A Scheuermann betegség sikeres kezelése gyógytornával

A Scheuermann betegség a háti szakasz fokozott domborulatával jár, amely nem csak itt okozhat fájdalmat, hanem a derék és nyaki szakaszon is. A betegséget több stádiumra lehet bontani, amely jellemzően már 8 éves kortól kezdődik. Ha Ön is tapasztalja gyermekén a fent is felsorolt tüneteket, mindenképpen ajánljuk útmutatónak az alábbi cikkünket. Összefoglaltunk mindent, amit erről a problémáról tudni kell, valamint bemutatjuk hogyan segít a gyógytorna és hogyan is zajlik egy kezelés.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Mi az a Scheuermann betegség?

A Scheuermann betegség mögött a gerinc csigolyatestjeinek csontosodási zavara áll. A folyamat lényege, hogy a csigolyák elülső részének magasságbeli növekedése elmarad, emiatt a csigolyák a normál tégla-alak helyett ék alakúvá válnak. Bár maga a folyamat már kora gyermekkorban jelen van, a károsodás 10 éves kor után jelentkezhet.

A betegség egyik típusában a háti gerinc ék alakú csigolyái együttesen a hát fokozott domborúságát okozzák.

A másik formában pont fordítva történik, a gerinc inkább ellaposodik, ekkor ugyanis a háti-ágyéki szakasz átmenetében lévő csigolyák vagy az ágyéki szakasz csigolyái válnak ék alakúvá és ennek a gerinc szakasznak a normál homorúsága vész el ezáltal.

A gyógytorna pozitív hatása Scheuermann betegség esetén

A gyógytorna az egyik leghatékonyabb kezelési módszer Scheuermann betegség esetén, ugyanis speciális kezelési módszert, a Schroth-terápiát alkalmazza az arra képesített terapeuta.

A gyógytornászok célja az izmok erősítése, a gerinc mobilitásának megőrzése és mozgástartományának növelése. Ez a technika azért is olyan gyermekbarát, mert a gyógytornász betanítása után otthon is elvégezhető gyakorlatokból áll, így elég hetente egyszer meglátogatni a terapeutát, aki leellenőrzi a gyakorlatok helyességét, valamint ismételt felméréseket csinál az aktuális állapotról.

A Schroth-terápia alkalmával irányított légzéssel és az izom kontrakciójával csökkentjük a háti szakasz fokozott görbületét, valamint stabilizáljuk azt. A kezelések alkalmával megtanítjuk, hogyan lazítson anélkül, hogy az rontana a testtartásán. Ehhez azonban izomerősítés is szükséges, ugyanis csak megfelelő izomerő egyensúllyal jöhet létre a megfelelő testtartás.

A Schroth-terápia és a gyógytorna felszabadítja a letapadt izmokat és a megrövidült izmokat nyújtja. A terapeuta a háromdimenziós légzést begyakoroltatja, amellyel az inaktív tüdőrészek hatékonyan átlélegeztethetőek. Mindezek mellett a gerinc mobilizálását is elvégzi a gyógytornász, speciális fogásokkal, akár manuálterápiás technikákkal is.

A Schroth-terápia kiegészítéseként alkalmazható a tartásjavító gyógytorna. Fontos a heti rendszerességgel végzett gyógytornász által vezetett gyógytorna, az izomerősítés, az ízületek mobilizálása és nyújtása. Ugyanilyen fontos, hogy az otthonra kapott feladatsort minden nap elvégezzék.

Tovább növelhető a kezelések hatékonysága a tape technikával. A hátra felragasztott színes tapaszok nagyon jól korrigálják a testtartást, és így ennek hatását akár hosszabb időre is fenn lehet tartani. Pozitív hatásai közé tartozik még a fájdalomcsillapítás is.

Szeretné tapasztalt gyógytornász segítségét kérni gyermeke problémájához? Kérjen időpontot online és akár már 2-3 napon belül tudjuk Önöket fogadni!

Ez várható, ha a Scheuermann betegséget nem kezelik gyógytornával

Általánosan elmondható, hogy bár a Scheuermann betegséget nem lehet megszüntetni, a tüneteket lehet enyhíteni. Konzervatív kezelés hiányában (gyógytorna) a fájdalom állandósulhat, a nyak és a derék problémák pedig már fiatalabb korban is jelentkezhetnek.

