Bemutatkozó: Eipl Tamara – gyógytornász / manuálterapeuta


Szakterületeim

 • porckorong problémák kezelése manuálterápiával és gyógytornával
 • nyak, hát és derékfájdalmak
 • helytelen testtartásból, stresszes és/vagy ülő életmódból eredő fájdalmak kezelése
 • perifériás idegbántalmak kezelése neurodinamikával és manuálterápiával
 • sportrehabilitáció és funkcionális tréning, visszatérés a sportba
 • amatőr/hobbi sportolók, főleg futók izomdiszbalanszaiból és/vagy a nem megfelelő terhelésből eredő fájdalmaik kezelése (futó térd, talpi bőnye gyulladása, Achilles-ín problémák, csípőfájdalmak, patellofemoralis sy)
 • váll problémák (rotátor köpeny, impigement sy)
 • térd problémák, műtét utáni rehabilitáció
 • boka problémák (instabilitás, bokaficam)

Tanulmányaim

 • 2011- 2016 Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar, Ápolás és Betegellátás – Gyógytornász-fizioterapeuta
 • 2012 Nemzetközi Masszázsakadémia – Svédmasszőr
 • 2016 Kinematic taping alaptanfolyam – 3NS TEX, Pataki Dalma
 • 2016 Funkcionális vizsgálat, avagy „up to date” gyors tesztek a mindennapokra – Thera-Team, Monek
 • 2016-2018 Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar – Fizioterápia Msc
 • 2017 Neurodinamika – 3NS TEX, Pataki Dalma
 • 2017 Szegmentális stabilizációs tréning az ágyéki gerinc-medence komplex rehabilitációjában – 3NS TEX, Pataki Dalma
 • 2017-2020 Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar (Holisztikus Medicina Alapítvány)
 • Manuálterápia
 • 2018 Nyaki szegmentális instabilitás kezelése és vizsgálata – 3NS TEX, Pataki Dalma
 • 2018 Fascia Disztorziós Modell 1. modul – Oriolus-Med
 • McKenzie módszer B kurzus
 • 2020 McKenzie módszer A kurzus
 • 2021 McKenzie módszer B kurzus

Kezeléseim

 • Manuálterápia
 • Triggerpont terápia, lágyrész és fascia technikák
 • Szegmentális stabilizációs tréning
 • Gyógytorna
 • Sportrehabilitáció, funkcionális tréning
 • Strechning
 • Neurodinamika (idegmobilizáció)
 • Kinesio Taping

Leggyakrabban ezekkel a panaszokkal fordulnak hozzám


Porckorong problémák

A porckorong két csigolya között elhelyezkedő rostos gyűrűből és a belsejében elhelyezkedő kocsonyás anyagból áll. Feladata a csigolyák közötti rugalmas összeköttetés biztosítása, megteremtve a gerinc hajlékonyságát. Nagyjából 20 éves korunktól a porckorong természetes úton veszít rugalmasságából, azonban a túlzott egyoldalú és/vagy helytelen terhelés következtében ez a folyamat felgyorsulhat. A külső gyűrű fokozatosan elgyengül, a belső kocsonyás anyag pedig előrenyomul, eleinte csak előboltosulást okozva; majd ha át is szakítja a gyűrűs szerkezetet kialakul a porckorongsérv. Eleinte tompa, nagyobb kiterjedésű derékfájdalmat okoz, súlyos esetben végtagba kisugárzó, éles, késszerű, zsibbadó fájdalom is jelentkezhet. 

Így segít a gyógytorna és manuálterápia a porckorong problémákon.

Különböző manuálterápiás technikákkal az ízületek mozgástartománya növelhető, a feszes izmok lazíthatók, a porckorong „mobilizálható”, mellyel csökkentjük az érintett területre eső nyomást, túlterhelést. Ez után szegmentális stabilizációs tréning és célzott gyógytorna segítségével a gerincet körülvevő mély izmok erősíthetők a panaszok teljesen megszüntethetők.

