arthrosis

Az arthrosis jelentése és gyógytorna terápiája

Az arthrosis az egyik leggyakoribb ízületi betegség. Bármely ízületben kialakulhat, leginkább a gerinc, csípő, térd, valamint a kéz kisízületei lehetnek érintettek.

Ha szeretné tudni, hogy mit jelent az arthrosis, milyen okai és tünetei lehetnek, akkor ez a cikkünk Önnek szól! Megtudhatja továbbá azt is, hogy hogyan segít a gyógytornász és kezelés hiányában mi várható.

Az arthrosis jelentése

Az arthrosis sokak számára nem ismert, pedig igen gyakori betegségről van. A kifejezés porckopást jelent

Egy ízület mindig ízületi fejből (domború rész) és ízületi árokból áll (homorú rész). Az ízületi fej és árok csontok végrészeit, felszínét porc borítja, közöttük folyadék található. Arthrosis akkor jön létre, ha a porcszövet lebomlása nagyobb, mint annak építése. A porc ilyenkor nem bírja a terhelést, könnyen sérül a felszíne. Ezáltal a porc helyett az alatta lévő csont lesz kitéve a terhelésnek.

Az arthrosis végstádiumában a porcfelszín teljesen elpusztulhat, az ízületet alkotó csontok pedig egymáshoz nyomódnak. 

Ezek lehetnek az arthrosis okai

Az arthrosis a felnőtt lakosság 15-20%-át érinti. Főként az idős korosztálynál fordul elő, azonban ma már fiatalok körében is egyre gyakrabban jelenik meg. 

Az arthrosisnak két típusa ismert: az elsődleges és a másodlagos. Lássuk ezeknek az okait!

Az elsődleges arthrosis 45 éves kor fölött, jellemzően nőknél alakul ki. Ennek oka egyelőre ismeretlen.

Másodlagos arthrosis okai lehetnek:

 • ízületi gyulladás
 • az ízületet érintő fejlődési rendellenesség
 • az ízület sérülése
 • túlterhelés
 • túlsúly
 • anyagcserét befolyásoló betegségek (például: cukorbetegség)

Ezek lehetnek az arthrosis tünetei

Abban az esetben, ha Önnek porckopása van, az érintett ízületben az alábbi tüneteket tapasztalhatja:

 • fájdalom, amely először főként „elinduláskor” jelentkezik az ízületben
 • az ízület merevsége
 • krepitáció, azaz hóropogás szerű hang mozgás közben
 • a panaszos terület duzzanata
 • az ízület mozgása beszűkül, nehezebben tudja kinyújtani vagy behajlítani a végtagját
 • a fájdalom később már terhelésre is jelentkezik
 • későbbi stádiumban az ízület deformitása, instabilitása 

Így segít a gyógytorna arthrosis esetén

Az arthrosis kezelésének legtermészetesebb módja a gyógytorna, ugyanis ez a módszer egyfajta mozgásterápia, amely mechanikus energiát használ fel a porckopás tüneteinek megszüntetéséhez. 

A gyógytorna több szempontból is hatásos. Jótékony szerepet játszik a fájdalom csökkentésében, segítségével visszanyerhető az ízület normál mozgástartománya, valamint az izmok erősítésével képes megnövelni az ízület stabilitását. A gyógytorna gyakorlatok hatására javul a porc vérellátása és fokozódik az ízületi folyadék termelődése, amelynek köszönhetően megakadályozhatjuk a porcfelszín további kopását

A terápia egyik alapját a nyújtó/stretching gyakorlatok képezik. Ezekkel a technikákkal lazítjuk az ízület környékén megfeszült izmokat és növeljük annak mozgásterjedelmét. Minél lazábbak az izmok, annál kevésbé éri terhelés az ízületet alkotó képleteket, ezáltal megakadályozzuk a további kopást.

A gyógytorna másik alapját az izomerő növelése adja. Az erősítő gyakorlatoknak köszönhetően támogatjuk az ízület stabilitását. A megfelelő izomerő kialakításával együtt megtanítjuk Önnek a helyes testtartást, ezáltal csökkenhetjük az ízület egyoldalú terhelését. 

