csonthártyagyulladás röntgen

Csonthártyagyulladás kisokos

A csonthártyagyulladás a csontot körülvevő vékony szövet gyulladásos állapota. Két fajtáját különböztetjük meg: lehet akut, amely heves fájdalommal jár és fertőzés okozza, vagy lehet krónikus, amely szintén csontfájdalommal jelentkezik és jellemzően túlerőltetés miatt alakul ki.

De mi a különbség az akut és a krónikus csonthártyagyulladás tünetei között? Mik lehetnek a tényleges okai? Mik a diagnosztikai és kezelési módok? Hogyan kezeli ezt a problémát egy szakképzett gyógytornász? Hogyan zajlik egy ilyen kezelés és mi történhet, ha nem veszi igénybe? Ezekre a kérdésekre választ kaphat az alábbi csonthártyagyulladás kisokosunkban.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A gyógytorna komplex módszerei a csonthártyagyulladás kezelésére

Alapvetően az akut és a krónikus csonthártyagyulladás esetén is nagy segítségére lehet a gyógytorna. A gyógytorna egy aktív folyamat, amelynek során a gyógytornász és Ön közösen dolgoznak azon, hogy a gyógyulás sikeres legyen. Csonthártyagyulladás esetén cél a megfelelő izomerő kialakítása és a terhelés harmonikussá tétele a mozgás által, amely természetes és bármikor bevethető. Ezek a célok hozzájárulnak ahhoz, hogy az izmai jobban bírják a nagyobb erőbehatásokat, terhelhetőbbek legyenek és nem utolsó sorban, hogy mérséklődjön a fájdalom.

A gyógytorna erősítő és nyújtó gyakorlatokból áll. Az erősítő gyakorlatok általában a gyógytornász által diktált feladatokat jelentik, amelyeket Önnek kell végeznie, miközben a terapeuta ügyel a helyes kivitelezésre. Ezek legtöbbször az érintett csontot körülvevő izomzatra fókuszálnak és eredményük, hogy nő az izomerő, amelynek köszönhetően jobban bírja majd a nagyobb terheléseket, valamint stabilabbá válnak az ízületek.

lábkezelés

A nyújtó feladatok segítenek ellazítani a befeszült izmokat, ezáltal a csonthártyán is csökken a nyomás. Ezek a gyakorlatok már önmagukban is fájdalomcsillapító hatásúak, és elengedhetetlenek az izomegyensúly normalizálásához.

Egy szakképzett gyógytornász minden esetben komplex terápiát alkalmaz. Tehát például, ha a talpat vagy a lábat érintő csonthártyagyulladással érkezik, kiemelten fontos a talptorna betanítása és a helyes járáskép kialakítása.

A csonthártyagyulladás szövődményei gyógytorna hiányában

A gyógytornának lényeges szerepe van az újabb gyulladás kialakulásának megelőzésében. Abban az esetben, ha továbbra is folyamatosan túlterheli a végtagjait, és nincs meg a kellő izomerő a teherviseléshez, az újabb kóros folyamatokhoz vezet. A csonthártya újra és újra be fog gyulladni.

A fájdalom miatt megváltozik a mozgása, kímélni kezdi a panaszos végtagját, emiatt az ellenoldal túlterhelődhet, amelynek hatására további panaszok alakulhatnak ki (például térd, csípő problémák vagy derékfájdalom). Általánosan elmondható, hogy minél több panasza van, annál tovább tart a gyógyulási idő is.

Olyan magán gyógytornászt keres, aki megfizethető áron dolgozik és már néhány napon belül elkezdheti a kezelést? Tekintse meg szabad időpontjainkat, és jelentkezzen be online!

Így zajlik a csonthártyagyulladás gyógytornája egy professzionális, budapesti gyógytornász rendelőben

A Gyógytornászom.hu rendelőjében több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászok közül választhat, akiknek bemutatkozóját elolvashatja honlapunk, és online be is jelentkezhet hozzá. Nincs hosszas várakozási idő, ugyanis már néhány napon belül tudjuk Önt fogadni, hogy mihamarabb megkezdhessük a csonthártyagyulladás kezelését.

Az első alkalom egy 1 órás állapotfelmérés, ahol részletesen kikérdezik Önt a panaszairól, majd fizikális és mozgásvizsgálattal az csont és a környező szövetek állapotát mérik fel, teljes képet kapva a probléma forrásáról. Kérjük, orvosi leletei is hozza magával, ugyanis ez is nagy segítséget nyújthat a probléma gyökerének megtalálásában. Gyógytornászunk megtalálja az krónikus csonthártyagyulladás okát, és ennek az oknak a kezelésére egy személyre szabott terápiás tervet állít fel.

Ez után kezdődik meg a specifikus gyógytorna gyakorlatokból álló kezelés, amely heti szinten történik, szakember által vezetve. Ezt kiegészítve házi feladatként mindig adnak fel már betanított gyakorlatokat, ezáltal gyorsítva a gyógyulási folyamatot. Empatikus gyógytornászaink a tornák alatt monitorozzák az Ön rezdüléseit, és ha fájdalmat okoz egy adott mozdulat, akkor azt egy kímélőbb feladattal helyettesítik.

Pácienseink közül 10-ből 8 ember már 2-3 kezelés után jelentős mértékű pozitív változásról számolt be. A csontfájdalmuk enyhült, a járásuk panaszmentessé vált, nem féltek attól, hogy gyalogolniuk kell és az majd fájdalommal fog járni.