Testtartás problémák

Az ülő életmód és a stressz rengeteg testtartásunkban is megjelenő problémához vezet. A fej előre helyeződik, ezáltal a tarkó alatti izmok zsugorodnak, az elülső nyakizmok megnyúlnak. A vállak szinten előre esnek, vagy befordulnak, így a mellizom megrövidül, a lapocka záró izmok meg elgyengülnek. Mindezek mellé a stressz következtében a csuklyás izom gyakran feszes, zsugorodott. Az alsó testfél tekintetében a medence előre billen, a sok ülés következtében a csípő horpasz izom és a hátsó comb rövidül. Az egyoldalú terhelés és a mozgásszegény életmód következtében az elváltozások állandósulhatnak és különböző derék, hát, nyak panaszokhoz esetleg rendszeres fejfájáshoz vezethetnek.

Így segít a manuálterápia és a gyógytorna a tartásproblémákon.

A zsugorodott, feszes izmok lágyrész és fascia technikákkal, nyújtással lazíthatók, míg az elgyengült izmok célzott gyógytornával erősíthetők. Fontos a biomechnika helyreállítása, a gerinc melletti mély izmok erősítése és a testtartás korrekciója mind állás, mind ülés közben.

Vállproblémák

A vállat érintő fájdalmak sokrétűek lehetnek, mely a váll-vállízület bonyolult felépítéséből és nagyfokú mobilitásából fakad. Gyakori a vállat stabilizáló izmokban létrejövő diszbalansz, vagy a lapocka helyzetének megváltozása mely különböző panaszok kialakulásához vezethet. A fájdalom jelentkezhet bizonyos mozdulatok során, lehet állandó, tompa jellegű, de gyakori az éjszakai vállfájdalom, ami nehezíti az alvást. A panaszok következtében a mozgástartomány csökken, az öltözködés nehézzé válik, a kar fej fölé emelése fájdalmas lehet.

Így segít a gyógytorna és manuálterápia a vállfájdalmon.

Manuálterápiás technikákkal a feszes, zsugorodott izmok lazíthatóak, mely a panaszokat csökkenti. Ízületi mobilizációs technikákkal az ízületi mozgástartomány növelhető, a gyengült izmok erősítésével, a biomechanika és az izombekapcsolódási sorrend helyreállításával a fájdalom teljesen megszüntethető. Fontos a vállproblémák kezelése során a nyak-hát vizsgálata, mobilitásának vagy stabilitásának növelése a teljes gyógyulás érdekében.

Sportolás közben jelentkező fájdalmak

A sportolás közben jelentkező fájdalmak nagy része túlterhelés, nem megfelelő terhelés vagy rossz technika alkalmazása következtében alakul ki. Gyakori amatőr/hobbi sportolók körében a bemelegítés, nyújtása hiánya, illetve a regenerációs idő lerövidítése vagy épp teljes elhagyása. A helyzetet az esetleges biomechanikai, statikai problémák súlyosbíthatják.

Így segít a gyógytorna a sérülések után.

Funkcionális vizsgálattal a probléma okát kell megkeresni. Ezt követően különböző manuális technikákkal a beszűkült ízületi mozgástartomány növelhető, az izmok feszülése csökkenthető, a túlterhelt terület tehermentesíthető. Fontos a statika helyreállítása így a mozgásban nem, vagy nem megfelelően részt vevő izmok/izomcsoportok erősítése, funkciójuk helyreállítása gyógytorna és funkcionális tréning segítségével.

Futó térd (iliotobialis szalag sy)

Az Iliotibialis szalag (ITB) egy kötőszövetes lemez a comb külső felszínén, mely a térd hajlításakor, nagyjából 30°-os helyzetben átugrik a combcsont alsó részén található kitüremkedésen (lateralis condíluson). A futás közbeni folyamatos hajlítás–nyújtás irritálhatja a szalagot és az alatt lévő képleteket, a helyi nyáktömlőt (mely a súrlódást csillapítja), és a combcsont felszínét. Így ezek a szövetek begyulladhatnak, és főleg futás közben hirtelen kialakuló, égető fájdalmat okoznak. Általában hosszabb futások után jelentkezik először, sétára gyakran elmúlik. A fájdalmat fokozza a lejtőn/hegyen lefelé futás vagy a lépcsőn járás.

Így segít a gyógytorna a futó térden.

