talus törés

Talus törés – okok, tünetek és gyógytorna

A talus törés sokaknak bokatörésként lehet ismerős. Ez a komplex trauma sok esetben nem csak ezt az egy csontot érinti, hanem a bokaízületet alkotó többi képletet is. 

Ha kíváncsi rá, hogy hol helyezkedik el a talus, és milyen okok vezethetnek a töréséig, akkor ez a cikkünk Önnek szól! Megtudhatja továbbá azt is, hogy milyen jelei lehetnek a talus törésnek, valamint, hogy hogyan segíthet a rehabilitációban egy gyógytornász.

Hol található a talus?

A talus (magyarul ugrócsont) a bokaízületet alkotó harmadik csont a sípcsont és a szárkapocscsont mellett. Éppen ezért igen gyakori, hogy törés esetén nem csak a talus sérül, hanem a másik két csont is. Sokan bokatörésként szokták emlegetni ezt a traumát.

Névtelen terv - 2023-05-01T143944.584.png

A törés lehet stabil vagy instabil attól függően, hogy a törés behatolt-e az ízületbe és hogy a tört részek elmozdultak-e. Fontos tényező az is, hogy a talus törés mellett sérült-e valamelyik ízületi szalag. 

Miért jöhet létre talus törés?

Az alábbi esetekben sérülhet és törhet el a talus:

  • félrelépés
  • magasból leesés
  • autóbaleset

Fontos kiemelni továbbá, hogy a csontritkulás könnyen hajlamosíthat talus törésre is.

Mik lehetnek a talus törés tünetei?

Abban az esetben, ha sérülés érte a talust, és törés jött létre, az alábbi tüneteket tapasztalhatja:

  • a sérülés után azonnal lüktető fájdalom a lábfejen/bokán
  • a sérült oldali lábfej megduzzad/bedagad
  • véraláfutás (haematoma) jelenik meg a lábfejen
  • szabad szemmel is látható deformitás a boka környékén
  • a sérült terület kifejezetten érzékeny
  • nem tudja terhelni a sérült végtagját
  • a fájdalom és a deformitás miatt járási problémák alakulnak ki 

Ezekkel a módszerekkel segíthet egy gyógytornász talus törés után

A gyógytorna a legtermészetesebb módja a talus törés kezelésének, ugyanis a mozgást veszi alapul, amely alapvető képességünk és mindig kéznél van. A fizioterápia segítségével gyors és tartós gyógyulás érhető el. 

A rögzítés és (szükség esetén) a műtét után a gyógytorna célja nem csak a fájdalom és a duzzanat csökkentése, hanem a boka stabilitásának javítása az izomerő növelésével, amely kihatással van az ízület mozgékonyságára és az egyensúlyérzékre is. Ez mind hozzájárul a bokaízület egészségének visszaszerzéséhez és egy újabb bokasérülés megelőzéséhez.

A gyógytorna komplex módon segíti a talus törés utáni regenerációt. A nyújtó és erősítő gyakorlatok, mind hozzájárulnak az izomerő egyensúly normalizálásához, a terhelés egyenletes eloszlatásához, és az izomletapadások megelőzéséhez.

Mindemellett a csont gyógyulását is serkentik a speciális gyógytorna feladatok. A mozgás miatt fokozódik a keringés, a laza izomzat szabad utat enged a vérereknek, ezáltal a sérült terület tápanyag és oxigéndús vérhez jut, amely a csontösszeforrást pozitívan támogatja.

A szövődmények kialakulását is megelőzheti a gyógytorna. A csontheg megfelelő fejlődését támogatva akár az álízület képződését is megakadályozhatják a torna feladatok rendszeres végzése. 

A gyógytornászok a torna mellett kiegészítő kezeléseket is alkalmaznak, például a kineziológiai tapasz felhelyezését, amely hatékony a duzzanat csökkentésében, és a sérült boka tehermentesítésében. 

