váll ideggyulladás

A váll ideg gyulladása: nyáktömlő gyulladás kezelése gyógytornával

Számos kutatás kimutatta, hogy a nyaki gerincsérv és a váll ideggyulladás között igen szoros az összefüggés, és gyakran ez a két probléma kéz a kézben jár. A porckorong érintettsége esetén a kilépő idegek nyomás alá kerülnek, amely ideggyulladáshoz és heves tünetekhez vezethet.

De hogyan is alakul ki a váll ideggyulladás és milyen tünetekkel jár? Milyen módszerekkel kezeli ezt egy szakképzett gyógytornász? És gyógytorna hiányában mi várható? Megtudhatja az alábbi cikkünkből!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így okoz vállfájdalmat az ideggyulladás

Az ideggyulladás okozta vállpanaszok általában a nyaki gerinc szakasz porckorong problémáihoz köthetők.

A nyaki gerinc legterheltebb része az alsó nyaki szakasz (C5-6, C6-7), így ezen a területen alakulhat ki leggyakrabban porckorongsérv. Az itt kilépő képletek legnagyobb része a kar beidegzéséért felelősek. Ha a sérv kitüremkedik és átszakítja a porckorong falát, az idegek nyomás alá kerülnek és begyulladhatnak.  

Ezeket a tüneteket tapasztalhatja vállában ideggyulladás esetén

Az ideggyulladás tipikus tünete a heves vállfájdalom, amely kisugárzik a karokba és a lapockába.

A fájdalomra jellemző, hogy az ideg lefutása mentén, rohamokban jelentkezik (neuralgiás fájdalom), amelyek legfeljebb 1-2 percig tartanak.

A nyaki porckorong problémák miatt a fej mozgatása korlátozott lehet egy vagy több irányba.

Az ideggyulladás súlyosabb esetben akár zsibbadással, izomgyengüléssel is járhat. A kéz szorító ereje jelentős mértékben csökkenhet, a tárgyak kieshetnek a kezéből, illetve azok megemelése kivitelezhetetlenné válik.

Kezelés nélkül az izmok beidegzése fokozatosan romlik, amely idővel izomsorvadáshoz vezethet.

A váll ideggyulladás kezelése gyógytornával

Az ideggyulladás okozta vállpanaszok esetén alkalmazott tüneti kezelés (pl.: gyulladáscsökkentő gyógyszerek) mellett kiemelten fontos, hogy a probléma oka is kezelve legyen. Erre nyújt hatékony segítséget a gyógytorna, amely az ideggyulladás kiváltó okát kezeli a legtermészetesebb úton, a mozgás által. A gyógytornászok az alábbi módszerekkel kezelik az ideggyulladás következtében kialakult vállpanaszokat:

McKenzie terápia

A Mckenzie módszert sokan ismerik, ugyanis ez az első kezelés, amelyet gerincsérv esetén javasolnak. Azonban kevesen tudják, de ez a gyógytorna módszer a végtagokat érintő panaszok esetén is kiválóan alkalmazható.

A McKenzie gyógytornász egyénre szabott módon, az Ön tüneteihez mérten állítja össze a gyakorlatsorokat, amelyeket kezdetben a terapeuta állandó kontrollja mellett kell végeznie.

A pozitív változásokat előidéző mozdulatokból, mozgásokból összeállított konkrét tornagyakorlatok bizonyos idő után már otthon is nyugodtan végezhetőek, ugyanis a McKenzie módszer lényege az önkezelés, és célja, hogy a páciens minél hamarabb a terapeuta felügyelete nélkül is képes legyen helyesen kivitelezni a feladatokat.

Neurodinamika

A neurodinamika (más néven perifériás idegmobilizáció) során a gyógytornász speciális fogásokat alkalmaz, amelyekkel a nyomás alá került idegeket felszabadítja, s így az ideggyulladás kiváltó okát kezeli. A probléma megszüntetéséhez, akár már 4-5 neurodinamikai kezelés is elég.

A fogásokkal a gyógytornász az érzékelő idegeken (proprioceptorok) keresztül hat, és a terápia eredményeként helyreáll a receptorok működése, ezáltal normalizálódik az izomtónus, amely a nyak és a váll mozgásterjedelem növekedéséhez vezethet.

váll ideggyulladás kezelése

Stretching gyakorlatok

Az ideggyulladás okozta fájdalom következtében az izmok görcsössé válnak, idővel akár le is tapadhatnak, amely a váll mozgásterjedelmének csökkenéséhez vezethet.

