befagyott váll

Minden a befagyott váll szindrómáról és annak gyógytornájáról!

A befagyott váll szindróma tipikus tünetei közé tartozik a kar nehezített mozgatása a merev vállízület miatt és a heves vállfájdalom. És azt tudta, hogy a betegség lefolyását 4 stádiumra lehet osztani? Ha Ön is mindennap megküzd ezekkel a panaszokkal, akkor ez a cikk Önnek szól! Összefoglaltuk a befagyott váll gyógytornáját, és annak hiányában a szövődményeket, valamint leírtunk mindent, amit erről a kórképről tudni érdemes.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A gyógytorna jótékony hatása befagyott váll szindróma esetén

A befagyott váll gyógyulási ideje egy korai szakaszban felállított diagnózissal és megfelelő kezeléssel a jelentősen csökkenthető és mindenekelőtt a kialakult vállfájdalom is hatékonyan enyhíthető. Ebben elengedhetetlen szerepe van a gyógytornának és manuálterápiának, amelyek segítségével fokozatosan visszanyerheti válla mozgásterjedelmét. A tartós rögzítés hajlamosító tényező, ezért érdemes már a rögzítési idő alatt, valamit a fájdalom első megjelenésekor lassan ám alaposan átmozgatni a vállízületet. Ez nem csak a megelőzésben segíthet, de a későbbi gyógytorna megkezdését is könnyebbé teheti.

A befagyott váll szindróma kezelése függ a betegség stádiumától, valamint a páciens egyéni képességeitől és céljaitól. A gyógytorna nagy hangsúlyt fektet az olyan gyakorlatok végzése, amelyek segítik a vállízület mozgástartományának növelését és eközben a fájdalmat is jelentős mértékben csökkentik. Fontos, hogy a kezeléseket megfelelő bemelegítés és a különböző fájdalomcsillapító módszerek után kezdjük meg.

A gyógytorna olyan speciális válltorna gyakorlatokat alkalmaz, amelyek a befagyott váll szindróma okát kezelik és nem csak a tüneteket enyhítik.

A kezelések célja a mozgástartomány visszanyerése, a fájdalomcsillapítás és a vállövi funkció fenntartása illetve azok normalizálása.

Ha befagyott váll szindróma esetén elmarad a gyógytorna

A befagyott váll szindróma önmagától csak 2-3 év alatt múlhat el, miközben a fájdalom krónikussá válik. Gyógytorna nélkül a váll mozgásai egyre inkább beszűkülnek, már hétköznapi mozdulatok is fájdalommal járhatnak, később pedig lehetséges, hogy egyáltalán nem tudja megmozdítani a vállízületét. Továbbá, mivel testünk egy összetett rendszer, minden-mindennel összefügg, így akár távolabbi területeken is megjelenhetnek panaszok (például nyaki problémák).

Vállspecialista gyógytornászt keres megfizethető áron? Tekintse meg árlistánkat, majd jelentkezzen be online!

Így zajlik a befagyott váll szindróma gyógytornája

A Gyógytornászom.hu központi, budai rendelőjében 17 éves tapasztalattal rendelkező vállspecialista gyógytornászunk első alkalommal egy 1 órás állapotfelmérés során részletesen kikérdezi Önt a panaszairól, például hogy pontosan hol fáj, milyen típusú a fájdalom, 1-10-es skálán milyen erősségű a fájdalma? Ez után, ha van Önnél lelet a befagyott válláról, áttanulmányozza azt.

A következő lépésként egy fizikális vizsgálattal funkcionális teszteket végezve felméri a váll mozgásait, valamint speciális teszteket alkalmazva az izom és szalagok működését is leteszteli.

Ezek alapján a gyógytornásza egy funkcionális diagnózist állít fel, amelyből egy egyéni kezelési tervet készít a vállpanaszt kiváltó ok megszüntetésére.

A gyógytorna kezelések kétféle módon támogatják az Ön felépülését. A váll mozgásterjedelmének helyreállítását a lágyrészek és az ízületek mobilizációjával érjük el, a vállöv izmainak stabilizációs szerepét pedig erősítő gyakorlatokkal állítjuk vissza. Gyógytornászaink minden gyakorlatot betanítanak Önnek, nagy hangsúlyt fektetve a helyes kivitelezésre. Ezeket a betanított feladatok pedig már az első alkalom után Önnek házi feladatként el kell végeznie otthonában. Ez elengedhetetlen a teljes gyógyulás szempontjából.

vállfájdalom

Pácienseink közül 10-ből 8 ember már az első néhány alkalom után jelentős javulást érez vállában, hétről-hétre pozitív tapasztalatokról számolnak be a fájdalom enyhülésével kapcsolatban, valamint a mindennapjaik is könnyebbek, hiszen újra használhatják vállukat az alapvető mozgásokhoz is (például öltözködés, főzés).