Így zajlik a Scheuermann betegség gyógytornája Budán

A Gyógytornászom.hu rendelőjében az Scheuermann betegség egyéni gyógytornáját egy 1 órás állapotfelmérés előzi meg. Ez azért is olyan lényeges, mert ennek során feltárjuk, hogy melyik stádiumban van a betegség és részletesen megismerjük a gyermeke panaszait, kórelőzményeit és orvosi leleteit. A folyamat része egy fizikális vizsgálat, amely a háti szakasz mozgásai mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed. Speciális teszteket végezve megvizsgáljuk a háti görbületet, valamint azt, hogy a probléma milyen mértékben hatott a gerinc nyaki és ágyéki szakaszára.

Scheuermann állapotfelmérés

A vizsgálati eredményekre alapozva következik a személyre szabott kezelési terv kidolgozása. Ez alapján zajlik majd a gyógytorna, így Ön is előre tudhatja, milyen feladatokat fog elvégezni a gyermeke és milyen ütemben fog haladni a kezelés. A gyógytorna jellemzően a már fent is említett Schroth-terápiából és tartásjavító gyakorlatokból áll. A Scheuermann betegséggel járó fájdalom esetén legfontosabb az izmok nyújtása, amelyre stretching technikát alkalmazunk. A manuálterápiás technikák inkább passzív kezelésnek számítanak, amelynek lényege, hogy speciális, kézzel kivitelezett fogásokkal oldjuk a gerincben kialakult blokkokat, ezáltal csökkentjük az izmok feszességét is.

A lazító technikák mellett az erősítésre is nagy hangsúlyt fektetünk, amelynek köszönhetően az izomegyensúlyt helyreállítjuk, amely pozitívan befolyásolja a testtartást.

Gyermek pácienseink oldott hangulatban távoznak a kezelésekről, és szüleiknek is pozitív változásokról (például: csökkent fájdalom, megnövekedett energiaszint) számolnak be. De a hatást Ön is megtapasztalhatja, ugyanis a testtartás javulását Ön is láthatja kezelésről-kezelésre.

Annak érdekében, hogy Ön és gyermeke ne teljesen idegen szakemberhez érkezzenek meg, honlapunkon elolvashatja több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját és akár ki is választhatják, kihez szeretnének bejelentkezni. A fent is felsorolt, különböző kezeléseink pedig nem járnak Önnek plusz költséggel, nálunk minden egy áron van és SZÉP kártyával vagy Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Gyógytornászaink akik Scheuermann betegséget gyógyítanak

Ezek a Scheuermann betegség tünetei

A Scheuermann betegség fő tünetei az alábbiak lehetnek:

  • A háti görbület (kifózis) fokozódása (vagy épp csökkenése), amely röntgen vizsgálattal is igazolható.
  • A hát idővel merevvé válik.
  • A páciens nem képes a hátát homorítani.
  • Kezdetben nem jellemző a hátfájás, a hanyag tartás tűnhet fel.
  • Később kialakulhat a lapockák közötti fájdalom, a hát érzékenysége ütögetésre. Ezek azonban a kor előrehaladtával megszűnhetnek.
  • Felnőtt korban inkább a derékfájdalom valószínű, mivel a hát nagy görbületét a derék próbálja kompenzálni.

A Scheuermann betegség stádiumai

A betegségnek három stádiumát különböztetjük meg. Az alábbiakban ezeket részletezzük.

Kezdeti stádium: 8-10 éves kor

Kezdetben a legjellemzőbb tünet a hanyag testtartás, valamint a háti szakasz kyphosisa (görbülete) fokozottabbá válik, a gerincmozgások beszűkülnek. Ekkor még nem feltétlen jelentkezik fájdalom. Emellett egyéb tüneteket is megjelenhetnek, például: fáradékonyság, koncentrációs zavar. Ebben a stádiumban a probléma hatékonyan kezelhető gyógytornával.

Második stádium: 12 éves kortól a növekedés végéig

Megjelenik a hát és a derék fájdalma, érzékenysége (főként a lapockák közötti ütögetéskor), valamint a háti szakasz merevvé válik. A fájdalom fokozódhat üléskor, álláskor vagy sportoláskor. Erre a stádiumra jellemző tünet továbbá, hogy a páciens a hátát nem tudja homorítani.

Harmadik szakasz: felnőttkor

A hát deformitása jellemző, a betegség egész életen át jelen van. A hátfájdalom mellett a nyaki- és a derékfájdalom is fokozódhat. A további szövődmények megelőzését pozitív módon befolyásolhatja a személyre szabott gyógytorna.

Scheuermann betegséget diagnosztizáltak a gyermekénél? Kérjen időpontot online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a Scheuemann betegség kezelésében!  ↓