kalapácsujj

A kalapácsujj speciális gyógytornája

A kalapácsujj jellemzően a II. és a III. lábujj deformitási problémája, amely komoly fájdalom és mozgáskorlátozottsággal járhat. Kialakulásában jelentős szerepet játszanak a szűk, kényelmetlen cipők, valamint nők esetében a magas sarkú viselése.

De mi is pontosan a kalapácsujj és mik lehetnek kialakulásának a rizikófaktorai? Milyen tünetei lehetnek a deformitáson kívül és hogyan előzheti meg a kialakulását? Mikor kell műteni? Milyen módon segít ebben az esetben a gyógytorna és hogyan zajlik egy ilyen kezelés? Mi várható annak hiányában? Az alábbi cikkünkben ezekre igyekszünk választ adni.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A kalapácsujj speciális gyógytornája

A gyógytorna természetes módon kezeli a kalapácsujj kiváltó okát. Teszi ezt a mozgás által, amely az egyik legalapvetőbb képességünk, és ez jelentős mértékben serkenti a test öngyógyító folyamatait. A gyógytornászoknak módszerek széles tárháza áll rendelkezésükre a mozgásszervi problémák kezeléséhez.

Először is, alkalmazhatnak nyújtó technikákat, amelyekkel a befeszült lábujj és lábfej izmokat lazítják, az ízületi mozgásbeszűkülést pedig oldják. Erre akár külön stretching órákat is igénybevehet.

a láb gyógytornája

Másodszor, az erősítő gyakorlatokkal növelik a láb izomerejét, amely stabilabb tartást biztosít a szalagok, inak és így az ízületek számára. Többek között a láb hosszanti- és haránt boltozatot érintő problémái hatékonyan kezelhetők ezzel a módszerrel. Az erősebb izomzatnak köszönhetően az ízületekben is helyesen megy végbe a mozgás, ezáltal egy újabb ízületi gyulladás is megakadályozható.

A gyógytornász természetesen életmód tanácsadással is segíti a közös munkával megszerzett eredmény hosszú távú fenntartását. Itt esik szó például a megfelelő lábbeli kritériumairól.

A talptorna gyógytornászok által összeállított gyakorlatsor, amelyet nem csak lúdtalpnál alkalmazhatnak, hanem egyéb, lábfájdalom és deformitásokkal járó problémák esetén is. Ezt a gyógytornász betanítja Önnek, és otthonában napi rendszerességgel kell végezni a sikeres gyógyulás érdekében.

A kalapácsujj gyógytorna hiányában

Gyógytorna hiányában nem csak a lábat érintő tünetek állandósulnak majd, hanem ezek a problémák a teljes testre kihathatnak. Testünk egy összefüggő rendszer, minden izmunk és szalagunk összeköttetésben áll egymással.

Ezért is lehet például, hogy a térd-, csípő- vagy derékfájdalmát a kezeletlen kalapácsujj okozza. Tehát érdemes már az első tünetek és enyhébb deformitások megjelenésekor megkezdeni a problémát kiváltó okot kideríteni, ugyanis minél tovább vár a megfelelő terápiával, annál hosszabb gyógyulási időt vesz igénybe a problémája.

A kalapácsujj gyógytornája egy professzionális budapesti gyógytorna rendelőben

Budapesten a Batthyány térhez közeli (Vitéz utca) és a Nyugati térnél (Bajcsy-Zsilinszky út) található rendelőnkben az ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik. Részletesen kikérdezzük a panaszairól. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Az állapotfelmérésnek része egy fizikális vizsgálat, amely a láb mozgásai mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed. Ez a már fent is említett, minden-mindennel összefügg elv miatt lényeges, s ezáltal elősegítjük a valódi ok tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot és felállítottuk a mozgásszervi diagnózist, egy egyéni kezelési terv kidolgozása következik. Ez alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely erősítő és nyújtó gyakorlatsorokból áll. Kalapácsujj esetén legfontosabb a lábujj izmainak nyújtása, amelyre speciális, stretching technikát alkalmazunk.