Tudta, hogy nálunk minden kezelés egy áron van és, hogy SZÉP, valamint Egészségpénztári kártyával is fizethet? Tekintse meg árlistánkat!

Gyógytornászaink akik a befagyott váll szindrómát kezelik

Ezek lehetnek a befagyott váll tünetei

A befagyott váll (latinul adhesiv capsulitis) a vállízületet érintő betegség és az alábbi tünetekkel jelentkezhet:

 • A tünetek általában lassan fejlődnek ki és folyamatosan rosszabbodnak bármilyen traumás előzmény nélkül.
 • A fájdalom a felkar felső harmadában
 • A páciens nem tud az érintett oldalán aludni.
 • A páciens nem tudja a karját emelni és kifelé fordítani.
 • A passzív és az aktív mozgások fájdalmasak, csökkentek.
 • Általában a röntgen vizsgálat negatív.
 • Heves fájdalom kíséri a betegséget.

A befagyott váll szindróma stádiumai

A kórkép lezajlása az alábbi, 4 fázisra oszlik:

Fájdalmas stádium (kevesebb, mint 3 hónapig tart)

Lassan, fokozatosan kialakuló fájdalom jellemző, mely leginkább éjszaka, nyugalomban jelentkezik, de a vállmozgások is fájdalmasak. Ebben a stádiumban mozgásbeszűkülés nem jellemző.

Fagyási stádium (a panaszok kezdetétől 3-9 hónap)

A fájdalom az előző stádiumhoz képest erősebb, a mozgástartomány beszűkülése jelentős. Először a kar kifelé fordítása és a kar emelése az érintett, majd a mozgásbeszűkülés minden irányba kiterjed, tehát nehezen tudja mozgatni az érintett oldali karját.

Befagyott stádium (a panaszok kezdetétől számított 9-15 hónap)

Nagyfokú mozgásbeszűkülés a meghatározó, amely leginkább a váll kifelé forgatását, az úgynevezett kirotációt érinti. Ebben a stádium nagyfokú fájdalom már nincs, inkább a mozgások vége fájdalmas. Azaz akkor jelentkezik panasz, amikor például teljesen megemelte a karját.

Oldódási stádium (a panaszok megjelenése utáni 15. hónaptól akár a 30. hónapig is eltarthat)

Fokozatosan jönnek vissza az ízületi mozgások minimális fájdalom mellett. Tehát újra tudja használni a karját, könnyebb lesz például öltözködni, fésülködni.

Ezek okozhatják a befagyott váll szindróma kialakulását

Főként a hosszan tartó rögzítés vezethet ennek a folyamatnak a kialakulásához. Tehát, ha valamilyen trauma, műtét vagy betegség miatt a kart rögzíteni/gipszelni kell, az könnyen mozgásbeszűküléshez vezethet.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor nincs konkrét kiváltó oka a befagyott váll megjelenésének. Leggyakrabban a 40-50 év közötti korosztályt érinti, és nők esetében fordul elő leginkább.

Bizonyos betegségek is hajlamosíthatnak a befagyott váll szindróma kialakulására. Például: cukorbetegség, pajzsmirigy betegség vagy Parkinson-kór.

A befagyott váll diagnosztikája

Ahhoz hogy a befagyott váll szindrómát elkülönítsük más, hasonló tünetekkel járó kórképektől (pl. rotátorköpeny szakadás) nagyon fontos a részletes kikérdezés (anamnézis felvétel) és a pontosan dokumentált fizikális vizsgálat. A diagnózis felállításában a következő kritériumok és vizsgálatok állnak a szakember segítségére:

 • mozgás csökkenéssel járó vállfájdalom minimum 4 hétig,
 • nyugalmi/éjszakai fájdalom,
 • a hétköznapi mozgásokat nehezítő súlyos vállfájdalom,
 • az aktív és passzív mozgások során a kar mozgása jelentősen beszűkült,
 • röntgent eltérés nincs,
 • nincs traumás, műtéti előzmény.

A képalkotó vizsgálatokat tekintve az ultrahangon és az MRI felvételeken az ízületi tok, szalagok és bizonyos izmok (felkar izmok, lapocka izmai) elváltozásai figyelhetők meg.

Befagyott váll okozta panaszai vannak? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön befagyott váll okozta panaszainak gyógyításában!  ↓