Éppen ezért a gyógytorna során speciális nyújtó (stretching) gyakorlatok segítségével a terapeuta enyhítheti a fájdalmat és növeli a mozgásterjedelmet. A gyakorlatok során a megfeszült izmok ellazulnak, ezáltal a görcsösség is elmúlik. Ennek köszönhetően pedig visszanyerheti a vállízület normál mozgástartományát.

Izomerősítés

A nyújtó feladatok mellett a gyógytornász a vállízület stabilizálásáraó és a csigolyák helyes pozícióban tartására is nagy hangsúlyt fektet a kezelések során. Ehhez a váll körüli, valamint a nyakizmok erősítését célzó, aktív gyakorlatokat diktál Önnek. Egy szakember által összeállított és felügyelt tornának köszönhetően sokáig megőrizhető a váll és a nyaki gerincszakasz egészsége

A váll ideggyulladás szövődményei gyógytorna kezelés nélkül

Amennyiben ideggyulladás okozta vállpanaszait nem kezelik időben gyógytornával, a probléma krónikussá válhat, ami további mozgásszervi funkcióromláshoz, és komolyabb tünetekhez is vezethet.

Kezeletlen vállproblémák esetén a befagyott váll és a rotátorköpeny szakadása nagy veszélye a gyógytorna hiányának. A váll és a környező lágy szövetek krónikus gyulladásos állapotba kerülnek, majd ezek a gyulladt szövetek megvastagodnak, merevvé válnak. Ez a folyamat további hegesedési elváltozásokat okoz, a váll mozgatása nehezített és fájdalmas lesz, mígnem eléri a „befagyott” állapotot. A befagyott váll gyógyulási ideje nagyon hosszú, akár 2 évig is eltarthat, mire a vállízület normál funkciója visszaáll.

Ha a rotátorköpeny sérül, az nem csak fájdalommal jár, de a kar emelésének részleges nehezítettségét vagy teljes mozgáskiesését is okozhatja, amelynek gyógyulási ideje szintén több hónap lehet.

Mindkét állapot nagyban befolyásolja a mindennapokat, alapvető mozdulatokat nehezen vagy egyáltalán nem tud véghezvinni, amely a munkájára is negatívan hat.

Abban az esetben, ha nyaki gerincsérvét sem kezelik gyógytornával, állapota könnyen rosszabbra fordulhat, a kar gyengeségét bénulás is követheti. Ebben az esetben sajnos a műtétet már nem lehet elkerülni.

Így zajlik a váll ideggyulladás gyógytornája Budapesten

A Gyógytornászom.hu budai és pesti jól felszerelt és vendég öltözővel ellátott rendelőjébe érkezve a gyógytorna megkezdése előtt egy 1 órás állapotfelmérésen vehet részt. Ennek során az Ön által választott gyógytornász részletesen kikérdezi Önt panaszairól, mikor kezdődött a fájdalom, volt-e kiváltó oka, milyen jellegű és erősségű a fájdalom, stb… Valamint, ha orvosi lelete és képalkotó eljárással készült felvétele is van, kérjük, hozza magával, mert a szakembereink legtöbbször ezeket is áttanulmányozzák a kezelés előtt.

Ez után egy megtekintés következik, majd a fizikális vizsgálat sorána gyógytornász speciális tesztekkel alaposan felméri a nyaki szakasz és a vállízület állapotát. Olyan részletes kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Az állapotfelmérés eredményei alapján a következő lépés egy személyre szabott terápiás terv felállítása, amelynek központi eleme a kiváltó okot kezelése.

Az első alkalom végén megkezdjük a gyógytornát is, amelynek során a fent is ismertetett módszereket alkalmazza szakemberünk. A legtöbb magánrendelőtől eltérően, nálunk a különböző terápiás eljárások nem járnak Önnek plusz költséggel, minden egy áron van! Annak érdekében, hogy a gyógyulás minél gyorsabb és eredményesebb legyen, házi feladatokat is kapni fog a kezelések alatt megtanult gyakorlatokból, amiket így otthonában biztonságosan és helyesen kivitelezve el tud végezni.

A gyógytornászaink által vezetett, rendszeres gyógytorna, valamint az ezzel párhuzamosan végzett otthoni tornák elősegítik a vállfájdalom csökkenését, a váll és a nyak mozgásterjedelmének növekedését, valamint az ideggyulladás kiváltó okának, a gerincsérvnek a kezelését is.

Ideggyulladást okozta vállpanaszoktól szenved? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a vállproblémák és az ideggyulladás kiváltó okának kezelésében!↓