mellkas kimeneti szindróma

A mellkas kimeneti szindróma (TOS) kezelése gyógytornával

A mellkas kimeneti szindróma (TOS) több problémát is magába foglaló tünetegyüttes. A panaszok igen komolyak is lehetnek, ezért érdemes minél hamarabb szakemberhez fordulni az első jelek észlelése esetén.

Mi a mellkaskimeneti szindróma? Mi okozza és mik lehetnek a tünetei? Hogyan segít ezen a problémán egy tapasztalt gyógytornász? Kezelés hiányában várható-e valamilyen szövődmény? Az alábbiakban ezeket boncolgatjuk.

Röviden a mellkas kimeneti szindrómáról

A mellkasi kimeneti szindróma (angolul Thoracic Outlet Syndomre – TOS) a nyak rendellenességei miatt kialakuló tünetegyüttes. A probléma következtében a nyak területén futó erek és idegek nyomás alá kerülnek, ezáltal a karba sugárzó panaszok alakulhatnak ki.

A kar beidegzését biztosító karfonat több helyen is nyomás alá kerülhet. Mellkas kimeneti szindróma esetén a nyakon, az izmok által körülhatárolt hasadékban, az I-es bordánál vagy a kulcscsontnál, esetleg a lapocka és kulcscsont között jön létre ez a probléma.

A mellkas kimeneti szindróma típusai

A TOS három különböző problémát foglal magába, ez alapján beszélhetünk costoclaviculáris szindrómáról, scalenus és hyperabductiós szindrómáról.

A costoclaviculáris szindróma következtében az I-es borda és a kulcscsont közé szorulnak az itt kilépő erek és idegek.

A scalaenus izmok a nyak elülső-oldalsó részén futnak, a köztük lévő rés a scalaenus hasadék, ezeknek az izmoknak a feszessége okozhatja a nyomást, amely a Scalenus szindrómát okozhatja.

A hyperabductiós szindróma lényege, hogy az ér és idegfonat helye szűkül valamilyen tartós aszimmetrikus terhelés hatására, mely a kar magasba emelésével jár  (hyperabductió) és ez váltja ki a tüneteket.

A mellkaskimeneti szindróma kiváltó okai

A TOS kiváltó oka lehet:

 • helytelen testtartás
 • gerincferdülés
 • feszes nyaki izomzat
 • túlerőltetés
 • egyoldalú terhelés
 • ízületi elváltozások
 • nyaki borda
 • mellkas deformitásai
 • hirtelen, nagyfokú terhelés

A panaszokat azonban vénás kanül, katéter is okozhatja.

Ezek a tünetek jelezhetik a mellkas kimeneti szindrómát

A mellkas kimeneti szindróma tünetei igen összetettek, ugyanis ezen a területen az idegek mellett könnyen nyomás alá kerülhetnek az erek is.

Az alábbiak jelezhetik a mellkas kimeneti szindrómát:

 • az alkar kisujj felőli oldalán jelentkező fájdalom, zsibbadás és érzéskiesés
 • a felkar és a tenyér is panaszos lehet
 • a kéz és az alkar izmai gyengévé válnak
 • az érintett végtag megduzzadhat (ödéma)
 • az izmok sorvadhatnak
 • a kéz elfehéredhet és hideggé válhat

Ezekkel a módszerekkel segít a gyógytornász TOS esetén

A mellkaskimeneti szindrómának az egyik leghatékonyabb kezelési módja a gyógytorna, amely komplex módon veszi kezelésbe az idegeket érintő, mozgásszervi problémákat. Ez a mechanoterápiának is nevezett eljárás a mozgást veszi alapul, amely a mindennapunk részre, és állandóan kéznél van, ezáltal serkenti a test öngyógyító folyamatait

A gyógytornának köszönhetően akár a TOS kiváltó oka is kezelhető. Speciálisan a nyakat és a kart érintő nyújtó és erősítő gyógytorna gyakorlatok célzottan szüntetik meg az mellkas kimeneti szindróma hátterében álló problémát is. 

Egy szakképzett gyógytornász a tornán kívül egyéb technikákat is bevethet a sikeres kezelés érdekében. Ilyen például az idegmobilizációs technika, amely eredményeként a blokkolt idegek felszabadulhatnak, csökkenhet a fájdalom és a zsibbadás, valamint növekedhet a mozgásterjedelem.