Segítség a terápián túl

A fájdalomcsökkentésben és az ízület tehermentesítésben hatásos módszer a gyógytornászok által alkalmazott kinesio tape technika. A taping technika egy mechanikus módszer, amely a szervezet öngyógyító folyamatait támogatja. Hatását fokozatosan fejti ki, emiatt nem feltétlenül érezhető azonnali javulás. Előfordulhat, hogy elsődleges hatásának megjelenése csak 3-5 nap múlva jelentkezik. A fájdalomcsillapítás és az izomfunkciók támogatása, tehermentesítése mellett további jótékony hatásai közé soroljuk még a nyirokkeringés javítását, amely a panaszos ízületben kialakult duzzanat csökkenésében mutatkozik meg, valamint az ízületi mobilitás és stabilitás elősegítését, amely megakadályozza a további mikrosérülések létrejöttét az ízületi porc felszínén.

Olyan gyógytornászt keres, aki empátiával fordul Ön felé és eredményesen tudja kezelni a porckopását? Nálunk jó helyen jár! Jelentkezzen be online az 1 órás, részletes állapotfelmérésre!

Mi történik, ha nem kér gyógytorna kezelést porckopásra?

A gyógytornának lényeges szerepe van a további kopás megelőzésében, valamint egy esetleges gyulladás kialakulásának megakadályozásában. Abban az esetben, ha az arthrosis továbbra is fennáll, valamint az ízület mozgása továbbra is instabil, és nincs meg a kellő izomerő az ízület stabilizálásához, az újabb kóros folyamatokhoz vezet. Az ízületet alkotó porcfelszín továbbra is kopik, a végstádiumban pedig a csontokat éri a terhelés. Ez a folyamat akár ízületi gyulladáshoz is vezethet.

Az ízületi gyulladás következtében az ízület merevvé, mozgásképtelenné és fájdalmassá válik. A gyulladás az ízület deformitásához vezethet. Az ízületi gyulladás gyógyulási ideje jelentős mértékben megnövekszik, ha kialakult ízületi deformitás, az az esetek többségében már nem visszafordítható.

Így zajlik rendelőnkben a porckopás kezelése

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőiben az arthrosis gyógytornája minden esetben egy 1 órás, mindenre kiterjedő állapotfelméréssel kezdődik. Az Ön által választott gyógytornász részletesen kikérdezi Önt a panaszairól, Majd fizikális és mozgásvizsgálattal a gyógytornász az ízületei állapotát méri fel, teljes képet kapva az arthrosisról

Névtelen terv - 2023-04-26T153153.501.png

Ha vannak orvosi leletei, azt is hozza magával, ugyanis egy képalkotó eljárással készült felvétel is nagy segítséget nyújthat a kopás mértékének megítélésében. 

Ezek által alakít ki egy mozgásszervi diagnózist, amelyet egy egyéni, célzott terápiás terv felállítása követ. 

A gyógytorna alatt az egyszerű és kímélő gyakorlatoktól kezdve haladunk az egyre nehezebb, erősítő gyakorlatok felé, amelyeket pontosan betanítunk Önnek. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a feladatok ne okozzanak Önnek fájdalmat. Kiemelten fontos a gyakorlatok helyes kivitelezése is, ugyanis csak így kezelhető hatékonyan a kialakult probléma. A helyesen elsajátított gyakorlatokat gyógytornásza házi feladatként feladja Önnek, amelyeket otthonában el kell végeznie az eredményes gyógyulás érdekében.

Szakembereink hozzáértésének köszönhetően már hétről-hétre érezni fogja a javulást z érintett ízületében, a hétköznapokban újra könnyebb lesz a mozgás, stabilan és fájdalom nélkül sétálhat, valamint hamar visszatérhet a megszokott sport tevékenységéhez

Szükség esetén egyéb kezelési technikákat is alkalmazunk, például a fent is említett kinesio tape technikát, ez azonban nem jár Önnek plusz költséggel, nálunk minden egy áron van! Rendelőinkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet. 

Arthrosis okozta ízületi panaszoktól? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az arthrosis kezelésében!