Szükség esetén egyéb kezelési technikákat is alkalmazunk, például speciális stretching vagy tapeing technika, ezek azonban nem járnak plusz költséggel, nálunk minden egy áron van! Továbbá, nálunk nem csak készpénzzel vagy bankkártyával fizethetnem, hanem mi SZÉP és Egészségpénztári kártyát is elfogadunk!

Szakemberink segítségét már nem csak Budán, a Batthyány térhez közeli, Vitéz utcában veheti igénybe, ha szükséges, már Pesten is megtalál minket, a Nyugati térhez közel!

Gyógytornászaink akik csonthártyagyulladást kezelnek

Mi a csonthártyagyulladás és milyen fajtái vannak?

A csonthártyagyulladás tulajdonképpen a csontot körülvevő hártya gyulladásos állapota (latinul periostitis). Két típusát különböztetjük meg a csonthártyagyulladásnak. Beszélhetünk külön akut csonthártyagyulladásról, amikor a gyulladást valamilyen fertőzés váltja ki és heves fájdalommal jár az érintett területen. Az akut eset könnyen csontelhalással végződhet. Ezzel szemben a krónikus típus hátterében valamilyen sérülés vagy folyamatosan fennálló erőbehatás (nyomás) áll. Leginkább a láb csontjait érinti. Az alábbiakban külön részletezzük ezek okait és tüneteit.

Akut csonthártyagyulladás tünetei és okai

Tüneteit tekintve jellemző a heves fájdalom az érintett csont körül, amely nagyobb területre is kiterjedhet. További vezető tünet az érintett végtag gyengesége, esetleg mozgásképtelensége. A gyulladás helyén genny gyülemlik fel, emiatt duzzanat látható. A fertőzés következtében jelentkezhet láz és hidegrázás.

Fontos, ha az akut csonthártyagyulladás tüneteit tapasztalja, mindenképpen forduljon orvoshoz, aki diagnosztizálja a problémát és a megfelelő kezelést alkalmazza!

Az akut csonthártyagyulladás hátterében az alábbi okok állhatnak:

  • mély seb/vágás
  • húgyúti fertőzés
  • nemi betegség (például szifilisz)
  • autoimmun betegség
  • krónikus fekély (cukorbetegség esetén)

Krónikus csonthártyagyulladás tünetei és okai

Az akut csonthártyagyulladással ellentétben itt két vezető tünetről beszélhetünk. Az egyik a csontfájdalom, amely kiterjedhet a csonthártya mentén nagyobb területre is. A másik tünet, hogy az érintett csont érzékennyé válik, már az érintés is fájdalmas lehet. A tünetek tehát ebben az esetben sokkal enyhébbek lehetnek, mint az akut esetben.

Leginkább érintett csontok a talp csontjai, a sarok, a sípcsont és az alkar csontjai. A talp és a sarok esetén a túlerőltetés áll a háttérben, és minden lépés fájdalommal járhat. Ha itt jelentkeznek tünetek, fontos, hogy kímélje a végtagját, pihenjen és járjon rendszeresen gyógytornászhoz, aki a kiváltó okokat, azaz a lúdtalpat vagy a helytelen járásmintát konzervatív úton tudja kezelni.

A sípcsontnál jelentkező gyulladás nagyon gyakori, ugyanis ez hosszú csöves csont könnyebben sérülhet. A futás, a sok ugrálás és táncolás mind kiválthatja a problémát, főként akkor, ha nem megfelelő a core izomzata vagy gyengék a lábizmai, esetleg lúdtalpa is van. Azonban egy szakképzett gyógytornásszal ezt is hatékonyan tudják kezelni!

Az alkar csontjain (sing- és orsócsont) ritkábban jelentkezik csonthártyagyulladás, és könnyen össze lehet téveszteni más betegségekkel, például: alagút szindróma vagy golf/teniszkönyök. Ennek diagnosztizálása is mindenképpen orvosi feladat!

Az alábbi okok válthatnak ki krónikus csonthártyagyulladást:

  • sok ugrálás
  • ismétlődő terhelés
  • hirtelen irányváltások

A csonthártyagyulladás diagnózisa és kezelése

A diagnózis felállítását segíti a fizikális vizsgálat, a vérvétel és laboreredmény, valamint képalkotó eljárások, mint például az MR-vizsgálat és a röntgen. A diagnosztika minden esetben szakorvosi feladat, aki ez után javasol megfelelő terápiát.

Az akut csonthártyagyulladás kezelése esetén cél a fertőzés megszüntetése, amelyre antibiotikum kúrát javasolnak. Ha kialakult genny- vagy folyadékgyülem, azt minden esetben injekcióval leszívják, ezt nevezik punkciónak. Műtétre abban az esetben kerülhet sor, ha az akut eset csontelhalással jár. Ekkor a cél a betegség terjedésének megállítása.

Ezzel szemben a krónikus csonthártyagyulladást először is pihentetéssel, a végtag kímélésével kezelik. A gyógyulást segítheti a hideg vizes borogatás és a helyileg alkalmazott gyulladáscsökkentő krémek. Ha a fájdalom csökkent, a szakorvos gyógytorna terápiát fog Önnek javasolni, amellyel célzottan kezelhető a gyulladást kiváltó ok.

Csonthártyagyulladása van? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön csonthártyagyulladás okozta panaszainak gyógyításában!  ↓