Elmondható tehát, hogy a gyógytorna egy olyan hatékony módszer talus törés esetén, amely nem csak felgyorsíthatja a gyógyulást, hanem a további problémák megakadályozásában is jelentős szerepet játszhat. 

Olyan magán gyógytorna rendelőt keres, ahol minden kezelés egy áron van? Tekintse meg árainkat és jelentkezzen be online!

Ez várható, ha a rehabilitációhoz nem kéri gyógytornász segítségét

Abban az esetben, ha talus törés után nem kéri gyógytornász segítségét a rehabilitációhoz, előfordulhat, hogy a törés nem jól csontosodik össze. Ilyenkor egy álízület alakulhat ki. Ez folyamatos fájdalommal, instabilitással jár, illetve korlátozott lesz a mozgás is. 

A törések leggyakoribb szövődménye: Sudeck szindróma

Ha a gipsz eltávolítása után, a regenerációs idő alatt nem kezelik sérült bokáját gyógytornával, a tartós immobilitás miatt előfordulhat, hogy Sudeck szindróma alakul ki. 

Ez a szindróma olyan állandó és heves fájdalommal jár, amely legtöbbször a kiváltó ok (jelen esetben a törés és a gipszelés) súlyosságával nincs összefüggésben. Korai stádiumában a tünetek közé sorolhatjuk az égő, lüktető fájdalmat, amely gyenge ingerek (pl.: érintés) hatására azonnal jelentkezik, a láb duzzanatát, valamint a bőr pirosságát, melegségét és szárazságát. Idővel a boka mozgásai beszűkülhetnek. A késői stádiumban ezek a tünetek tovább fokozódhatnak, a végtag hűvössé, nyirkossá válhat, a bőr pedig kékesen elszíneződhet, a láb izmai sorvadhatnak.

Leginkább a szoros rögzítés válthatja ki ezt a problémát, azonban minél hamarabb kezdődik meg a mozgásterápia (gyógytorna), annál kisebb eséllyel alakulhat ki Sudeck szindróma

Így zajlik a gyógytorna talus törést követően

Rendelőinkben (Buda: Vitéz utca, Pest: Bajcsy-Zsilinszky út) a talus törés után személyre szabott gyógytorna terápiát alkalmazunk, amelynek első lépcsőfoka egy 1 órás állapotfelmérés. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amelyet még sehol sem tapasztalt! 

Az Ön által választott gyógytornász részletesen kikérdezi Önt a talus törés kialakulásának körülményeiről, jelenlegi panaszairól, valamint az eddig kapott kezelésekről. Terapeutája az orvosi és röntgen leleteit is elolvassa, amelyek a törés állapotáról szolgáltatnak információt.

A részletes anamnézis után egy fizikális vizsgálat következik, amelynek célja a sérült boka mozgástartományának vizsgálata, és a végtag izomerejének felmérése speciális tesztekkel. Ezek segítségével a gyógytornásza egy személyre szabott kezelési tervet tud felállítani Önnek. 

Csak ezek után kezdődik meg a gyógytorna, amely során először tehermentesített helyzetben (azaz fekve vagy ülve) tornáztatjuk a teljes végtagot, azaz a bokát és a fölötte, alatta lévő ízületeket is. Ezek a feladatok hozzájárulnak a teljes mozgásterjedelem visszanyeréséhez, és az izomerő növeléséhez, amely a későbbi, funkcionális gyakorlatok szempontjából lényeges. 

A tehermentesített feladatok után következnek a részterheléses majd a teljes terheléses gyakorlatok. Ezek finom adagolásához elengedhetetlen egy több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornász felügyelete, ugyanis csak ő tudja eldönteni, mekkora terhelést bír el egy sérült bokaízület. 

Már az első alkalmak után látható lesz a duzzanat csökkenés a bokájában, amely kihatással lesz a fájdalom csökkenésére is. Ezeknek köszönhetően a sérült bokaízület mozgása szabadabb lesz. 

Tudta?

A Gyógytornászom.hu budai és pesti rendelőiben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Talus törése volt? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az talus törés rehabilitációjában!