Névtelen terv - 2023-05-18T103522.338.png

További pozitív hatás lehet még a keringés serkentése, amely segítheti a nyomás alá került erekben a véráramlást. 

Az izomrostok méretének és erejének növelésével a gyógytorna fokozza a rugalmasságot és az izomerőt is. Eredményeként fejlődik a nyak és a kar állóképessége, ezáltal csökkenti a túlterhelés veszélyét, amely a TOS egyik fő kiváltó oka lehet. 

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászt keres, aki szakszerűen kezeli a mellkaskimeneti szindrómáját? Jelentkezzen be hozzánk!

A mellkaskimeneti szindróma szövődményei kezelés nélkül

Gyógytorna hiányában a mellkas kimeneti szindróma tünetei olyan mértékben felerősödhetnek, hogy az éjszakái is nyugtalanná válhatnak. A zsibbadás, a fájdalom tartós fennállása kialvatlansághoz is vezethet, amelynek további szövődményei lehetnek (például teljesítmény romlás). 

Mivel az érintett idegek funkciója elvész, az izmok sem tudnak mozogni, ez pedig bizonyos idő elteltével könnyen izomsorvadáshoz vezethet. Emiatt alapvető tevékenységeket nem fog tudni ellátni a mindennapjai során. Az izomsorvadás kezelése sokkal hosszabb folyamat, emiatt a gyógyulási idő kitolódhat

Így zajlik a gyógytorna állapotfelmérés

A Gyógytornászom.hu budai, Batthyány térhez közeli, valamint a pesti, Nyugati térnél található rendelőjében több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink várják Önt professzionális kezelésre. Szakembereinkhez Első alkalommal olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt

Az 1 órás állapotfelmérés alatt a terapeuta az Ön aktuális állapotát méri fel. Először részletesen kikérdezi Önt a mellkas kimeneti szindróma okozta panaszairól, például mikor jelentkezett először tünet, milyen jellegű a fájdalma, illetve a zsibbadás állandó vagy időszakos? 

Ez után fizikális vizsgálattal funkcionális teszteket végez, amellyel felméri a nyak és az érintett kar ízületeinek mobilitását, valamint az izomzat és a lágyrészek állapotát. Megvizsgálja a kart/nyakat alkotó izmok izomerejét, és feszességét is speciális tesztekkel

Ha van orvosi lelete a mellkas kimeneti szindrómájáról, kérjük hozzá magával, ugyanis gyógytornásza ezt is elolvassa a teljes, mozgásszervi diagnózis felállításához. A diagnózis felállítása után egy egyéni, személyre szabott terápiás terv kidolgozása következik a TOS kiváltó okának és tüneteinek kezelésére

Csak az alapos kivizsgálás után kezdődhet meg a gyógytorna, illetve az azt kiegészítő idegmobilizáció és szükség esetén a kineziológiai tapasz felhelyezése. Kiemelendő, hogy nálunk a kiegészítő kezelések ára nem felárasak, tehát minden kezelése ára megegyezik egy gyógytorna alkaloméval. 

A gyógytorna során a szakember által diktált és vezetett gyakorlatokat kell kiviteleznie. A passzív gyakorlatoknál a gyógytornásza manuális fogásokkal nyújtásokat és kimozgatásokat végez az érintett végtagon. Az aktív gyakorlatok az Ön munkáját is igénylik, amelynek során a terapeuta által diktált feladatok kell kiviteleznie. Ezek általában erősítő gyakorlatok, amelyek fejlesztik a nyak és a kar bizonyos izomcsoportjait. 

A gyógytornásza házi feladatként olyan gyakorlatok ad fel Önnek, amelyek kivitelezése teljes mértékben helyes. Az otthon végzett feladatok elengedhetetlenek a közös munka sikerességéhez.

Már 2-3 kezelés után érezni fogja, hogy a fájdalma elkezd csökkenni, a zsibbadás mérséklődik, és hétről-hétre érezheti, hogy a hétköznapok egyre könnyebbek és panaszmentesek. Olyan terápiát alkalmazunk, amely hosszútávon fenntartja az elért eredményeket, és segít megelőzni egy újabb mellkas kimeneti szindróma kialakulását. 

Tudta? Rendelőnkben nem csak bankkártyával és készpénzzel fizethet, hanem SZÉP Kártyát és Egészségpénztári Kártyát is elfogadunk.

Mellkaskimeneti szindrómát diagnosztizáltak Önnél? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az mellkas kimeneti szindróma kiváltó okának kezelésében!