrel eredményesen kezelhető.

A gyógytorna aktív szakasza, a terapeuta és a páciens közös munkája. Ekkor a szakember olyan feladatokat diktál Önnek, amelyek célzott módon kezelik a gerincferdülés kiváltó okát. A gerinc melletti és a core izmok erősítésével elérhető, hogy a csigolyák megfelelő helyzetbe kerüljenek, ezáltal a már kialakult, rossz görbület ne fokozódjon tovább. A megnövekedett izomerő hozzájárul a helyes testtartás könnyebb kivitelezéséhez, ugyanis a jól felépített izomzat már önmagában megfelelően tarthatja a gerincoszlopot.

gerincferdülés gyógytornája

Egy képzett terapeuta Schroth terápiát is alkalmazhat a gerincferdülés kezelésére. A Schroth terápia lényege, hogy a kóros görbületeket korrigálva, a gerinc maximális nyújthatóságát kihasználva történjenek meg az izomerősítő és nyújtó feladatok. Ehhez külön légzéstechnika, azaz a 3D légzés tartozik, amelyet szintén alkalmazni kell a feladatok végzése közben. Olyan speciális módszer, amelyet kifejezetten a scoliosis kezelésére fejlesztettek ki.

A gerincferdülés szövődményei gyógytorna hiányában

Ha a gerincferdülés nincs megfelelően kezelve heti rendszerességgel, szakember által vezetett gyógytornával, a görbületeket tovább fokozódnak, és komolyabb tüneteket okozhatnak.

Mivel a gerinc háti szakaszához ízesülnek a bordák, így a gerincferdülés akár a tüdőre is kihatással lehet. Előfordulhat, hogy olyan fokú válik a görbület, hogy az a tüdőkapacitás, valamint akár a keringés romlásához vezet. A kialakult keringési problémák és légzési nehézségek miatt a munkaképesség csökken, és a mindennapi tevékenységek elvégzése korlátozottá válik.

Amellett, hogy a gerincferdülés bizonyos fok után műtéti beavatkozást igényel, kiemelendő, hogy a nem megfelelően kialakult görbületek miatt akár a kopásos elváltozások is jelentkezhetnek a gerincben, amelyek szintén műtéti megoldást igényelnek.

Olyan gerincspecialistára van szüksége, aki érti a problémáját és 2-3 napon belül tudja fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online!

Így zajlik a gerincferdülés speciális gyógytornája egy professzionális, budapesti rendelőben

Rendelőnkben a gerincferdülés mögött álló ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Első alkalommal részletesen kikérdezzük Önt, például, hogy milyen panaszokat okoz a gerincferdülése, mikor fordult először orvoshoz ezzel a problémájával? Az állapotfelmérésnek része egy fizikális vizsgálat, amely a gerinc mozgásai mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed. Olyan speciális teszteket végzünk, amelyekkel hatékonyan fel tudjuk mérni a csigolyák közti mozgásterjedelmet, illetve az izomzat és a kötőszövet aktuális állapotát.

Ha megtaláltuk az okot és felállítottuk a mozgásszervi diagnózist, egy egyéni kezelési terv kidolgozása következik. Ez alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely aktív és passzív gyakorlatsorokból áll. Gerincferdülés esetén legfontosabb a gerinc melletti izmok erősítése és a helyes testtartás elsajátítása. Az erősítő gyógytorna gyakorlatokkal olyan izomzat felépítésén dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy a gerinc megfelelő, anatómia helyzetben maradjon és egy újabb fájdalom, vagy akár további szövődmény ne alakuljon ki.

Manuálterápiával főként a csigolyák helyzetén tudunk javítani, manuálisan, azaz kézzel kivitelezett, speciális fogásokkal. Ezzel együtt pedig, ha szükséges, a trigger pont terápiát is alkalmazzuk a görcsös izomzatban kialakult csomók oldósára, amely szintén hatékony a feszes, gerinc melletti izmok ellazításában.

Pácienseink már az első 2-3 alkalom után érzik, hogy a gerincferdülés okozta fájdalom enyhül, a merevségérzet oldódik és a légzésük is könnyebbé válik.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül választhat terapeutát, akiknek bemutatkozóját elolvashatja a honlapunkon és akár már 2-3 napon belül elkezdheti a gyógytornát. Továbbá a különböző kezeléseink nem járnak Önnek plusz költséggel, nálunk minden egy áron van!

Gyógytornászaink akik gerincferdüléssel foglalkoznak

A gerincferdülés (scoliosis) fajtái

A scoliosisnak különböző fajtái lehetnek, amiket általában az életkor határoz meg. Lássuk ezeket részletesen.

Születéskori gerincferdülés

A scoliosis már az anyaméhben kialakul, a gerinc hibás növekedése miatt. Ez a típus azonban ritkán fordul elő, és a leggyakoribb oka a csigolyák helytelen fejlődése. Előfordulhat, hogy bizonyos csontok nem a megszokott módon rendeződnek össze, vagy az is megeshet, hogy egy-két csont hiányzik a gerincből. Ekkor többirányú görbület is megjelenhet a gerincoszlopon, ugyanis a test igyekszik kompenzálni a rendellenességet.

Korai gerincferdülés

Ez a típusú gerincferdülés olyan kismértékű (oldalirányban legalább 10 fokos), hogy kívülről ritkán látható, és akár tünetmentes is lehet. Fontos, hogy már 10 éves kor alatt is kezelni kell a scoliosist, ugyanis ekkor még sok csontosodási folyamat zajlik a testben, ezért könnyen befolyásolható gyógytornával a görbületek kialakulása.

Serdülőkori gerincferdülés

Ez a leggyakoribb scoliosis, amely a 10 és 18 év közötti korosztályt érinti. Kialakulásának okai közé sorolják a hormonális változást, az egyenetlen növekedést, illetve a genetikai öröklődés is közrejátszhat, bár ez még nem bizonyított. Legtöbbször ez a típusú gerincferdülés is tünetmentes.

Degeneratív gerincferdülés

A kor előrehaladtával a gerincben található porckorongok elkezdenek kopni, amely felnőtt korban oldalirányú gerincferdüléshez vezethet. Ez a típusú scoliosis az ágyéki gerincszakaszon jelentkezik és egy C alakot formáz.

A gerincferdülés tünetei

A scoliosisnak egyértelmű és könnyen azonosítható tünetei vannak, amelyek az alábbiak lehetnek:

 • eltérés az ágyéki szakaszon
 • egyenetlen vállak
 • bordapúp
 • az egyik csípőlapát magasabban helyezkedik el
 • az egyik lapocka jobban előboltosul
 • különböző területeken jelentkező fájdalom, például: nyakfájás, hátfájás, derékfájás, vállfájdalom, térdfájás, sarokfájdalom

A gerincferdülés okai

Bár a genetikai öröklődés még nem bizonyított, előfordulhat, hogy bizonyos családokban rendszeresen megjelenik a scoliosis. Idegi és izomeredetű okok is állhatnak a gerincferdülés kialakulása mögött, például izomsorvadás esetén, ha a gerinc melletti izmok is érintettek, azok elgyengülése a csigolyák elcsúszáshoz vezethet.

Születési rendellenességből is fakadhat scoliosis, ilyen például a már fent is említett korai gerincferdülés. A gerinc sérülése vagy a gerincben kialakult fertőzések is állhat a gerincben kialakuló nem fiziológiás görbületek hátterében.

Gerincferdülése van? Kérjen időpontot online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön gerincferdülés okozta panaszainak gyógyításában!  ↓