A nyújtó technikák mellett az erősítésre is nagy hangsúlyt fektetünk, amellyel az izomegyensúlyt állítjuk helyre, ezáltal elősegítve az ízületekben a helyes mozgás létrejöttét. Empatikus gyógytornászaink igyekeznek fájdalommentes technikákat alkalmazni és folyamatosan monitorozzák az Ön fájdalmát, azonban előfordulhat, hogy egy ízületi mozgásbeszűkülés, vagy egy feszes izom kilazítása járhat némi kellemetlen érzéssel. Ezt azonban mindenképpen jelezze terapeutájának, aki azonnal orvosolni fogja a problémát.

Pácienseink közül 10-ből 7 ember már az első 4-5 alkalom után jelentős fájdalomcsökkenésről számolnak be. Hétről-hétre további javulást tapasztalnak, amely a járás könnyedségében, a lábfej lazább mozgásában és kialakult bőrproblémák enyhülésében nyilvánul meg.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül választhat terapeutát, akiknek bemutatkozóját ide kattintva elolvashatja. Már 2-3 napon belül megkezdheti nálunk a gyógytornát. Továbbá nálunk SZÉP kártyával vagy Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Gyógytornászaink akik kalapács ujjat kezelnek

Kalapácsujj gyakori kérdések – megkérdeztük a gyógytornászt

Előfordulnak visszatérő kérdések, amiket mi most összegyűjtöttünk és megkérdeztük szakemberünket. Mutatjuk a válaszokat:

Mi is az a kalapácsujj?

A kalapácsujj (latinul digitus malleus) a nagyujjat kivéve bármelyik lábujjon előfordulhat. A folyamat a lábujjakat feszítő és hajlító izmokat érinti, amely során az izomegyensúly felbomlik.

A lábujj alapperce megemelkedik, míg a középperc lesüllyed, innen ered a kalapács elnevezés. Leggyakrabban a második és a harmadik lábujjon alakul ki.

Milyen tünetei vannak a kalapácsujjnak?

Mivel a kalapácsujj következtében a láb statikája felbomlik, ezáltal a terhelés egyenetlenül oszlik el, így a jellegzetes tüneten kívül, különböző egyéb problémák is jelentkezhetnek a lábfejen.

  • bőrkeményedések, vízhólyagok vagy tyúkszemek jelennek meg a talpon, lábujjakon
  • járási nehezítettség a deformitás miatt
  • mozgásbeszűkülések a lábfejen (főként a feszítés válik korlátozottá)
  • lábfejfájdalom

Már kialakultak a tünetek és szeretné minél hamarabb egy gyógytornász segítségét kérni? Néhány kattintással már 2-3 napon belül foglalhat hozzánk időpontot!

Mik a kalapácsujj kialakulásának kockázatai tényezői?

Nők esetében kilencszer gyakrabban fordul elő ez a probléma, mint a férfiaknál, ez pedig a szűk, magas sarkú cipő viselésére vezethető vissza.

További kockázati tényezők lehetnek az alábbiak:

  • lúdtalp
  • túl magas lábboltozat
  • bütyök
  • lábujjakat ért sérülés
  • cukorbetegség
  • reumatológiai betegségek (pl.: rheumatoid arthritis)

Hogyan előzhető meg a kalapácsujj kialakulása?

Ha kényelmetlen és szoros cipőt visel, az egyik legjobb, amit tehet, hogy ezt minél hamarabb lecseréli. A tágasabb, rugalmasabb talpú lábbelik kíméletesebb és könnyedebb járást biztosítanak.

Amennyiben hosszanti-vagy harántboltozat süllyedése van, érdemes felkeresnie egy gyógytornászt, aki megtanítja Önnek a helyesen kivitelezett talptornát, ezáltal visszaállíthatja a megfelelő statikát, és megelőzheti a későbbi szövődmények kialakulását.

Ugyanez mondható el a bütyök, valamint az ízületi betegségek esetében is. Komplex gyógytorna terápiával jelentős javulást érhet el, ezáltal megakadályozhatja a további állapotromlást is.

Milyen esetben kerül sor műtétre?

Főként kezeletlen esetben, ha az érintett lábujj már teljesen merevvé és fájdalmassá válik, segíthet a műtéti beavatkozás. Az operációs eljárás kiválasztás egyénfüggő: életkor, általános egészségi állapot, valamint a deformitás súlyossága alapján dönti el a szakorvos, hogy melyik módszert választja az Ön kalapácsujj korrekciójához.

Kalapácsujj alakult ki Önnél? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön lábpanaszainak gyógyításában! ↓