Fascia és lágyrész technikákkal a kötőszövetes lemez és a bele sugárzó izmok rugalmassága helyreállítható. Mellette fontos célzott gyógytornával a csípő-térd-boka stabilitásának növelése, a csípő távolító izmok és a combfeszítő izom erősítése.

Bokaficam

A bokaficam elég gyakran előforduló baleset, melynek mértéke a rándulástól egészen a szalagszaladásig terjedhet. Leggyakrabban a külső szalagok sérülnek egy rossz mozdulat következtében (lépcsőn, padkán, csúszós utakon való félre lépés). Általában a tünetek látványosak, bokaduzzanat, érzékenység, erős fájdalom jelentkezik főleg a boka külső felszínén. Rosszabb eseten a láb be is vérezhet, elszíneződhet. A trauma mértékétől függően a járás, állás nehezítetté válik, a boka mozgások korlátozódnak.

Így segít a gyógytorna a bokaficamon.

A baleset súlyosságától függően konzervatív kezelés esetén fascia technikákkal a duzzanat csökkenthető, a boka mozgások tartománya növelhető. Célzott gyógytornával később funkcionális tréninggel az ízületet körülvevő izmok erősíthetőek, a boka stabilitása visszanyerhető.

Talpi bőnye (plantaris fascia) gyulladása

A sarokcsont talpi részén kialakuló éles, szúró, égető vagy tompa fájdalom, mely a fascia degeneratív folyamatinak következménye. A talpi bőnye szerepe, hogy rugalmasságával biztosítja a sarok erőelnyelő és továbbító funkcióját talajfogáskor. Ha futás során ismétlődő nyújtó hatások érik, meggyengül, kis szakadások keletkeznek benne, melynek következtében begyulladhat. Kezdetben a fájdalom terheléskor jelentkezik, súlyosabb esetben nyugalomban is. Előfordul nagyon erős reggeli fájdalom. Fokozza a panaszt a cipő viselése, a kemény talaj vagy a terhelés növelése. Kialakulásában szerepet játszhat a befelé dőlő lábfej, a talpboltozat süllyedése vagy az Achilles-ín, vádli merevsége. 

Így segít a gyógytorna a talpi bőnyén.

Fontos a talpi bőnye lazítása különböző lágyrésztechnikákkal és nyújtással, a boltozat és a bokastabilitás helyreállítása gyógytornával és funkcionális tréninggel, ezen kívül megfelelő betét vagy cipő használata mind futás, mind a hétköznapi élet során.

Felismerte tüneteit a felsorolásban?


Több év tapasztalatával segítek Önnek ebben! Jelentkezzen be egy részletes állapotfelmérésre és kezdjünk el közösen foglalkozni a tartós gyógyulásával.

Az alábbi gomb megnyomásával megnyithatja online naptáramat, amelyből csak választania kell egy Önnek is megfelelő időpontot:

1-3 munkanapon belül tudom fogadni!

További panaszok, amelyeket gyógytornával kezelek


Pácienseim ezt írják a munkámról:


Mi történik a bejelentkezés után?


Állapotfelmérésünk egy 60 perces részletes vizsgálat, így pontos képet kap teste állapotáról.

GARANCIÁT vállalunk, azaz ha nem volt elégedett, vagy nem a gyógytorna a megfelelő Önnek, akkor NEM KELL FIZETNIE! (Bővebben a garanciánkról!)

Miután lokalizáltuk fájdalmai okát, elkészítjük Önnek a személyre szabott terápiás tervét. Utána közösen megállapítjuk a gyógytorna alkalmak optimális gyakoriságát és már kezdődhet is a gyógyulás felé vezető út.

Az alkalmakon figyelünk Önre és fájdalomküszőbére illetve nagy gondosságot fordítunk a gyakorlatok helyes kivitelezésére.

Rendelőinkben SZÉP kártyával, egészségpénztárral, és bankkártyával is tud fizetni, illetve 5 és 10 alkalmas bérleteinkkel még kedvezőbb árat érhet el.

Pesten A Nyugati tér közelében a Bajcsy-Zsilinkszky út 72. alatt talál meg minket, Budán pedig a Batthyány térhez közel a Vitéz u.9. alatt várjuk magánrendelőnkben.

Eipl Tamara – gyógytornász / manuálterapeuta