boka zúzódás

A boka zúzódás tünetei és kezelése gyógytornával

A boka ízületet igen nagy terhelés éri állás közben is, azonban a sportolás, túrázás során még inkább veszélynek lehet kitéve. Előfordulhat, hogy baleset érte, vagy maga alá fordult a lába, ekkor megzúzódhat a bokája.

Ha szeretné tudni, mik lehetnek a boka zúzódás tünetei, hogy mit tehet Ön baleset esetén, valamint hogy hogyan segít a gyógytorna, olvassa el alábbi cikkünket! 

A boka zúzódás tünetei

A boka zúzódása során nem az ízület érintett, hanem azt körülvevő izmok és lágyrészek, amelyek ütés hatására roncsolódhatnak. Nem minden esetben jelentkezik külső sérülés.

A boka zúzódását az alábbi tünetek jelezhetik:

  • a boka fájdalma
  • a boka duzzanata
  • haematoma (lilás folt) a boka környékén
Névtelen terv - 2023-04-13T173841.784.png

A bokaficamról és rándulásról, valamint a szalagszakadásról már írtunk részletesebben, amelyeket az alábbi linkekre kattintva érhet el:

Bokaficam: oka, kezelései és felismerése

Bokarándulás – hogyan tud segíteni a gyógytornász?

Bokaszalag szakadás: Ezt tanácsolja a gyógytornász

Ezt teheti Ön a boka zúzódása esetén

A Gyógytornászom.hu négy fontos tanácsa bokazúzódás esetén:

  1. Pihentesse a sérült végtagját. Polcolja fel, és szükség esetén használjon bokarögzítőt. 
  2. Használhat bármilyen fájdalomcsillapító krémet, amelyek rendszerint a bőrre kenve hűsítő hatásuknak köszönhetően enyhítik a panaszokat. 
  3. Ha nincs kéznél krém, jeges borogatást is alkalmazhat. Azonban mindig ügyeljen arra, hogy a jég és a bőre között helyezzen el egy száraz törölközőt, megelőzve ezzel a fagyási sérülést.
  4. Pár nap pihentetést követően, keressen fel egy tapasztalt gyógytornászt, aki személyre szabott mozgásprogrammal segít visszaállítani a boka mozgástartományát és megelőzni a további sérüléseket.

Ezekkel a módszerekkel segíthet egy gyógytornász boka zúzódás esetén

Zúzódást követően, otthonában akár Ön is végezhet keringésjavító gyakorlatokat (pl.: óvatos bokakörzések, lábemelések), amelyek hatékonyan segítik a zúzódás következtében létrejött duzzanat csökkentését. Ezt követően egy tapasztalt gyógytornász különféle technikákkal támogathatja a boka teljes gyógyulását, valamint az ízület stabilitásának és mozgásterjedelmének visszaállítását.

A gyógytorna a mozgás által támogatja a bokazúzódás utáni regenerációt, éppen ezért ez az egyik legtermészetesebb kezelési módszer. Fokozatosan kerülnek bevezetésre az aktív gyakorlatok, amelynek során gyógytornász felügyelete mellett történik meg a sérült boka terhelése. 

A gyógytornász különböző erősségű és jellegű gyakorlatokkal mozgatja a boka körüli izmokat. Ezeknek a feladatoknak köszönhetően növekedhet a bokaízületet tartó izmok ereje, amelynek hatására az inak feszesebbé válhatnak, ezáltal stabilabb lehet a bokaízület. Ez akár a megelőzésben is fontos szerepet játszhat, ugyanis ha instabil a bokaízület, hamarabb érheti egy újabb sérülés.

A gyógytornászok alkalmazhatnak még proprioceptív gyakorlatokat, valamint a funkcionális tréning feladatait is. A kezeléseket követően pedig kineziológiai tapasz felhelyezésével támogathatják az elért eredményt, csökkenthetik a duzzanatot és a fájdalmat, valamint tehermentesíthetik a bokaízületet.

Proprioceptív (más néven helyzetérzékelő) gyakorlatokkal a gyenge egyensúlyérzékelést fejleszthetik. Első lépésben a szakember stabil alátámasztási felületen megérezteti Önnel a helyes ízületi helyzeteket, majd a helyes testtartást is beállítja. Ha stabil felszínen már minden gyakorlat megfelelően megy, és az izomzata is kellőképpen megerősödött, ezt követően instabil felszínen gyakorolnak, ahol már több korrigáló mozgásra lesz szükség, így edzve a bokaízület stabilitásért felelős izmokat.

A funkcionális tréning lényege, hogy a testet egészként kezeli és a gyakorlatok egyszerre több izomcsoportra hatnak. A feladatok serkentik a vérkeringést, ezáltal javítják az állóképességet is, így javítja az izom teljesítőképességét. 

Megfizethető áron keres magán gyógytornászt? Tekintse meg árlistánkat, majd jelentkezzen be hozzánk!

Ez történik, ha nem kezeli boka traumáját gyógytornász segítségével

Egy kezeletlen bokazúzódás a megváltozott terhelés miatt akár távolabbi területeken (például: térd, csípő, derék) túlterhelést és fájdalmat okozhat

A lábszár és a lábfej izmaira helyeződik a legnagyobb terhelés, így egy esetleges sérülés után fontos a mielőbbi gyógyulásuk. A hatékony kezeléshez azonban a pihentetés nem mindig elég, és szakértő segítsége szükséges a boka teljes mozgásterjedelmének visszaállításához. 

Így zajlik a boka zúzódás gyógytornája egy professzionális budapesti rendelőben

A Gyógytornászom.hu rendelőjében több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink a fent is bemutatott technikákkal kezelik a boka zúzódást. Ehhez azonban az első alkalommal egy 1 órás állapotfelmérés során részletesen kikérdezzük a panaszáról. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! 

Az anamnézis felvétele után fizikális vizsgálattal felmérjük a bokaízület mozgásterjedelmét, valamint speciális tesztekkel a környező izmok és szalagok állapotát is. Ezek alapján kidolgozunk egy személyre szabott terápiás tervet, amelyet Önnel is ismertetünk.

Ez után következnek a már említett technikák, amelyeket fokozatosan vezetünk be, figyelve arra, hogy Önnek egyik feladat se okozzon fájdalmat. A gyakorlatokat, szem előtt tartva a helyes kivitelezést, alaposan betanítjuk Önnek, így azt otthonában is tudja majd alkalmazni, amely a gyógyulás sikeressége szempontjából elengedhetetlen. 

Rendszeres kezeléseinknek köszönhetően lerövidíthetjük a gyógyulási időt és csökkenthetjük a fájdalmát. Módszereinknek alapján hosszú távú eredményeket is elérhetünk.

Állapotfelmérésre akár online is bejelentkezhet az Ön által választott gyógytornászunkhoz és néhány napon belül megkezdhetik a közös munkát. Nálunk a fent is említett kezelési technikák mind egy áron van, nem kell többet fizetnie például a funkcionális tréningért. Továbbá budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőinkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Megzúzódott a bokája? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a bokasérülések utáni rehabilitációban!